317
|

Κόρα Καρβούνη: «Με θυμώνει η μιζέρια»

Ιωάννα Μπλάτσου Ιωάννα Μπλάτσου 27 Ιουλίου 2013, 00:48

Κόρα Καρβούνη: «Με θυμώνει η μιζέρια»

Ιωάννα Μπλάτσου Ιωάννα Μπλάτσου 27 Ιουλίου 2013, 00:48

Δείτε εδώ φωτογραφίες από τις «Τρωάδες»

Μετά την «Ευρυδίκη» στο θέατρο Πορεία, η εκλεκτή ηθοποιός «με το πρόσωπο που παραπέμπει σε πίνακα του Μοντιλιάνι», όπως έγραψε για αυτήν ο γνωστός βρετανός θεατρικός κριτικός Michael Billington του «Guardian», καταπιάνεται με τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη, τραγωδία που εστιάζει στην αλαζονεία της εξουσίας και τις ολέθριες συνέπειές της σε κάθε εποχή, υποδυόμενη τη θεά Αθηνά.

Τι μήνυμα κομίζει ο Ευριπίδης μέσα από τις «Τρωάδες» του στο ελληνικό κοινό του 2013;
Νομίζω πως το ελληνικό κοινό θα έρθει αντιμέτωπο με τις προσωπικές αλλά και τις πιο καθολικές του νίκες και ήττες. Θα αναλογιστεί εάν έχει διαπράξει ύβρη και τι είδους ύβρις είναι αυτή.

Η ιστορία γράφεται, εν τέλει, από τους «νικητές»;
Η ιστορία γράφεται μεν από τους Αχαιούς, αλλά δεν υπάρχουν νικητές. Οι ίδιοι οι Τρώες θεωρούν νίκη την ένδοξη άλωσή τους, τον τρόπο με τον οποίον πάλεψαν, ηττήθηκαν, αλλά έγιναν διάσημοι κι έμειναν στην Ιστορία. Ίσως κι εμείς οι Έλληνες, που βιώνουμε μια «ήττα», να βγούμε «νικητές» εν τέλει.

Σε τι βαθμό θα έλεγες ότι οι σύγχρονοι Έλληνες είμαστε «συγγραφείς» της δικής μας ιστορίας, όπως καταγράφεται τα τελευταία αρκετά χρόνια;
Ως Ελληνες πολίτες, επιλέγοντας είτε τη συμμετοχή, είτε την αποστασιοποίηση από τα κοινά και τις ραγδαίες εξελίξεις στην καθημερινότητα της κοινωνίας μας, γινόμαστε «συγγραφείς» της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας. Το θέμα είναι να αποφασίσουμε το «συγγραφικό μας ύφος».

Τι σε θυμώνει και τι σου δίνει ελπίδα στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα;
Με θυμώνει η κινδυνολογία, η μιζέρια και η γκρίνια. Ελπίζω στους νέους, στον αυθορμητισμό τους και στη λαχτάρα τους για ζωή.

Πάνω σε έναν τοίχο στην πόλη, τι θα ζωγράφιζες;
Τον Καζαντζάκη δακρυσμένο, αγκαλιά με τον «Ζορμπά» και την «Ασκητική».

INFO: «Τρωάδες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αμπαζή. Παίζουν: Άννα Κοκκίνου (Εκάβη), Κατερίνα Διδασκάλου (Ελένη), Κόρα Καρβούνη (Αθηνά), Δανάη Σαριδάκη (Ανδρομάχη), Τζωρτζίνα Δαλιάνη (Κασσάνδρα), Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης (Μενέλαος), Απόστολος Πελεκάνος (Ταλθύβιος), Μιχαήλ Μαρμαρινός (φωνή Ποσειδώνα).

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ: 26-30/7 Πάτρα, 23-24/8 Επίδαυρος και στη συνέχεια σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News