371
|

Επί προσωπικού

Νίκος Δήμου Νίκος Δήμου 28 Σεπτεμβρίου 2015, 10:48

Επί προσωπικού

Νίκος Δήμου Νίκος Δήμου 28 Σεπτεμβρίου 2015, 10:48

Αυτή τη φορά θα κάνω κάτι που όχι μόνο δεν είχα κάνει ποτέ – αλλά με ενοχλούσε όταν το έβλεπα σε τρίτους. Θα προβάλω κάτι δικό μου. Μόνο που δεν είναι ένα προϊόν (π.χ. βιβλίο) αλλά μία ζωή.

Σε λίγες μέρες κλείνω τα ογδόντα. Όταν πριν από αρκετά χρόνια δώρισα το προσωπικό μου αρχείο στο Μουσείο Μπενάκη, ο Άγγελος Δεληβορριάς, παρατηρώντας τον πλούτο και την ποικιλία του, είπε: «Αυτό πρέπει να το εκθέσουμε!». Προσπαθώντας να το αναβάλω (με φόβιζε ο μόχθος του) είπα: «Καλά, όταν πιάσω τα ογδόντα». Ήρθαν!

Στη ζωή μου έχω κάνει πολλά. Ο Δημοσθένης Κούρτοβικ, σε πρόσφατο άρθρο του στα «Νέα», με παρομοιάζει με δεκαθλητή. Γράφει: «Ο Ν. Δ. είναι ένας πνευματικός δεκαθλητής από τους ελάχιστους σήμερα όχι μόνο στον τόπο μας αλλά και παγκοσμίως. Όπως οι δεκαθλητές του στίβου δεν έχει την κορυφαία επίδοση σε κάθε αγώνισμα, (αν και σε μερικά την έχει), είναι όμως ο πιο ολοκληρωμένος τύπος πνευματικού αθλητή».

Ποια είναι τα αθλήματα; Μα πρώτα η συγγραφή, σε όλα τα είδη: ποίηση, δοκίμιο, πεζογραφία, σάτιρα, κριτική, αφορισμοί, επιφυλλιδογραφία. Εξήντα τέσσερις τίτλοι σε πολλές επανεκδόσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μετά η φωτογραφία (οι αναγνώστες του Protagon βλέπουν φωτογραφική μου δουλειά σε κάθε άρθρο). Ακόμα η εργασία στα ΜΜΕ (δεν γράφω: δημοσιογραφία – δεν υπήρξα ποτέ τυπικός δημοσιογράφος: κάνω σχόλιο, επιφυλλίδα ή χρονογράφημα. – όλα αυτά λογοτεχνικά είδη). Επίσης εκπομπές διαλόγου στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο.

Τέλος, για 18 χρόνια, βιοπορίστηκα στη διαφήμιση. Αλλά και εκεί, πέρα από την καθαρά εμπορική δουλειά, έκανα για πρώτη φορά στην Ελλάδα διαφήμιση κοινωφελή, για καλούς σκοπούς, που όχι μόνο δεν μου απέφερε: πλήρωνα κι απ' την τσέπη μου.
Τουλάχιστον μία από αυτές την ξέρει όλος ο Ελληνισμός: το σήμα «Δεν ξεχνώ» για την Κύπρο.

Όλα αυτά, μαζί με πολλά άλλα ίχνη ζωής, έχουν συγκεντρωθεί σε μία έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη με τίτλο «Νίκος Δήμου, ο μοναχικός πολυπράγμων». Το πολυπράγμων δεν χρειάζεται να το εξηγήσω. Το μοναχικός αναφέρεται στον χαρακτήρα μου: άνθρωπος μονήρης, χωρίς παρέες, εντάξεις και δικτυώσεις.

Στην Οδό Πειραιώς 138, ογδόντα χρόνια ζωής σας περιμένουν: Από Πέμπτη ως Κυριακή, μέχρι τις 8 Νοεμβρίου. Πέρα από το θέμα, είναι μία πολύ ωραία έκθεση. Οι συνεργάτες του Μουσείου Μπενάκη έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News