701
| CreativeProtagon

Το Πανεπιστήμιο της Μάνης και ο Τσίπρας

|CreativeProtagon

Το Πανεπιστήμιο της Μάνης και ο Τσίπρας

Πριν από περίπου έναν χρόνο, ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης επισκέφθηκε τον τότε υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και του παρουσίασε ένα σχέδιο μακροχρόνιας αναζωογόνησης της ιστορικής περιοχής του, η οποία, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, φθίνει πληθυσμιακά και οικονομικά. Ενας από τους βασικούς πυλώνες του φιλόδοξου αυτού σχεδίου ήταν η δημιουργία δύο πανεπιστημιακών τμημάτων, ένα από τα οποία θα λειτουργούσε στον Γερολιμένα και έναν στον Κότρωνα.

Για όσους δεν ξέρουν από Μάνη, ο Κότρωνας είναι ένα παραθαλάσσιο χωριουδάκι στην ανατολική πλευρά της χερσονήσου με 292 μόνιμους κατοίκους, ο δε Γερολιμένας είναι οικισμός στη δυτική πλευρά της χερσονήσου με 43 (!) μόνιμους κατοίκους (απογραφή 2011). Απέχουν δε από την κοντινότερη μεγάλη (;) πόλη, τη Σπάρτη, 87 και 94 χιλιόμετρα αντιστοίχως. Η πρόταση του δημάρχου ήταν χωροταξικά και οικονομικά άψογη. Δεν πρότεινε καν την πρωτεύουσα της επαρχίας του, το Γύθειο, με 4.279 κατοίκους, ούτε την Αρεόπολη με 1.380 κατοίκους, αλλά διάλεξε δυο απομακρυσμένα και εγκαταλελειμμένα σημεία του χάρτη της Μάνης για να στεγαστεί το καινούργιο πανεπιστήμιο, υπολογίζοντας σε μια ολιστική αναγέννηση της περιοχής του.

Κρατικές επενδύσεις για κτίρια και εκπαιδευτικές υποδομές, ιδιωτικές επενδύσεις για τη στέγαση, τη σίτιση, την ψυχαγωγία και τον ελεύθερο χρόνο των φοιτητών και του προσωπικού, θέσεις εργασίας εντός και εκτός πανεπιστημίου, πολλαπλές μετακινήσεις ανθρώπων και προϊόντων στην ευρύτερη περιοχή λόγω της εκπαιδευτικής δραστηριότητας… να πώς αναζωογονείται ένας τόπος που κάποτε έσφυζε από ζωή και σήμερα έχει καταντήσει ερειπιώνας. Οσο για το εκπαιδευτικό αντικείμενο των τμημάτων αυτών, ο δήμαρχος ήταν σαφής. «Ας αποφασίσει το υπουργείο Παιδείας. Κάτι σε Ιστορία ή γεωργική παραγωγή ή την αλιεία ή ό,τι άλλο θέλει, δική του αρμοδιότητα». Αυτός ήθελε το πανεπιστήμιο για να αναστήσει την ερημωμένη περιοχή του.

Αν το καλοσκεφτούμε, ο δήμαρχος ήταν συνεπέστατος στα πανεθνικά κριτήρια δημιουργίας πανεπιστημιακών τμημάτων. Οταν επί δεκαετίες βλέπει να φτιάχνονται ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε κάθε κωμόπολη, δίχως το παραμικρό ακαδημαϊκό κριτήριο, αλλά με μοναδικό μπούσουλα την εξυπηρέτηση τοπικών οικονομικών αναγκών, κορόιδα είναι οι Μανιάτες να μην απαιτήσουν κι αυτοί ένα πανεπιστήμιο στον τόπο τους; Ειδικά αφού η περιοχή τους είναι πανέμορφη, έχει ισχυρό ιστορικό αποτύπωμα και, κυρίως, έχει μεγαλύτερη ανάγκη ενίσχυσης σε σύγκριση με άλλα γεωγραφικά διαμερίσματα που –διάολε– έχουν και κάποιους άλλους πλουτοπαραγωγικούς πόρους να στηριχθούν. Στη Μάνη δεν υπάρχει τίποτα απολύτως, εκτός από κάτι λίγα ξενοδοχειάκια και κάτι πύργους, δεν είναι λογικό το λοιπόν να στηριχθεί λίγο παραπάνω από τις υπόλοιπες περιοχές;

Θα ρωτήσετε, βέβαια, τον δήμαρχο «και τι θα κάνουν 200 ή 300 φοιτητές στον Κότρωνα και στον Γερολιμένα; Ποια ακαδημαϊκή προοπτική θα έχουν, με ποιο κεντρικό πανεπιστήμιο θα συνδέονται, τι πιθανότητες έχουν να πάνε σε εκείνες τις ιστορικές ερημιές, να σπουδάσουν επαρκώς και να βρουν δουλειά στη συνέχεια;». Σωστά τα ερωτήματα, αλλά γιατί να απευθύνονται μόνο στους Μανιάτες και σε κανέναν άλλον; Αυτοί μόνο θα μπουν στο ακαδημαϊκό μικροσκόπιο, όταν σε τούτη τη χώρα κάθε κωμόπολη έχει και το πανεπιστημιακό της ίδρυμα; Από τη δική του σκοπιά, λοιπόν, άδικο είχε ο δήμαρχος όταν έκανε την πρόταση;

Δεν ξέρω τι απάντησε ο Θεοδωρικάκος, υποθέτω ότι θα παρέπεμψε το θέμα στην Κεραμέως. Δεν ξέρω επίσης αν ο δήμαρχος δημοσιοποίησε την πρόταση του στους δημότες και στους τοπικούς άρχοντες, αν πάντως το έκανε, είμαι βέβαιος ότι θα έλαβε την απόλυτη ευαρέσκειά τους και την ολόθερμη στήριξή τους. Πιθανολογώ, πάντως, ότι δεν την έστειλε στον Αλέξη Τσίπρα, διαφορετικά ο Αλέξης, μετά τον Πύργο, όπου πήγε για να καταγγείλει ότι «η Ηλεία είναι ξεγραμμένη από τον χάρτη για την κυβέρνηση, επειδή καταργεί τα δυο τμήματα», θα έκανε μια βόλτα και από τη Μάνη, να στηρίξει το αίτημα για πανεπιστήμιο στον Κότρωνα και στον Γερολιμένα. Και να υποσχεθεί, βεβαίως, ότι μόλις κερδίσει τις εκλογές, θα το φτιάξει αυθημερόν.

Και μεταξύ μας τώρα, όποιο τμήμα κι αν φτιαχτεί στις εσχατιές της Μάνης, αποκλείεται να έχει χαμηλότερες επιδόσεις από τις καταργημένες πια Μουσειολογία του Πύργου και Γεωπονία της Αμαλιάδας. Με το 91% των εισακτέων της Μουσειολογίας να έχει μπει γράφοντας κάτω από τη βάση (μέσος όρος 5,4 στα 20) και με το 90% των εισακτέων στη Γεωπονία επίσης κάτω από τη βάση (μέσος όρος 1,7 στα 20), γιατί να διστάσουν οι Μανιάτες να προτείνουν δικό τους ΑΕΙ; Υπάρχει πιθανότητα, αν δημιουργηθούν τα τμήματα αυτά, να βγάζουν λιγότερους αποφοίτους από το Πανεπιστήμιο Αμαλιάδας, από το οποίο παίρνει πτυχίο μόλις το 3% όσων εισάγονται σε αυτό; Μωρέ, καλά τα λέει ο δήμαρχος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News