431
. | ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ IntimeNews

Πότε θα πάρουμε το μάθημα μας;

Ευγενία Ηλιοπούλου 3 Αυγούστου 2018, 17:28
.
|ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ IntimeNews

Πότε θα πάρουμε το μάθημα μας;

Ευγενία Ηλιοπούλου 3 Αυγούστου 2018, 17:28

Μέρες τώρα μαύρισε η ψυχή μας. Διαχρονικά επαναλαμβάνεται ο ίδιος εφιάλτης.Η χώρα μας ζει την ίδια ιστορία. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα μας περιμένουν απειλητικά στην γωνία. Δεν θα σωθούμε ποτέ. Όταν βρέχει πνιγόμαστε, όταν έχουμε καύσωνα καιγόμαστε και όταν έχουμε σεισμούς καταστρεφόμαστε. Τα τελευταία τραγικά γεγονότα σκόρπισαν, ξανά, θλίψη, αγανάκτηση και οργή στην καρδιά και το μυαλό όλων των Ελλήνων. Η λίστα των θυμάτων, των θανάτων των κρυφών και φανερών υπευθύνων και κυρίως των αγνοούμενων δεν έχει τελειωμό.

Δεν είμαι η πιο κατάλληλη να επιρρίπτω ευθύνες αλλά διακρίνω ποια υπηρεσία έκανε τα στραβά μάτια για να επιτρέψει την ανοικοδόμηση μέσα σε δασική περιοχή και κυρίως τα σπίτια πάνω στην θάλασσα. Ποιος υπέκυψε στη ιδιωτική πρωτοβουλία και επέτρεψε την αυθαιρεσία; Σαφώς και έχει μεγάλη σημασία ποιος έβαλε την υπογραφή του στις άδειες, στις παρανομίες και τις παρατυπίες. Οι 26 συμπολίτες μας χάθηκαν σε ένα χωράφι χωρίς πρόσβαση στην θάλασσα. Πόσο πρόχειρες ήταν οι μελέτες προστασίας αυτών των παραθαλάσσιων περιοχών. Όλοι ισχυρίζονται ότι ποτέ ο άνεμος, στο Μάτι, δεν φύσηξε τόσο δυνατά και τόσο ανορθόδοξα. Όλοι οι γνώστες των αντιπυρικών περιοχών επιμένουν ότι δεν είναι δυνατόν να προσπεράσει ο άνεμος, με τόση ταχύτητα, τις κατά τα άλλα ασφαλείς περιοχές της λεωφόρου Μαραθώνα. Το κακό έγινε. Οι συμπολίτες μας χάθηκαν, οι περιουσίες τους καταστράφηκαν και οι περιοχές που κάηκαν θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να αποκτήσουν ξανά το φυσικό τους κάλος. Ευτυχώς σε αυτή την εθνική τραγωδία ο λαός έδειξε το μεγαλείο του. Οι ουρές στα κάντρα αιμοδοσίας, οι τεράστιες ποσότητες τροφίμων και κυρίως η αφοσίωση των εθελοντών μας τιμά σαν λαός και σαν έθνος.

Υπάρχει πολιτική βούληση; Θα πέσουν κεφάλια; Θα πληρώσουν οι παραβάτες; Θα χαρακτηριστούν οι καμένες δασικές εκτάσεις ως αναδασωτέες όπως ορίζει ο νόμος; Θα διωχθούν παραδειγματικά οι υπεύθυνοι ανεύθυνοι; Θα σταματήσει η άναρχη οικοδομή πάνω στην θάλασσα; Θα ελεγχθούν και άλλες περιοχές με κραυγαλέα παραδείγματα αυθαιρεσία και παρανομίας; Θα βγουν στην επιφάνεια οι πραγματικές ελλείψεις, η ανυπαρξία σχεδίου έκτακτης ανάγκης και η ανικανότητα των τοπικών αρχόντων να εκτελέσουν το έργο τους; Απαιτώ απαντήσεις από επίσημα υπεύθυνα χείλη. Γέρασα με ευχολόγια των προηγούμενων κυβερνήσεων. Δεν πιστεύω στις προφορικές παροχές. Θέλω έργα, μελέτες και χειροπιαστά παραδείγματα εφαρμογής κρατικού σχεδίου προστασίας του πολίτη. Μία κρατική υπηρεσία που να ασχοληθεί αποκλειστικά με τις εθνικές καταστροφές που γίνονται μπαλάκι ανάμεσα στην πυροσβεστική στην αυτοδιοίκηση και τα διάφορα υπουργεία. Βαρέθηκα τις υπεκφυγές των υπευθύνων «δεν είμαι αρμόδιος εγώ αλλά τα άλλα υπουργεία».

Μέσα στην βαθιά οδύνη μας πήραμε το μάθημα μας; Έχουμε μερίδιο ευθύνης στην επιλογή των αρχόντων του τόπου. Θα επιτρέψουμε ξανά τις αυθαιρεσίες, τις παρανομίες και τις ποινικά κολάσιμες αποφάσεις; Θα προσέξουμε τους υποψηφίους δημάρχους στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές;