421
Για ποιο λόγο τα φάρμακα ήταν τόσο ακριβά στην Ελλάδα; | Shutterstock

Το φάρμακο για την αλήθεια

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 6 Φεβρουαρίου 2018, 21:14
Για ποιο λόγο τα φάρμακα ήταν τόσο ακριβά στην Ελλάδα;
|Shutterstock

Το φάρμακο για την αλήθεια

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 6 Φεβρουαρίου 2018, 21:14

Δεν χρειάζεται να σου πει εισαγγελέας ότι υπάρχει θέμα με τις υπερτιμολογήσεις των φαρμάκων. Σου το λέει η κοινή λογική και το μέγεθος της φαρμακευτικής δαπάνης που αντιμετώπισαν τα Ταμεία, ειδικά αν σκεφτείς κατά πόσο μειώθηκε με την αναθεώρηση της πολιτικής φαρμάκου.

Συνεπώς ακόμα και αν δεν υπήρξαν μίζες και διαφθορά, υπάρχει το ενδεχόμενο της απιστίας και, στην καλύτερη, περίπτωση, της εγκληματικής αδιαφορίας. Μόνο που σε τέτοια θέματα και με αυτά τα ποσά δύσκολα θα βρεις αφελείς ή αδιάφορους.

Η κυβέρνηση έστησε ένα θεσμικό σόου όπως αρμόζει στα τριτοκοσμικά ήθη μας. Πάλι καλά που δεν πήγε και ο Τσίπρας στον Αρειο Πάγο, αξύριστος, με άσπρο πουκάμισο και σηκωμένα μανίκια, να φωνάζει για τη λεηλασία εις βάρος του λαού. Εντάξει, αμέσως μετά από αυτό είναι το να στείλει τον Τζανακόπουλο να κάνει περίπου τα ίδια -ο Τζανακόπουλος τα κάνει όλα, δουλειά του είναι.

Όμως, μην τρελαθούμε, υπάρχει θέμα και κάποιος από τους «προηγούμενους» οφείλει να μας εξηγήσει τι συνέβη με τη φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα. Ακόμα και οι αρμόδιοι υπουργοί, στην περίοδο της κρίσης, οι οποίοι πήραν πρωτοβουλίες για τη μείωση της δαπάνης, θα ήταν χρήσιμο να μας πουν πού, κατά τη γνώμη τους, αποδίδουν την κατάσταση που παρέλαβαν. Διότι και εγώ και εσείς, αν ήμασταν Τσίπρας εκεί θα πηγαίναμε την πολιτική κουβέντα. Ξέρετε τι θα ακούγεται από εδώ και πέρα στα πάνελ και στη Βουλή από τους ανθρώπους της κυβέρνησης; «Ναι, πήραμε μέτρα, είχαμε αυταπάτες, αλλά πώς αλλιώς να αντιμετωπιστεί η τρύπα που άνοιξε η λεηλασία των προηγουμένων;»

Και, με συγχωρείτε, αυτό στον μέσο τηλεθεατή περνάει. Και περνάει ακόμα καλύτερα όταν ο Τσίπρας θα λέει ότι υπερτιμολόγησαν τα φάρμακα για μίζες εκατομμυρίων και το μοναδικό επιχείρημα που θα ακούγεται από την άλλη πλευρά θα είναι το γνωστό περί λάσπης. Αυτό όμως δεν αρκεί τώρα. Όσο η Δικαιοσύνη και η Βουλή εξετάζουν την υπόθεση, όλοι όσοι είχαν λόγο στην πολιτική Υγείας το επίμαχο διάστημα, οφείλουν να μας εξηγήσουν γιατί τα φάρμακα τιμολογήθηκαν σε εκείνο το ύψος, αλλά τώρα κοστίζουν λιγότερο. Καλόπιστοι είμαστε, θα τους ακούσουμε.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσίευσε η «Καθημερινή», η δικογραφία περιλαμβάνει καταθέσεις για μίζες 50 εκατ. ευρώ. Και, παρακαλώ, μην ακούω για «ανώνυμους μάρτυρες». Δεν υπάρχουν ανώνυμοι μάρτυρες, αλλά μάρτυρες υπό καθεστώς προστασίας. Εντάξει, ακόμα και αν υπάρχουν ένορκες καταθέσεις που εμπλέκουν πρώην υπουργούς σε χρηματισμό, το πιθανότερο είναι να μην αποδειχθούν ποτέ. Ακόμα και αν περιέχουν αλήθεια, κανένας δεν είναι τόσο ηλίθιος για να τσεπώνει μίζα χωρίς μέτρα προστασίας. Πολιτικά όμως, οι αποδείξεις δεν είναι τόσο απαραίτητες όσο δείχνουν. Ο θόρυβος που θα σηκωθεί φτάνει για να βγαίνει ο Πολάκης και να μας δείχνει τα χέρια του.