1963
| SoocNick Paleologos / SOOC

Πώς και γιατί η Ζωή έγινε Πρόεδρος της Βουλής

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2016, 07:05

Πώς και γιατί η Ζωή έγινε Πρόεδρος της Βουλής

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2016, 07:05

Τις δραματικές ζυμώσεις που έλαβαν χώρα μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 περιγράφει με άρθρο της στην προσωπική της ιστοσελίδα η Ζωή Κωνσταντοπούλου, αποκαλύπτοντας, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά «πώς και γιατί» έγινε Πρόεδρος της Βουλής. «Η πολιτική πρέπει να κινείται στο φως, ενώπιον των πολιτών, όχι στα σκοτάδια της διαπλοκής και των μηχανορραφιών» εξηγεί στην αρχή του κειμένου της η πρώην Πρόεδρος της Βουλής.

Τα όσα περιγράφει η κυρία Κωνσταντοπούλου, τόσο ως προς την ουσία όσο και ως προς το ύφος τους, δεν μπορεί παρά να αποτελέσουν ένα νέο πεδίο συζήτησης στη δημόσια σφαίρα. Η πρώην Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Α’ Αθηνών, αποκαλύπτει τις προσωπικές συνομιλίες που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα κατά τον σχηματισμό της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και μάλιστα εκφράζει την (σε σχήμα πρωθύστερο προφανώς) διαφωνία της για τη συνεργασία με το κόμμα του Πάνου Καμμένου.

Για τη συμμαχία με τους ΑΝΕΛ εμφανίζεται τρόπον τινά δύσθυμος – σύμφωνα με τις περιγραφές της κυρίας Κωνσταντοπούλου – και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, κάτι που ίσως να έχει και τη σημασία του, τόσο εν όψει του Υπουργικού Συμβουλίου της Τετάρτης (10 Φεβρουαρίου) όσο και λόγω των διαφοροποιήσεων του κ. Καμμένου με την κυβερνητική γραμμή στο θέμα της προσφυγής στις κάλπες κλπ. Περιγράφει, για παράδειγμα, η κυρία Κωνσταντοπούλου τη συζήτησή της με τον κ. Τσίπρα για το πώς δεν της έδωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης, της αντιπρότεινε το «χαώδες» όπως το χαρακτηρίζει υπερυπουργείο Εσωτερικών και εκείνη τον ρωτάει για το Αμυνας:

«”Υπουργό Αμυνας θα κάνεις τον Καμμένο;”, τον ρωτάω, έχοντας διαβάσει τις σχετικές διαρροές. “Δυστυχώς”, μου απαντάει, με μια γκριμάτσα».

Σε άλλο σημείο της ανάρτησής της η κυρία Κωνσταντοπούλου στέκεται ιδιαίτερα στο ζήτημα των γερμανικών οφειλών και της διαχείρισης των σκανδάλων υποστηρίζει ότι γι’ αυτόν τον λόγο δεν επελέγη από τον κ. Τσίπρα στο υπουργείο Δικαιοσύνης: «…Για λόγους που άπτονται των αρμοδιοτήτων του υπουργού Δικαιοσύνης και, κυρίως, των αρμοδιοτήτων που αφορούν τη Διαφάνεια, τη Διαφθορά και τα σχετικά σκάνδαλα, αλλά και τις Γερμανικές Οφειλές, ο Αλέξης Τσίπρας είχε αποφασίσει αρκετά νωρίς να μου αφαιρέσει αυτήν την αρμοδιότητα και προσπάθησε με διάφορα προσχήματα αφενός να υποβαθμίσει τη σημασία αυτού του τομέα αφετέρου να μου προτείνει άλλα πεδία».

Η Θεανώ Φωτίου στην ανακαίνιση της Κουμουνδούρου

Ως προς το ύφος της πρώην Προέδρου της Βουλής, ξεχωριστή θέση στο υπεραναλυτικό κείμενο που φωτίζει ακόμα και τις πιο ασήμαντες πτυχές των πρώτων ωρών της νέας κυβέρνησης, παίρνει κατά την ταπεινή μας άποψη, μια λεπτομέρεια για τον διάκοσμο της Κουμουνδούρου μετά τις εκλογές: «Πήγα στο γραφείο του στην Κουμουνδούρου, το οποίο είχε πρόσφατα ανακαινιστεί με επιμέλεια της Θεανώς Φωτίου»…

Αλλά το μείζον θέμα φυσικά δεν είναι το γούστο και οι ικανότητες της κυρίας Φωτίου ως διακοσμήτριας εσωτερικών χώρων. Είναι τα όσα υποστηρίζει η κυρία Κωνσταντοπούλου για το πώς δεν έγινε υπουργός Δικαιοσύνης και πώς κατέληξε όπως υπαινίσσεται, με τον τίτλο της Προέδρου της Βουλής, αξίωμα στο οποίο – θυμίζουμε – εξελέγη με ρεκόρ ψήφων από τους συναδέλφους της – οι περισσότεροι βέβαια το μετάνοιωσαν αλλά και αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Οπως εξηγεί η κυρία Κωνσταντοπούλου, ενόσω ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, είχε αναλάβει την ευθύνη των τομέων της Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

«Σε πάρα πολλά δημοσιεύματα της περιόδου, εμφανιζόμουν ως υπουργός Δικαιοσύνης σε μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στη συνείδηση των ανθρώπων που συναντούσα, αυτό φάνταζε ως φυσική εξέλιξη. Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δεχόμουν διαρκείς επιθέσεις από συγκεκριμένα στελέχη, με προεξάρχοντα τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος με χαρακτήριζε ως υποστηρίκτρια “του δικαστικού δρόμου για το σοσιαλισμό”», αναφέρει η πρώην Πρόεδρος της Βουλής, υπογραμμίζοντας ότι η ίδια ουδέποτε ενθάρρυνε σενάρια περί ανάληψης του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Οπως σημειώνει, στο διάστημα κατά το οποίο είχε την ευθύνη αυτή, υπήρξαν δύο περιπτώσεις κατά τις οποίες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρας, με έμμεσους ή άμεσους τρόπους προσπάθησε να της αφαιρέσει την ευθύνη του τομέα της Δικαιοσύνης.

«Η πρώτη φορά ήταν το φθινόπωρο του 2013, όταν, εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, άρχισαν να διοχετεύονται σενάρια περί επικείμενης δήθεν διεκδίκησης της Δημαρχίας της Αθήνας από εμένα. Φρόντισα δημόσια να διαψεύσω αυτά τα σενάρια, πριν μου γίνει οποιαδήποτε πρόταση. Παρόλη τη δημόσια διάψευση, ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνάντηση στο γραφείο του στην Κουμουνδούρου, με βολιδοσκόπησε εμμέσως, λέγοντάς μου: “Πρέπει να κατέβω στην Κεντρική Επιτροπή, και μπορεί να αποφασίσουμε να είσαι υποψήφια για το Δήμο της Αθήνας”. Του απάντησα αμέσως “Να μην πάρετε τέτοια απόφαση γιατί θα αρνηθώ, έχω και δημοσίως αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο”».

«Εκπληξη 1η, η άμεση, χωρίς καμία διαβούλευση και διεργασία ανακοίνωση της συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ την Δευτέρα 26/1, με τρόπο που έδειχνε προσυμφωνημένη σύμπραξη, με άγνωστους όρους»

