342
|

5+1 ερωτήσεις για τον Άγγελο Παπαδημητρίου

Ιωάννα Μπλάτσου Ιωάννα Μπλάτσου 17 Απριλίου 2015, 12:13

5+1 ερωτήσεις για τον Άγγελο Παπαδημητρίου

Ιωάννα Μπλάτσου Ιωάννα Μπλάτσου 17 Απριλίου 2015, 12:13

Στις 30 Μαρτίου, στα Βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, τιμήθηκε με το Βραβείο B’ Ανδρικού Ρόλου για την έξοχη ερμηνεία του στο «Xenia» του Πάνου Κούτρα. Την ερχόμενη βδομάδα, ο Άγγελος Παπαδημήτριου ανεβαίνει στην κεντρική σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών για να συνεργαστεί, για άλλη μια φορά, με τον Νίκο Καραθάνο στον θεατρικό «Βυσσινόκηπο».

Τι έχει αλλάξει για σας μετά τη βράβευσή σας για την ερμηνεία σας στο «Xenia» του Πάνου Κούτρα;

Απολύτως τίποτα. Τα βραβεία είναι μόνο για τους γονείς και τις θείες. Για μένα, το μεγάλο βραβείο είναι ότι με επέλεξε ο Κούτρας για να παίξω σε μία από τις ωραιότερες σύγχρονες ελληνικές ταινίες.

Από το κινηματογραφικό «Xenia» στον θεατρικό «Βυσσινόκηπο» στη Στέγη. Τι δουλειά έχουν τρεις Μίκυ Μάους στο έργο του Τσέχοφ;

Τι δουλειά έχω εγώ, εικαστικός άνθρωπος, στον «Βυσσινόκηπο» του Νίκου Καραθάνου και το «Xenia» του Πάνου Κούτρα;

Να το θέσω διαφορετικά, λοιπόν. Χωράνε τέτοιες μπουρδίτσες στον Τσέχοφ;

Ακολουθώ τον Καραθάνο, όπως ένας ερωτευμένος τον έρωτά του. Χωρίς απορίες.

Τι σας ζητήθηκε να κάνετε ως Μίκυ Μάους;

Τίποτα παραπάνω από αυτό που είμαι. Δηλαδή, ένας άνθρωπος στο ενδιάμεσο ζωής και θανάτου. Ο Μίκυ, εξάλλου, είναι σχεδόν συνομήλικός μου.
     
Ο «Βυσσινόκηπος» τελειώνει με τον ήχο μιας χορδής που σπάει κάπου μακριά, μετά ησυχία και τα χτυπήματα ενός τσεκουριού στον κορμό ενός δέντρου. Εσείς έχετε ακούσει αυτούς τους ήχους στον «Βυσσινόκηπο η Ελλάς»;

Από παιδί, είχα την τύχη να βιώσω φοβερές, οριακές αλλαγές -οικονομικές και συναισθηματικές- στη ζωή μου, οπότε έχω εξασκηθεί να ακούω τους ήχους αυτούς πριν ακόμα συμβούν.

Θα κυριαρχήσει ο Λοπάχιν (έμπορος, πλούσιος, ανερμάτιστος) και στην ελληνική τραυματική και τραυματισμένη κοινωνία, όπως και στο τσεχοφικό έργο;

Μα, χρόνια τώρα, οι Λοπάχιν δεν επικρατούν; Από τον Καβάφη, κιόλας, το μυστικό έχει αποκαλυφθεί: οι βάρβαροι είναι μια κάποια λύση.

«Βυσσινόκηπος»: ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ (Λεωφόρος Συγγρού 107-109, τηλ.: 210-9005800, www.sgt.gr). Σκηνοθεσία: Νίκος Καραθάνος. Παίζουν: Παίζουν: Θανάσης Αλευράς, Νίκος Καραθάνος, Λένα Κιτσοπούλου, Έμιλυ Κολιανδρή, Γιάννης Κότσιφας, Αναστασία Κονίδη, Χρήστος Λούλης, Γιώργος Μπινιάρης, Άγγελος Παπαδημητρίου, Δάφνη Πατακιά, Μιχάλης Σαράντης, Έλενα Τοπαλίδου, Άγγελος Τριανταφύλλου, Λυδία Φωτοπούλου, Γαλήνη Χατζηπασχάλη. Παραστάσεις: 22 Απριλίου – 9 Μαΐου 2015 στις 20.30. Τιμές εισιτηρίων: €5 – €28.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News