732
|

Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης: «Οι Ελληνες είμαστε μια κοινωνία εφήβων»

Ιωάννα Μπλάτσου Ιωάννα Μπλάτσου 4 Ιουλίου 2012, 07:07

Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης: «Οι Ελληνες είμαστε μια κοινωνία εφήβων»

Ιωάννα Μπλάτσου Ιωάννα Μπλάτσου 4 Ιουλίου 2012, 07:07

Τον συναντώ την ώρα που προβάρει το γκρι αρζάν φόρεμα με την ουρά 4 μέτρων της Ιοκάστης για τον «Οιδίποδα τύραννο» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις. Στην παράσταση που ανοίγει τα φετινά Επιδαύρια, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης κρατά διπλό ρόλο, της Ιοκάστης και του μάντη Τειρεσία, έχοντας δίπλα του ως Οιδίποδα τον Αιμίλιο Χειλάκη σε μια αποκλειστικά αντρική διανομή. Στην πρόσφατη συνάντησή μας μιλά για την έννοια του τραγικού σήμερα, την ψευδαίσθηση της ανθρώπινης δύναμης, τη θηλυκή πλευρά του, τη δική του Ελλάδα αλλά και για τον σχεδόν συνομήλικό του Αλέξη Τσίπρα.

Για το «τραγικό» σήμερα: «Η εποχή μας έχει τελειώσει με το τραγικό. Η ματιά μας πλέον είναι σε ένα κόσμο πάνω από τον οποίο δεν υπάρχει θεός και στα όποια προβλήματά του δεν δίνεται λύση. Το υπαρξιακό μας πρόβλημα, σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο, είναι η αίσθηση ότι δεν υπάρχει λύση. Και το χειρότερο αυτού που ζούμε σήμερα είναι ότι βλέπουμε ένα τούνελ χωρίς τέλος ή χωρίς να είναι ορατό το τέλος του».

Για την ψευδαίσθηση της δύναμης: «Ο ‘Οιδίποδας τύραννος’ είναι ένας καθρέφτης που στέκεται μπροστά στην αλαζονεία μας και στην πίστη μας ότι μπορούμε να σταθούμε πιο δυνατοί από το περιβάλλον μας. Οποιαδήποτε αίσθηση, όμως, ότι ο άνθρωπος με τον ορθό λόγο μπορεί να υπερνικήσει το σύμπαν γύρω του διαπιστώνεται ως αφελής. Είμαστε μικρότεροι από τον κόσμο γύρω μας».  

Για τη θηλυκή πλευρά του: «Ως παιδί έκανα πράγματα που δεν έκαναν τα αγόρια αλλά τα κορίτσια. Δεν έπαιζα καθόλου μπάλα αλλά με τις κούκλες της αδερφής μου –το ποδόσφαιρο το εκτίμησα μεγάλος. Μικρός δεν είχα βίαιη πλευρά, δεν μου άρεσε να βρίζω ή να πλακώνομαι, είχα μια μεγαλύτερη ευαισθησία και ωριμότητα σε σχέση με τα συνομήλικά μου αγόρια. Αυτό μάλλον υπέκρυπτε μια καλλιτεχνική ιδιοσυγκρασία παρά μια θηλυκή πλευρά. Ειλικρινά, πιστεύω πως αν ο κόσμος διοικείτο από γυναίκες, θα ήταν πιο ειρηνικός. Οι άντρες αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο μέσω της διαδικασίας του ορθού λόγοι. Οι γυναίκες τον αντιλαμβάνονται διαισθητικά, τον νιώθουν».

Για την Ελλάδα: «Οι Ελληνες είμαστε μια κοινωνία εφήβων. Είμαστε μια κοινωνία που έχει την τάση να χορεύει με τα μάτια κλειστά και τα χέρια ανοιχτά, περιστρεφόμενοι γύρω από τον εαυτό μας και αψηφώντας τους κινδύνους. Αυτή είναι η γοητεία μας αλλά και η κατάρα μας. Αυτή η στάση του Ζορμπά, όμως, απέναντι σε πραγματικά προβλήματα και καταστάσεις αρχίζει να έχει τρύπες. Και κάπως έτσι έχουν φτάσει τα πράγματα πλέον σε τέτοιο σημείο που συνεχώς εμφανίζονται λόγοι για τους οποίους αισθάνομαι ντροπή για τη χώρα μου. Είναι τρομερό να καταδικαζόμαστε να ντρεπόμαστε γι’ αυτό που είμαστε. Ντρέπομαι, για παράδειγμα, για το σύνθημα της Χρυσής Αυγής, ‘να ξεβρομίσει ο τόπος’, που πέρασε στα χείλη πολλών συμπολιτών μου στρεφόμενο αναλόγως εναντίων διαφορετικών αντιπάλων. Όταν μια τέτοια ρητορική περνά ως κοινός στόχος ενός λαού, είναι πολύ επικίνδυνο. Ντρέπομαι, επίσης, για τις κομματικές νεολαίες στα πανεπιστήμια, που είναι κράτος εν κράτει. Όταν οι νέοι άνθρωποι μιας χώρας ‘ενηλικιώνονται’ μέσα από την αυθαιρεσία και τη διαπλοκή, ε, είμαστε μια χώρα καταδικασμένη. Παρά τις καθημερινές μου απογοητεύσεις όμως, θέλω να πιστεύω στην άλλη, την υγιή Ελλάδα μέσα μας, αυτή που δημιουργεί και παράγει έργο κόντρα σε όλες τις αντίξοες συνθήκες, την Ελλάδα της αλληλεγγύης και του πολιτισμού. Κι αν ο καθένας από εμάς μιλά και πράττει με οδηγό αυτή την Ελλάδα, κάποια στιγμή μπορεί να δημιουργήσουμε μια κρίσιμη μάζας ελπίδας γι’ αυτόν τον τόπο».

Για τον Αλέξη Τσίπρα: «Στα θετικά του είναι ότι προφέρει πολύ καλά τα ελληνικά. Μοιάζει σαν από κοντά να είναι συμπαθής, κανονικός. Από την άλλη, είναι ένα παιδί που μεγάλωσε και ανδρώθηκε πολιτικά μέσα στον κομματικό σωλήνα. Ακούω συχνά έναν ξύλινο, παλιακό πολιτικό λόγο από αυτόν ενώ συχνά και επιχειρήματα που είναι εντελώς ανεδαφικά. Φοβάμαι πως, λόγω της πρόσφατης εκλογικής επιτυχίας του, τον έχει χτυπήσει η αλαζονεία και η μεγαλομανία και λυπάμαι γιατί ως νέος πολιτικός έχει μια σπουδαία ευκαιρία στα χέρια του αλλά φαίνεται να την καίει. Ελπίζω, λοιπόν, ο κ. Τσίπρας να μην αποδειχθεί το χειρότερο με το οποίο θα ξορκίσουμε το κακό».

INFO: «Οιδίπους τύραννος» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις με τους: Αιμίλιο Χειλάκη, Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, Χρήστο Σαπουντζή, Κώστα Κορωναίο, Αλμπέρτο Φάις, Γιάννη Τσεμπερλίδη, Παναγιώτη Εξαρχέα, Ονίκ Κετσογιάν.
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ: 6-7 Ιουλίου στις 21.00. Τιμές εισιτηρίων: €10, €15, €20, €30, €40, €50. Αγορά εισιτηρίων: 210-3272000, www.greekfestival.gr, εκδοτήρια Φεστιβάλ (Πανεπιστημίου 39, Πειραιώς 260), βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου, καταστήματα Public. Περιοδεία: 9/7 Τρίκαλα, 10-11/7 Συκεές, 12/7 Κοζάνη, 13/7 Σιβηρη, 14/7 Διον, 19/7 Πρέβεζα, 20/7 Ιωάννινα.

Δείτε εδώ το slideshow από την παράσταση, της Μάρως Παπαδοπούλου

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News