«Η δεύτερη φορά που ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να μου αφαιρέσει την αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης ήταν την άνοιξη 2014, όταν με κάλεσε στο γραφείο του και μου πρότεινε να αναλάβω τον τομέα της Άμυνας, εν όψει της υποψηφιότητας του Θ. Δρίτσα στις Δημοτικές Εκλογές, επιχειρώντας να μου εμφανίσει την πρόταση αυτή ως “αναβάθμιση”. Του απάντησα αρνητικά, επισημαίνοντάς του ότι η Αμυνα σε καμία περίπτωση δεν ήταν το πρώτο πεδίο της ειδίκευσης και των γνώσεών μου και ότι θα έπρεπε να αξιοποιούμε τους καλύτερους στο πεδίο της μέγιστης απόδοσής τους και όχι να αυτοσχεδιάζουμε», συνεχίζει η κυρία Κωνσταντοπούλου και προσθέτει ότι σε όλο αυτό το διάστημα Σε όλο το διάστημα αυτό, ουδέποτε συζήτησε με τον κ. Τσίπρα την ανάθεση κάποιου υπουργικού χαρτοφυλακίου στην περίπτωση ανάδειξης του ΣΥΡΙΖΑ στην διακυβέρνηση της χώρας.

«Ζωή, σου έχω μία πρόκληση»

Οπως υποστηρίζει η πρώην πρόεδρος της Βουλής, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ής Ιανουαρίου, «ήρθαν οι απανωτές δυσάρεστες εκπλήξεις: Εκπληξη 1η, η άμεση, χωρίς καμία διαβούλευση και διεργασία ανακοίνωση της συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ την Δευτέρα 26/1, με τρόπο που έδειχνε προσυμφωνημένη σύμπραξη, με άγνωστους όρους. Εκπληξη 2η, ο ορισμός ως Γενικού Γραμματέα της Κυβέρνησης του Σπύρου Σαγιά, ο οποίος παρέστη στην ορκωμοσία του Πρωθυπουργού τη Δευτέρα 26/1/2015».

Αναφέρει επίσης ότι το βράδυ της ίδιας ημέρας δέχτηκε τηλέφωνο από τον κ. Τσίπρα,  οποίος της είπε «Ζωή, σου έχω μία πρόκληση», προτείνοντάς της να αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών.

«Θα έχεις έναν αναπληρωτή, που θα τον επιλέξεις εσύ. Θα έχεις και τρεις ακόμη Αναπληρωτές, τον Πανούση ως Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, έναν Υπουργό Μετανάστευσης, σκέφτομαι την Τασία (Χριστοδουλοπούλου) και έναν από τους ΑΝΕΛ στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Τι λες;», είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στην κυρία Κωνσταντοπούλου, με την ίδια να περιγράφει πως απάντησε ότι προτιμά να το συζητήσουν από κοντά.

O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην εκδήλωση Μνήμης για τα 41 χρόνια από την κατάρρευση της δικτατορίας, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών – ΣΦΕΑ, στο Πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ ΕΣΑ), στην Αθήνα, 23 Ιουλίου, 2015
Καλοκαίρι 2015. O Αλέξης Τσίπρας και η Ζωή Κωνσταντοπούλου στην εκδήλωση Μνήμης για τα 41 χρόνια από την κατάρρευση της δικτατορίας (Nikos Libertas / SOOC)

Κατά τη συνάντηση, σύμφωνα με την κυρία Κωνσταντοπούλου, η ίδια εξέφρασε τις επιφυλάξεις της για τη δομή που θα έπαιρνε το υπουργείο Εσωτερικών:

«”Λοιπόν, θα το αναλάβεις;”, με ρώτησε ο Αλέξης Τσίπρας μόλις μπήκα στο γραφείο του.
“Ποιος το σκέφτηκε αυτό το Υπουργείο;”, τον ρώτησα
“Τι εννοείς;”
“Ποιος σκέφτηκε αυτή τη δομή; Με ποιον συζήτησες μία τέτοια δομή Υπουργείου;” τον ξαναρώτησα
“Εχουμε φτιάξει Προεδρικά Διατάγματα με τον Σπύρο (Σαγιά)  και τον Δημήτρη (Τζανακόπουλο)”, μου απάντησε
“Πώς επέλεξες τον Σαγιά ως Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης;”, τον ρώτησα, αναφερόμενη σε γνωστά και στους δύο γεγονότα που θα έπρεπε να αποκλείσουν μια τέτοια επιλογή. Μου απαντά ότι τον γνωρίζει χρόνια, ότι τους έφερε σε επαφή ο Στέργιος Πιτσιόρλας, και ότι τον εμπιστεύεται, αν και “για κανέναν δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά”. Του επισήμανα ότι ο μεν Πιτσιόρλας καθύβριζε τον ΣΥΡΙΖΑ και η σύζυγός του, Νόνη Καραγιάννη, από τον 9,84 εξαπέλυε ουκ ολίγες επιθέσεις. Του είπα ότι η επιλογή Σαγιά έδινε ένα στίγμα αντίθετο προς το πρότυπο που θα έπρεπε να οικοδομήσουμε.

