425
Από τη συνέντευξη Τύπου του Διονύση Σαββόπουλου για την επαναλειτουργία του «Αλσους» | .

Μια ατέλειωτη παράγκα

Κοσμάς Βίδος Κοσμάς Βίδος 18 Νοεμβρίου 2018, 12:59
Από τη συνέντευξη Τύπου του Διονύση Σαββόπουλου για την επαναλειτουργία του «Αλσους»
|.

Μια ατέλειωτη παράγκα

Κοσμάς Βίδος Κοσμάς Βίδος 18 Νοεμβρίου 2018, 12:59

Οι επικείμενες εμφανίσεις του Διονύση Σαββόπουλου και των συνεργατών του στο «Αλσος», στο Πεδίον του Αρεως (από τις 22 Νοεμβρίου), δεν πρέπει να ξεπλύνουν τις ευθύνες της Περιφέρειας για την κατάντια του πάρκου. Οσο και αν είναι ευχάριστο που το θρυλικό από τα χρόνια του Γιώργου Οικονομίδη αναψυκτήριο επιτέλους θα επαναλειτουργήσει (εδώ και χρόνια μας το υπόσχονται), αυτό δεν σημαίνει πως η κατάσταση στο χώρο που περιβάλλει το κτίριο έχει αλλάξει. Και όσοι θεωρούν πως θα αλλάξει με ένα «ντιρλαντά, ντιρλανταντά», μερικές παρλάτες και ένα – δύο ποτήρια κρασί ή αρνούνται να δουν την πραγματικότητα ή μας δουλεύουν (για άλλη μια φορά) ψιλό γαζί. Τραγουδοποιός είναι ο Σαββόπουλος, όχι μάγος!

Η μετακίνηση των εξαρτημένων (και των εμπόρων ναρκωτικών) δύο δρόμους πιο κάτω στην πραγματικότητα δεν έχει λύσει κανένα πρόβλημα: Από αυτούς τους δρόμους θα περνάει το κοινό για να πάει να ακούσει το πρόγραμμα στο «Αλσος». Όταν εμείς που μένουμε στα πέριξ φοβόμαστε να περπατήσουμε στην περιοχή τη μέρα, αναρωτιέμαι πως θα μετακινούνται όλοι αυτοί οι θεατές το βράδυ, μετά το τέλος της παράστασης. Πόσο ασφαλείς θα αισθάνονται, πόσο ασφαλείς θα είναι.

Την ίδια στιγμή, το πάρκο παρά τις σε μεγάλο βαθμό επιφανειακές βελτιώσεις που έχουν γίνει, παραμένει βρώμικο, απεριποίητο και αφιλόξενο. Τα σιντριβάνια εξακολουθούν να μην λειτουργούν, οι υδάτινες διαδρομές παραπέμπουν πάντα σε βάλτους, ο «Ροδώνας» είναι σκέτη θλίψη, τα παρτέρια είναι γεμάτα αγριόχορτα, τα περίπτερα που περιμένουν εδώ και χρόνια να λειτουργήσουν παραμένουν κλειστά, το καταμουτζουρωμένο και πανβρώμικο «Green Park», το αναψυκτήριο που κάποτε ήταν σημείο συνάντησης για τους Αθηναίους, έχει γίνει ουρητήριο και εστία μόλυνσης για όλη την περιοχή.

Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και πολλή δουλειά, έπειτα από χρόνια εγκατάλειψης και υποβάθμισης, για να έρθει αυτός ο θλιβερός χώρος σε μια έστω αξιοπρεπή κατάσταση. Και τα τραγούδια, όσο και αν είναι ευπρόσδεκτα, ειδικά από έναν καλλιτέχνη όπως ο Σαββόπουλος, δεν είναι λύση. Από την πλευρά της νομαρχίας αυτού του είδους οι εκδηλώσεις (θα έχει και καραγκιόζη το πρόγραμμα, για τα παιδιά) είναι κυρίως μια προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης και αποποίησης των ευθυνών της με έναν φαντεζί και πονηρό τρόπο: «Δώσε στο λαό θέαμα για να ξεχαστεί!». Τo αυτό κάνει και όταν στήνει στο πάρκο παζάρια και μικρά λούνα παρκ τις περιόδους των γιορτών.

Την ίδια όμως στιγμή, με παζάρια και πανηγύρια ή άνευ, μετά μουσικής ή με μοναδικό ηχητικό εφέ τα κελαηδήματα των πουλιών που έχουν φτιάξει στα δέντρα του πάρκου τις φωλιές τους, τα πράγματα έξω από το ανακαινισμένο «Αλσος» είναι όπως τα λέει και ο Νιόνιος όταν τραγουδάει «όπου κοιτάζω να κοιτάζεις, όλη η Ελλάδα ατέλειωτη παράγκα…». Επίσης, «κάτι μ΄αρρωσταίνει σ΄αυτή την πολιτεία», πάλι Σαββόπουλος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News