463
|

Η νέα «Σιδηρά Κυρία» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Avatar Μυρτώ Πολυμίλη 25 Απριλίου 2015, 01:24

Η νέα «Σιδηρά Κυρία» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Avatar Μυρτώ Πολυμίλη 25 Απριλίου 2015, 01:24

Μέσα σε μία εβδομάδα τα έχει βάλει με τον αμερικανικό γίγαντα Google και τώρα με το ρωσικό ενεργειακό «ιερό τέρας» Gazprom -δύο υποθέσεις που λίμναζαν για χρόνια στα νερά της ΕΕ- κερδίζοντας έτσι επάξια τον τίτλο της νέας «Σιδηράς Κυρίας» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο λόγος για την επίτροπο Ανταγωνισμού, Margrethe Vestager. Πολιτικός-σταρ στη Δανία απ' όπου προέρχεται, η μέχρι πρότινος υπουργός οικονομικών στην κυβέρνηση της γνωστής για τις selfie της Χέλε Τόρνινγκ-Σμιντ, πήγε στις Βρυξέλλες πέντε μήνες πριν για να αναλάβει ένα αντιμονοπωλιακό χαρτοφυλάκιο «σε μια από τις πιο επισφαλείς συγκυρίες για την ΕΕ». Όπως έγραφαν οι Financial Times σε άρθρο τους τον Σεπτέμβρη, η Vestager κληρονόμησε πολλές εκκρεμότητες που μπορούν να προκαλέσουν πολιτικό αναβρασμό, όπως η υπόθεση της Gazprom, αλλά και εν δυνάμει έρευνες αγορών συναλλάγματος και εταιριών, όπως η Apple και τα Starbucks. Η μεγαλύτερη πρόκλησή της, όμως, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, είναι η υπόθεση της Google, η οποία ερευνάται εδώ και πέντε χρόνια από την Κομισιόν –με τον προκάτοχό της Χοακίν Αλμούνια να έχει αποτύχει κατά συρροή να διευθετήσει επαρκώς το θέμα και τις αμερικανικές ελεγκτικές αρχές να έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα στην αξιοπιστία τους απαλλάσσοντας τον αμερικανικό κολοσσό από οποιαδήποτε κατηγορία.

Στη Δανία δεν προκάλεσε καμία έκπληξη η απόφαση της 47χρονης Επιτρόπου να τα βάλει με δύο από τις μεγαλύτερες εταιρίες, χωρίς να προχωρήσει σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις. Μπορεί να χάρισε στον διάδοχό της στο ΥΠΟΙΚ της Δανίας ένα πλεκτό ελέφαντα φτιαγμένο από τα χέρια της -πλέκει συχνά ακόμη και σε συνεδριάσεις- θεωρείται όμως σκληρή και πολύ αποφασιστική. Οι πρώην συνάδελφοί της υποστηρίζουν ότι δεν μασάει τα λόγια της ούτε υποχωρεί εύκολα, ενώ πολλοί λένε -ανάμεσά τους και ο συγγραφέας της σειράς Borgen- ότι πάνω σε εκείνη βασίστηκε ο χαρακτήρας της πρωθυπουργού στο δημοφιλές πολιτικό δράμα.

Υπέρμαχος μιας πιο αριστερής πολιτικής όσον αφορά θέματα μετανάστευσης και δικαιωμάτων ομοφυλοφίλων, η Δανή πολιτικός βρίσκεται αρκετά συχνά στην αντίπερα όχθη αναφορικά με ζητήματα που άπτονται του κοινωνικού κράτους. Το 2011, όντας ακόμη στην αντιπολίτευση, επικεφαλής του κόμματος των Σοσιαλφιλελεύθερων, κατάφερε να πιέσει την κυβέρνηση να σταματήσει ένα πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης αλλά και να αυξήσει το όριο ηλικίας από τα 60 στα 65. Παρά το γεγονός όμως ότι οι συγκεκριμένες πολιτικές προκάλεσαν βαθιά δυσαρέσκεια στους Δανούς, το κόμμα της Vestager όχι μόνο βγήκε αλώβητο αλλά κατάφερε να συγκεντρώσει το 9,5% των ψήφων στις εθνικές εκλογές (από 5,1%) λίγους μήνες μετά, όπως αναφέρει σε άρθρο του το BBC.

Αυτή η ικανότητά της να πιέζει καταστάσεις και να υλοποιεί το όραμά της φέρνοντας αποτελέσματα, της έχει χαρίσει θαυμαστές αλλά και αντιπάλους οι οποίοι την χαρακτηρίζουν αδίστακτη. Η ίδια διαφωνεί. «Στη Δανία πάντα είχαμε κυβερνήσεις μειοψηφίας και πρέπει να έχεις πολύ μεγάλη προθυμία να ακούσεις άλλους ανθρώπους και επίσης να είσαι αποφασισμένος να κάνεις τη δουλειά που πρέπει να γίνει, αλλιώς τίποτε δεν θα επιτευχθεί ποτέ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News