» Επανέρχεται στο υπουργείο Εσωτερικών:
“Θα το αναλάβεις;”, με ξαναρώτησε
“Οχι”, του απάντησα αμέσως
“Τι όχι;” με ρώτησε, εμβρόντητος
“Οχι”, επανέλαβα
“Γιατί;”
“Γιατί δεν πιστεύω σε αυτήν την δομή. Ο υπουργός σε αυτό το υπουργείο θα είναι στην καλύτερη περίπτωση διακοσμητικός και στη χειρότερη θηριοδαμαστής των υφισταμένων του υπουργών. Δεν θα είμαι χρήσιμη σε αυτό το ρόλο και δεν με ενδιαφέρει να αναλάβω κάτι όπου δεν θα μπορώ να είμαι χρήσιμη. Ποιον ρώτησες, με ποιον συζήτησες μια τέτοια δομή;”, του είπα
“Μα σου είπα, τα έχουμε ετοιμάσει με τον Σπύρο και τον Δημήτρη. Μόνο εσύ μπορείς να το αναλάβεις, ζήτησα από το Σκουρλέτη, ο οποίος λέει δεν μπορεί, δεν είναι νομικός”, μου λέει
“Εγώ δεν θα το αναλάβω, γιατί δεν το πιστεύω, δεν θεωρώ αυτή τη δομή λειτουργική”, του επανέλαβα.
“Ο Τζανακόπουλος πρότεινε να βάλουμε την Προστασία του Πολίτη μαζί με τη Δικαιοσύνη”, μου λέει τότε.
“Αυτό έχει μία λογική, του απαντάω. Και κάτι τέτοιο θα μπορούσα να το αναλάβω”.
“Τώρα έχουμε φτιάξει τα ΦΕΚ, δεν γίνεται”, μου λέει
“Τι άλλες συγχωνεύσεις έχετε κάνει;” τον ρωτάω και μου εκθέτει συνοπτικά τον σχεδιασμό των υπουργείων, λέγοντάς μου ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει αφεθεί ως είχε και έχει επιπλέον δημιουργηθεί ένα νέο Χαρτοφυλάκιο, παρά τω Πρωθυπουργώ, για θέματα διαφθοράς, το οποίο θα αναθέσει στον Παναγιώτη Νικολούδη. “Μου είπε ότι θα μου φέρει 2 δις ευρώ από τη φοροδιαφυγή”. Με εντυπωσιάζει που για τίποτε από αυτά δεν έχει καν ζητήσει την άποψή μου ως αρμόδιας για τα θέματα Δικαιοσύνης, Διαφάνειας, Δικαιωμάτων και μου δημιουργούνται ακόμη πιο έντονες ανησυχίες για τον τρόπο που σχεδιάζεται η διακυβέρνηση.

