308
«Είχα μία ήρεμη λογοτεχνική ζωή, η ιστορία γύρω μου ήταν όμως πολυτάραχη» έχει πει ο Μπουαλέμ Σανσάλ | YouTube

Ο Μπουαλέμ Σανσάλ και η πολυτάραχη Ιστορία

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2017, 19:20
«Είχα μία ήρεμη λογοτεχνική ζωή, η ιστορία γύρω μου ήταν όμως πολυτάραχη» έχει πει ο Μπουαλέμ Σανσάλ
|YouTube

Ο Μπουαλέμ Σανσάλ και η πολυτάραχη Ιστορία

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2017, 19:20

Ανακάλυψε τη λογοτεχνία στα 50 του ως διέξοδο από την αίσθηση του να είναι εξόριστος στην ίδια του τη χώρα και στην πορεία εξελίχθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους γαλλόφωνους συγγραφείς. Ο διάσημος αλγερινός συγγραφέας και επικριτής του ισλαμικού εξτρεμισμού Μπουαλέμ Σανσάλ έρχεται στην Ελλάδα στις 7 Μαρτίου, προσκεκλημένος του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, εγκαινιάζοντας τις εκδηλώσεις του μήνα Γαλλοφωνίας για το 2017.

Ο Σανσάλ παρουσιάζεται στο ελληνικό κοινό στο πλαίσιο του κύκλου «Η λογοτεχνία πέρα μακριά» που προσκαλεί το κοινό σε ένα ταξίδι στο χώρο και τον χρόνο της σύγχρονης λογοτεχνίας, μέσα από συγγραφείς που έγραψαν στη γαλλική γλώσσα, αλλά προέρχονται από διάφορους ορίζοντες.

Γεννημένος στην Αλγερία το 1949, ο Σανσάλ, μηχανικός, οικονομολόγος και ανώτατος υπάλληλος, είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους γαλλόφωνους συγγραφείς της σύγχρονης εποχής. Το έργο του, στο οποίο εναλλάσσονται δοκίμια και μυθιστορήματα, έχει κερδίσει πολλά και σημαντικά λογοτεχνικά βραβεία, τόσο στη Γαλλία όσο και στο εξωτερικό. Από το 1999, οπότε και εκδόθηκε το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο «Le Serment des barbares», ο ίδιος χρησιμοποιεί τη λογοτεχνία ως μορφή δράσης κατά του σκοταδισμού και της τυραννίας.

«Είχα μία ήρεμη λογοτεχνική ζωή, η ιστορία γύρω μου ήταν όμως πολυτάραχη», δήλωσε όταν ρωτήθηκε κάποτε για τους λόγους της ενασχόλησής του με τη λογοτεχνία. Ολα τα βιβλία του αποτίουν ξεκάθαρο φόρο τιμής στη δύναμη και τον πλούτο της γαλλικής γλώσσας, την οποία χρησιμοποιεί ως ταλαντούχος αφηγητής και ποιητής. Φόρος τιμής και αναφορά στο κλασικό «1984» του μεγάλου Τζορτζ Οργουελ, το τελευταίο του μυθιστόρημα με τίτλο «2084, Το τέλος του κόσμου» (εκδ. Διάμετρος), που κυκλοφόρησε το 2015, κέρδισε το βραβείο μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας «Grand prix du roman de l’Académie française». Στα ελληνικά κυκλοφορεί ακόμη το μυθιστόρημά του «Ο γερμανός μουτζαχεντίν» από τις εκδόσεις Πόλις.


Info:
Τρίτη 7 Μαρτίου 2017, στις 19.00′
Auditorium Γαλλικού Ινστιτούτου – Σίνα 31 (ελεύθερη είσοδος, ταυτόχρονη μετάφραση).
Σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο Ιανός και τις Εκδόσεις Διάμετρος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...