953
Τουρίστες απαθανατίζουν το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης. Πέρυσι η μέση ταξιδιωτική δαπάνη μειώθηκε σε 471 ευρώ από 541 το 2015. Ενώ, το πρώτο δίμηνο του 2017 τα τουριστικά έσοδα και οι αφίξεις κατέγραψαν μείωση | Shutterstock

Τουρισμός: Τριάντα εκατομμύρια «ελπίδες»…

Χριστίνα Πουτέτση Χριστίνα Πουτέτση 26 Απριλίου 2017, 17:37
Τουρίστες απαθανατίζουν το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης. Πέρυσι η μέση ταξιδιωτική δαπάνη μειώθηκε σε 471 ευρώ από 541 το 2015. Ενώ, το πρώτο δίμηνο του 2017 τα τουριστικά έσοδα και οι αφίξεις κατέγραψαν μείωση
|Shutterstock

Τουρισμός: Τριάντα εκατομμύρια «ελπίδες»…

Χριστίνα Πουτέτση Χριστίνα Πουτέτση 26 Απριλίου 2017, 17:37

Να’ τη πάλι η καραμέλα. «Βλέπουμε ότι εφέτος θα έχουμε πάνω από τριάντα εκατομμύρια τουρίστες», είπε ο Πρωθυπουργός στην τηλεοπτική συνέντευξή του την Τρίτη, θέλοντας να αντισταθμίσει τα λεγόμενα για τη μείωση συντάξεων με μια θετική νότα. Ο τουρισμός έχει μπει για τα καλά στην ατζέντα που θα αλλάξει τη σελίδα στη χώρα. Τριάντα εκατομμύρια τουρίστες το καλοκαίρι. Μόνο που το λες, γεμίζει το στόμα σου. Μπράβο μας. Δεν είναι και λίγα…

Και πότε θα έρθουν αυτοί οι τουρίστες; Από Μάιο που πυκνώνουν οι πτήσεις και τα charter των tour operators, με αιχμή τον Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Και πού θα πάνε; Σε προορισμούς με αεροδρόμια που δέχονται διεθνείς πτήσεις. Έως πότε; Περίπου έως τα μέσα με τέλη Οκτωβρίου και, ίσως σε κάποιους προορισμούς, όπως η Κρήτη, η σεζόν να ολοκληρωθεί στις αρχές Νοεμβρίου. Επίσης κάποιοι θα έρθουν οδικά από τα Βαλκάνια στη Βόρεια Ελλάδα, με τη σεζόν εκεί να είναι 120 μέρες. Τόσο από πλευράς ταξιδιωτικών οργανισμών, όσο και καταλυμάτων, οι παράγοντες του τουρισμού δεν παρατηρούν διάχυση στα άκρα της περιόδου. Απλώς συσσωρεύεται μεγάλος όγκος τουριστών τους μήνες αιχμής. Αυτό φάνηκε και το Πάσχα, με παραθεριστικά ξενοδοχεία να μεταθέτουν το άνοιγμά τους για τα μέσα Μαΐου, αφού μετά τις αργίες οι τιμές και οι κρατήσεις δεν ήταν ικανές να καλύψουν το κόστος λειτουργίας.

Να διευκρινίσουμε δε, ότι τα 30 εκατομμύρια προκύπτουν γιατί προσθέτουμε περίπου τρία εκατ. διερχόμενους επιβάτες κρουαζιέρας, οι οποίοι πέρυσι δαπάνησαν 65 ευρώ σε κάθε ελληνικό λιμάνι, κάνοντας συνολικά 1,5 στάσεις. Αν και οι προσδοκίες στον κλάδο της κρουαζιέρας τη φετινή χρονιά είναι χαμηλές, με την αστάθεια της Τουρκίας να «απωθεί» τα πλοία από την ανατολική πλευρά της Μεσογείου. Γιατί, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέα Ανδρεάδη, οι αφίξεις τουριστών αναμένεται να ανέλθουν στα 26 εκατομμύρια το 2017 (28 εκατ. μαζί με την κρουαζιέρα), από 24,8 εκατομμύρια πέρυσι και τα τουριστικά έσοδα να αυξηθούν στα 14,5 δισ. ευρώ, μετά την πτώση τους κατά 6,5% στα 13,2 δισ. ευρώ το 2016.

Μπορεί να πανηγυρίσαμε για τα 28 εκατ. τουρίστες (με την κρουαζιέρα), αλλά πέρυσι η μέση ταξιδιωτική δαπάνη μειώθηκε σε 471 ευρώ από 541 το 2015. Ενώ, το πρώτο δίμηνο του 2017 τα τουριστικά έσοδα και οι αφίξεις στη χώρα κατέγραψαν μείωση