“Μπορώ να αναλάβω την Δικαιοσύνη, την οποία, όπως γνωρίζεις έχω προετοιμάσει όλον αυτόν τον καιρό ως αρμόδια για την Κοινοβουλευτική Ομάδα”
“Δεν είναι για σένα το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Είναι το 7ο τη τάξει Υπουργείο”, μου λέει
“Δεν με νοιάζει και αν είναι το 17ο, είναι το πρώτο πεδίο της πολιτικής μας δοκιμασίας”, του λέω. “Ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει αποφασιστική αρμοδιότητα για την εκτέλεση της απόφασης για το Δίστομο, έχει αρμοδιότητα νομοθέτησης σε πλείστα πεδία όπως η διαφθορά, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η προστασία των αδυνάτων, η εξυγίανση της Δικαιοσύνης, η ανεξαρτητοποίησή της”.
“Εχω ήδη προτείνει στον Νίκο Παρασκευόπουλο να το αναλάβει και περιμένω την απάντησή του. Τι γνώμη έχεις;”
“Εχω πολύ καλή γνώμη για τον Παρασκευόπουλο, τον εκτιμώ πολύ ως νομικό και καθηγητή. Νομίζω, όμως, ότι θα δυσκολευτεί γιατί δεν έχει πρακτική εμπειρία της Δικαστικής και δικηγορικής πραγματικότητας ούτε επαφή με τα προβλήματα και τους χώρους”, του απαντάω.

Με τη συζήτηση να φτάνει στον Πρόεδρο της Βουλής, όπως αναφέρει στο άρθρο της η κυρία Κωνσταντοπούλου, αρχικά ο κ. Τσίπρας είχε την πρόθεση να προτείνει τον Νίκο Βούτση. ««Εγώ στη θέση σου ξέρεις ποιον θα έκανα; Το Λαφαζάνη», είπε η κυρία Κωνταντοπούλου στον Πρωθυπουργό, περιγράφοντας τον σημερνινό επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας ως τον έμπειρο κοινοβουλευτικό που ξέρει απ’ έξω τον Κανονισμό. ««Αμα θέλω να τους τρελάνω όλους, θα κάνω εσένα Πρόεδρο της Βουλής», φέρεται να απάντησε ο κ. Τσίπρας, με την κυρία Κωνσταντοπούλου να κάνει λόγο για νέες πιέσεις για να αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών και την ίδια να αρνείται.

«Σου έχω κάτι καλύτερο. Πρόεδρος της Βουλής, τι λες;»

Όπως περιγράφει η κυρία Κωνσταντοπούλου, την επόμενη ημέρα σε νέα της επικοινωνία με τον κ. Τσίπρα, του ανέφερε ότι δεν χρειάζεται να είναι στην κυβέρνηση, αλλά μπορεί να αναλάβει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Τότε, όπως σημειώνει η κυρία Κωνσταντοπούλου, ο κ. Τσίπρας της είπε: «Σου έχω κάτι καλύτερο. Πρόεδρος της Βουλής, τι λες;», με την ίδια αρχικά να αιφνιδιάζεται και να ζητεί χρόνο να το σκεφτεί, πριν κάνει τελικά αποδεκτή την πρόταση παρά τις όποιες επιφυλάξεις της.

«Το συμπέρασμα συνάγεται αβίαστα, ένα χρόνο μετά, και με δεδομένα όσα μεσολάβησαν: η επιλογή μου για την Προεδρία της Βουλής ήταν ο τρόπος που απεργάσθηκε ο κ. Τσίπρας προκειμένου αφενός να εξασφαλίσει ότι δεν θα αναλάμβανα το υπουργείο Δικαιοσύνης και, επομένως, δεν θα αναλαμβάνονταν οι αναγκαίες πρωτοβουλίες αρμοδιότητας του υπουργού Δικαιοσύνης ούτε για την υπογραφή της εκτέλεσης της Απόφασης για τις Γερμανικές Οφειλές ούτε για την νομοθεσία κατά της διαφθοράς, της διαπλοκής, της ευθύνης Υπουργών. Είναι πρόδηλο ότι, έχοντας στο μυαλό του το “πρότυπο” διακοσμητικών Προέδρων της Βουλής, θεώρησε ότι με αυτήν την πρόταση απλώς με τοποθετούσε σε μία τιμητική θέση ψυγείου», συμπληρώνει η κυρία Κωνσταντοπούλου.

Διαβάστε αναλυτικά την ανάρτηση της κυρίας Κωνσταντοπούλου εδώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...