479
|

Γιώργος Γάλλος: Ο «Αμφιτρύωνας» αυτοπροσώπως

Ιωάννα Μπλάτσου Ιωάννα Μπλάτσου 20 Σεπτεμβρίου 2012, 06:33

Γιώργος Γάλλος: Ο «Αμφιτρύωνας» αυτοπροσώπως

Ιωάννα Μπλάτσου Ιωάννα Μπλάτσου 20 Σεπτεμβρίου 2012, 06:33

Ο νέος Επιδαύριος πρωταγωνιστής, στον οποίο ο Λευτέρης Βογιατζής εμπιστεύτηκε τον ομώνυμο ρόλο στον μολιερικό «Αμφιτρύωνα», μιλάει στο protagon.gr.

Πόσο Αμφιτρύωνας αισθάνεσαι;
«Ο Αμφιτρύων, ως τώρα, είναι ένας σούπερ-σταρ. Βρίσκεται στο ζενίθ της δόξας και της αποδοχής, είναι η κολώνα της πόλης του. Κατέχει σημαντική εξουσία, έχει γυναίκα που τη ζηλεύουν οι Θεοί. Αν εξαιρέσεις το τελευταίο, δεν βρίσκω να έχω άλλα κοινά σημεία μαζί του. Βέβαια, θα μπορούσα να πω ότι κι εγώ έχω τη δυνατότητα να ασκήσω εξουσία -κατ' αναλογία, έτσι;- στα παιδιά μου. Αλλά σιχαίνομαι πραγματικά τον εαυτό μου όταν το κάνω. Δεν μου αφήνει καμία απολύτως ικανοποίηση κάτι τέτοιο. Αυτό ακριβώς συνειδητοποιεί και ο Αμφιτρύων στο τέλος αυτής της παράλογης μέρας που τον έχει οδηγήσει στην απόλυτη απώλεια της ταυτότητας του. Εκεί υπάρχει κάτι κοινό με τον ήρωά μου».

Έχεις παίξει στην Επίδαυρο επτά φορές με τη φετινή παράσταση του «Αμφιτρύωνα». Τι μάθημα επιβίωσης έχεις πάρει μέσα από την Επιδαύρεια αρένα;
«Είναι πολύ "φτωχός" και λίγος αυτός που νομίζει ότι ξέρει πώς πρέπει να παίζεται η τραγωδία και από ποιόν. Αυτό ισχύει και γι' αυτούς που βρίσκονται στην ορχήστρα αλλά και γι' αυτούς που βρίσκονται στο κοίλον».

Η πιο συγκινητική στιγμή σου στο αρχαίο θέατρο του Πολυκλείτου;
«Η δύναμη και το θάρρος που βρήκαν οι ηθοποιοί για να υποστηρίξουν τη σκηνή του τρίγλωσσου αγγελιοφόρου της "Μήδειας" του Βασίλιεφ -η καλύτερη στιγμή της παράστασης κατ’ εμέ- απέναντι στην τρομακτική αγριότητα ενός μέρους του κοινού. Όχι μόνο στην πρώτη παράσταση αλλά κυρίως στη δεύτερη, που γνώριζαν τί τους περίμενε».

Η πιο αμήχανη στιγμή;
«Το γιουχάισμα στον Γκότσεφ στην υπόκλιση των "Περσών". Ένοιωσα ντροπή για την "ελληνικότητά" μας».

Και η πιο δύσκολη;
«Στα καμαρίνια, μετά το τέλος της "Μήδειας" του Βασίλιεφ, που προσπαθούσα να πάρω μια ξεκάθαρη απάντηση από κάποιον στο ερώτημα "ποιά διαφορά είχε η αποψινή βραδιά από έναν αγώνα ποδοσφαίρου Γ´ Ερασιτεχνικής"».

Κεφάλαιο: Λευτέρης Βογιατζής. Είναι τόσο «δύσκολος» και «τυραννικός» όσο τον θέλει ο αστικός καλλιτεχνικός μύθος;
«Ναι, ο Λευτέρης ξέρει να χτυπάει εκεί που πονάει. Όμως, αν καταφέρεις να ξεπεράσεις το σοκ του χτυπήματος, τότε ανακαλύπτεις  την πραγματική πρόθεσή του να αναμετρηθείς όχι με τον ίδιο αλλά με τον εαυτό σου».

Πως είδες τον φετινό προγραμματισμό του Φεστιβάλ Επιδαύρου; Σου έλειψε από αυτόν ένας σούπερ σταρ- εξαιρετικός ηθοποιός τύπου Κέβιν Σπέισι, ο οποίος πέρσι έσπασε τα ταμεία;
«Καταρχάς, είναι ευχάριστο που φέτος δόθηκε  χώρος και σε νέους ανθρώπους, έστω στη μικρή Επίδαυρο. Όσο για σούπερ-σταρ φυσικά και είχε ο φετινός προγραμματισμός: Λούλης, Ήμελλος, Κουρής, Μουτούση κ.ά. και όλοι μαζεμένοι σε μία παράσταση, τον "Αμφιτρύωνα". Σπεύσατε στην τελευταία μας παράσταση στο Ηρώδειο!».

Διαβάστε την κριτική της Ιωάννας Μπλάτσου για τον «Αμφιτρύωνα»

INFO: ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ, Πεζόδρομος Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Μακρυγιάννη. Ημέρες & ώρες παραστάσεων: 20/9 στις21.00, 21/9 στις 20.30. Τιμές εισιτηρίων: €10 (φοιτ.), €15, €20, €30, €40.Προπώληση εισιτηρίων: Εκδοτήρια Ελληνικού Φεστιβάλ (Πανεπιστημίου 39, εντός στοάς Πεσμαζόγλου), Ωδείο Ηρώδου Αττικού, τηλεφωνικά στο 210-3272000,στο www.herodeion-events.gr, και στα καταστήματα Public και βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News