«Οι κρατήσεις έχουν έρθει από 1η Γενάρη και έχουν κλείσει για όλο το καλοκαίρι τα ξενοδοχεία», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, γνωρίζοντας στη λεπτομέρεια την εισερχόμενη ροή. Μα, φυσικά, αφού με την Τουρκία και την Αίγυπτο «κλειστές», λόγω της αναστάτωσης που επικρατεί για διαφορετικούς λόγους σε κάθε χώρα και με την Ισπανία να αυξάνει τις τιμές της, οι ξένοι ταξιδιώτες έσπευσαν να επωφεληθούν των εκπτώσεων 25% – 30% στις προκρατήσεις των ελληνικών ξενοδοχείων. Τόσο οι Γερμανοί, που έκλεισαν εγκαίρως πακέτα σε έναν προορισμό που ούτως ή άλλως είναι επιθυμητός και ακόμα αντιλαμβάνονται ως ασφαλή, όσο και οι Βρετανοί, φοβούμενοι ότι θα αλλάξει η συναλλαγματική ισοτιμία στερλίνας – ευρώ με τη διαδικασία του Brexit. Και ξάφνιασαν τους περισσότερους ξενοδόχους, οι οποίοι προχώρησαν έως την παύση πωλήσεων (stop sales) αναζητώντας τρόπο για να ισορροπήσουν τον τζίρο τους μέσα στη σεζόν.

Το θέμα είναι τι θα γίνει όταν «ανοίξουν» οι δύο γειτονικοί προορισμοί. Πώς η Ελλάδα θα έχει εδραιώσει τη θέση της και το προϊόν της σε σχέση με τον ανταγωνισμό, επενδύοντας στην ποιότητα και όχι μόνο στη φθηνή τιμή ως θέλγητρο. Πώς δεν θα ωφελείται μόνο από το ότι είναι προορισμός «κατ’ ανάγκη». Γιατί μπορεί να πανηγυρίσαμε για τα 28 εκατ. τουρίστες (με την κρουαζιέρα), αλλά πέρυσι η μέση ταξιδιωτική δαπάνη μειώθηκε σε 471 ευρώ από 541 το 2015. Ενώ, το πρώτο δίμηνο του 2017 τα τουριστικά έσοδα και οι αφίξεις στη χώρα κατέγραψαν μείωση.

«Βλέπουμε ότι στην Αθήνα ανακαινίζονται ξενοδοχεία», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός την Τρίτη το βράδυ, επισημαίνοντας τις επενδύσεις. Ναι, στην Αθήνα υπάρχει μεγάλη αύξηση στην κίνηση. Και υπάρχει κινητικότητα στα ξενοδοχεία και επενδυτικό ενδιαφέρον στη φιλοξενία. Με μεγάλες επενδύσεις, όπως ο Αστέρας Βουλιαγμένης, το Hilton, το Electra Metropolis, το Wyndham Grand κ.α. Ωστόσο, δεν καλύπτουν αυτά που έκλεισαν με την κρίση. Η δυναμικότητα της Αθήνας παρουσιάζει μείωση σε ξενοδοχειακή υποδομή, με 226 μονάδες το 2016 από 256 το 2005, σύμφωνα με στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ). Και η εισερχόμενη κίνηση στο αεροδρόμιο της ελληνικής πρωτεύουσας, με ρεκόρ αφίξεων όλων των εποχών και 4,6 εκατ. τουρίστες το 2016, έναντι 4,2 εκατ. το 2015, δεν μετουσιώνεται σε ανάλογες πληρότητες σε ξενοδοχειακά καταλύματα. Γιατί οι γκρίζες μισθώσεις είναι σχεδόν αντίστοιχες των διανυκτερεύσεων στα ξενοδοχεία.

Οι νόμιμοι και αδειοδοτημένοι φορολογούνται και καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές, ενώ οι υπόλοιποι αναπτύσσονται ραγδαία, με το Κουκάκι να είναι η Νο 5 γειτονιά της Airbnb στον κόσμο! Και τις Μύκονο και Σαντορίνη να προμηθεύονται λυόμενα για να βάλουν το εποχικό προσωπικό που δεν βρίσκει σπίτι να μείνει.

«Το 2018 θα μιλάμε για ένα προς ένα στα κρεβάτια ξενοδοχειακού, με κρεβάτια άλλου τύπου», τονίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) Αλέξανδρος Βασιλικός. Τα οποία παραμένουν μη καταγεγραμμένα και χωρίς να αποδίδουν σε δημόσια έσοδα. Γιατί η πολύπαθη ρύθμιση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις περιμένει ακόμα μια Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για να τεθεί σε εφαρμογή. Και ως τότε οι νόμιμοι και αδειοδοτημένοι φορολογούνται και καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές, ενώ οι υπόλοιποι αναπτύσσονται ραγδαία, με το Κουκάκι να είναι η Νο 5 γειτονιά της Airbnb στον κόσμο! Και τις Μύκονο και Σαντορίνη να προμηθεύονται λυόμενα για να βάλουν το εποχικό προσωπικό που δεν βρίσκει σπίτι να μείνει.

Εως τότε οι 30 εκατομμύρια «ελπίδες» θα περιφέρονται από στόμα σε στόμα. Και η ελληνική τουριστική επιχείρηση θα τις περιμένει κάτω από τη σκιά του κόκκινου δανείου. Και θα αναρωτιέται γιατί στο συμβόλαιο που πρέπει να υπογράψει οσονούπω με τον τουριστικό πράκτορα, δεν έχει βγει ακόμα η εγκύκλιος που θα ορίζει ποιος πληρώνει τον φόρο διαμονής που θα ισχύσει το 2018, μετά την αύξηση του ΦΠΑ σε 13% στη διαμονή και σε 24% στην εστίαση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...