669
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σε παλαιότερη συνέντευξη Τύπου | Nick Paleologos / SOOC

ΑΝΕΛ-ΝΔ κατά Κατρούγκαλου για τις τουρκικές συγκεντρώσεις

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2017, 22:51
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σε παλαιότερη συνέντευξη Τύπου
|Nick Paleologos / SOOC

ΑΝΕΛ-ΝΔ κατά Κατρούγκαλου για τις τουρκικές συγκεντρώσεις

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2017, 22:51

Η διαλλακτική στάση που επέδειξε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, σχετικά με το ενδεχόμενο να διεξαχθούν προεκλογικές συγκεντρώσεις τούρκων πολιτικών στη Θράκη, ενώ αντίστοιχες εκδηλώσεις έχουν απαγορευτεί σε πολλές χώρες της ΕΕ, πυροδότησε αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και μέσα από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

«Εμείς προσπαθούμε πάντοτε οι σχέσεις μας με την Τουρκία να είναι φιλικές. Εχουν γίνει στο παρελθόν επισκέψεις Τούρκων αξιωματούχων στη Θράκη», σχολίασε σε συνέντευξή του ο κ. Κατρούγκαλος.

«Δεν υπάρχει λόγος να απαγορεύσουμε την επικοινωνία μαζί τους αλλά από την άλλη δεν υπάρχει και κανένας λόγος να τροφοδοτήσουμε μια ένταση που αυτή τη στιγμή υπάρχει στην Ευρώπη και κινδυνεύει να δημιουργήσει προβλήματα στη σχέση μας», τόνισε. Η στάση του σχετικά με τη διπλωματική διαμάχη της Ολλανδίας με την Τουρκία ερμηνεύτηκε από την τουρκική Hurriyet, ως στήριξη προς τις τουρκικές θέσεις.

Οι ΑΝΕΛ καταγγέλλουν «αδιανόητες πρακτικές δήθεν ανοχής»

Οι δηλώσεις του κ. Κατρούγκαλου ενεργοποίησαν άμεσα τα «πατριωτικά» ανακλαστικά των συγκυβερνώντων Ανεξαρτήτων Ελλήνων (ΑΝΕΛ), οι οποίοι, δια στόματος του βουλευτή Δημήτρη Καμμένου, εξέφρασαν την αντίρρησή τους στη στάση του αναπληρωτή υπουργού. Ο Δημήτρης Καμμένος έκανε λόγο για «εθνικά επικίνδυνες, αδιανόητες πρακτικές δήθεν ανοχής», επιμένοντας ότι «δεν πρέπει να επιτραπούν προεκλογικές συγκεντρώσεις του κόμματος Ερντογάν στην Θράκη. Τόσο για πολιτικούς όσο και για εθνικούς λόγους».

Σύμφωνα με τον ίδιο «είναι μια απόλυτα σημαντική πολιτική επιλογή και με αυτό το σκεπτικό πρέπει να αφήσουμε στην άκρη τις εθνικά επικίνδυνες, αδιανόητες πρακτικές δήθεν ανοχής». Υποστήριξε ότι «τη στιγμή όπου σύσσωμη η Ευρώπη καταδικάζει τα αντιδημοκρατικά “πιστεύω”, τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς και τις προβοκάτσιες του Ερντογάν, η Ελλάδα πρέπει να επιδείξει σοβαρότητα και την συμπαράστασή της ενάντια στο προσβλητικό παραλήρημα κυβερνητικών στελεχών της τουρκικής κυβέρνησης κατά των λαών της Ευρώπης και σε όλους όσοι απλά διαφωνούν μαζί τους».

Η ΝΔ για τη «διάσπαση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης»

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter:«οι μουσουλμάνοι της Θράκης είναι έλληνες πολίτες και δεν εμπλέκονται στην εσωτερική πολιτική της Τουρκίας. Σαφές;».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας, έκανε λόγο «διάσπαση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» τονίζοντας ότι δεν καταλαβαίνει γιατί έστω και καθ’ ερμηνείαν δηλώσεις έλληνα υπουργού να ερμηνεύονται ως υποστηρικτικές της Τουρκίας.

Ενώ ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Σταμάτης, ζήτησε με επίκαιρη ερώτηση από τον πολιτικό προϊστάμενο του κ. Κατρούγκαλου, δηλαδή τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, να τοποθετηθεί επισήμως υιοθετώντας τις δηλώσεις ή αδειάζοντας τον αναπληρωτή υπουργό.

«Αστοχη η σύγκριση τούρκων ψηφοφόρων με Μουσουλμάνους Θράκης»

Παράλληλα, αναφερόμενος συγκεκριμένα στη δήλωση του κ. Κατρούγκαλου ότι «εάν επιθυμούν οι Τούρκοι μπορούν να κάνουν καμπάνια και στην Θράκη, αγνοώντας ίσως ότι δεν κατοικούν «Tούρκοι ψηφοφόροι», αλλά Έλληνες μουσουλμάνοι που δεν έχουν δικαίωμα ψήφου στην Τουρκία όπως οι Τούρκοι Γερμανίας και Ολλανδίας», ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος αποκάλεσε άστοχη τη σύγκριση τούρκων ψηφοφόρων με Μουσουλμάνους Θράκης κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει θέση.

Στήριξη από τον Νίκο Ξυδάκη

Για παρερμηνεία και διαστρέβλωση των δηλώσεων Κατρούγκαλου -από τα τουρκικά ΜΜΕ,- έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, με παρέμβασή του στην Βουλή. Απαντώντας συγκεκριμένα στον Νίκο Δένδια, είπε: «Δεν μπορούμε να αποφύγουμε τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία θα εκμεταλλεύεται δηλώσεις που γίνονται στην Ελλάδα. Η παρερμηνεία ή η διαστρέβλωση δηλώσεων δεν μπορεί να αποφευχθεί».

Ωστόσο, στη συνέχεια υποστήριξε πως το αν θα επιτραπεί ή όχι η διενέργεια τουρκικών προεκλογικών συγκεντρώσεων στην Ελλάδα πρέπει να εξεταστεί με «ψυχραιμία» και με βάση το εθνικό συμφέρον. Ο ίδιος πρόσθεσε: «ο καθένας διαχειρίζεται τις υποθέσεις ανάλογα με το συμφέρον του. Η Ολλανδία δεν επέτρεψε για τους δικούς της λόγους. Η Γαλλία το επέτρεψε. Θα ψέξουμε τους Γάλλους γι’ αυτό; Ο καθένας παίζει το παιχνίδι του για το συμφέρον της χώρας του. Εμείς έχουμε το δικό μας και πρέπει να μείνουμε ψύχραιμοι».

Η απάντηση του Γιώργου Κατρούγκαλου

«Για μία ακόμη φορά η ΝΔ επέλεξε να λειτουργήσει ως ηχείο αναμετάδοσης της μονταζιέρας κίτρινων ΜΜΕ, ασκώντας κριτική σε ανύπαρκτες δηλώσεις μου, περί –δήθεν- προσκλήσεων σε προεκλογικές τουρκικές συγκεντρώσεις», απάντησε ο Γιώργος Κατρούγκαλος. «Οι βουλευτές της ΝΔ που αναπαράγουν τον σχετικό θόρυβο δεν χαρακτηρίζονται από άγνοια, γιατί έχουν δει –μαζί με τον κάθε ενδιαφερόμενο- το βίντεο της συνέντευξης μου. Δείχνουν όμως ασύγγνωστη και επικίνδυνη επιπολαιότητα επιδιώκοντας να αντλήσουν μικροκομματικά οφέλη από θέματα εξωτερικής πολιτικής».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...