259
Βαρέλια με κουβανέζικο ρούμι. Χρησιμεύει και για να ξοφλήσεις χρωστούμενα (ή αν πιεις αρκετό για να τα ξεχάσεις) |

Η Κούβα «κούρεψε» το χρέος της με… ρούμι

Protagon Team Protagon Team 16 Δεκεμβρίου 2016, 15:13
Βαρέλια με κουβανέζικο ρούμι. Χρησιμεύει και για να ξοφλήσεις χρωστούμενα (ή αν πιεις αρκετό για να τα ξεχάσεις) |

Η Κούβα «κούρεψε» το χρέος της με… ρούμι

Protagon Team Protagon Team 16 Δεκεμβρίου 2016, 15:13

Πενία τέχνας κατεργάζεται. Ακόμα και σε έναν κόσμο που ορίζεται αποκλειστικά σε αριθμούς και λογιστικά μέτρα, η κομμουνιστική Κούβα βρήκε έναν πρωτότυπο τρόπο ώστε να ξεπληρώσει τα χρέη της, θα πληρώσει σε… ρούμι.

Το χρέος ήταν παλιό, από τις παλιές καλές εποχές που η χώρα του Φιντέλ Κάστρο απολάμβανε την στήριξη της Μόσχας και ολόκληρου ανατολικού μπλοκ. Εκείνα τα χρόνια, λοιπόν, η τότε Τσεχοσλοβακία δάνεισε την «αδελφή» Αβάνα ένα ποσό που με τους τόκους σήμερα είναι 276 εκατ. δολάρια.

Αλλά τα χρόνια πέρασαν, το ανατολικό μπλοκ διαλύθηκε, η Τσεχοσλοβακία χωρίστηκε στα δύο, ακόμα και ο Φιντέλ πέθανε. Και το δάνειο; Πώς η φτωχή και χωρίς συνάλλαγμα (παρά μόνο αυτό των τουριστών) θα πληρώσει στην Τσεχία τόσα χρήματα;

Η λύση δόθηκε, σύμφωνα με το BBC, με αποπληρωμή σε είδος. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας της Τσεχίας, μετά από πρόσφατες διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Κούβας, αποφασίστηκε ότι θα λάβει αντί χρημάτων, μπουκάλια από το διάσημο κουβανέζικο ρούμι.

Αρχικά η Τσεχία εξέφρασε την προτίμηση να της επιστραφεί τουλάχιστον ένα μέρος του ποσού που της οφείλει η Κούβα, η οποία, ωστόσο, βρίσκεται σε οικονομική στενότητα και το μόνο που διαθέτει είναι μεγάλο απόθεμα από ρούμι.

Επειτα υπήρξε η σκέψη η αποπληρωμή να γίνει με φαρμακευτικά σκευάσματα, καθώς η κομμουνιστική Κούβα έχει επιτύχει άλματα στον τομέα της ιατρικής έρευνας. Αλλά και πάλι υπήρχαν εμπόδια, αυτή τη φορά από την Ευρωπαϊκή Ενωση, μέλος της οποίας είναι η Τσεχία: τα φάρμακα θα ήταν δύσκολο να εισέλθουν στην ευρωπαϊκή αγορά χωρίς την κατάλληλη πιστοποίηση.

Ετσι οι Τσέχοι προτίμησαν ένα περισσότερο «παραδοσιακό» φάρμακο, το αλκοόλ μέσα σε ένα (λέμε τώρα) υπέροχο μπουκάλι ρούμι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News