397
Χριστουγεννιάτικο καρουσέλ στα Τρίκαλα | Achilleas Chiras / SOOC

Οι γιορτές μας

Ευγενία Ηλιοπούλου 28 Δεκεμβρίου 2017, 14:03
Χριστουγεννιάτικο καρουσέλ στα Τρίκαλα
|Achilleas Chiras / SOOC

Οι γιορτές μας

Ευγενία Ηλιοπούλου 28 Δεκεμβρίου 2017, 14:03

«Εκ της Περσίας έρχονται

τρείς μάγοι με τα δώρα

αστρο λαμπρό τους οδηγεί

χωρίς να λείψει ώρα» (ελληνικά κάλαντα Χριστουγέννων)

Ηρθαν τα Χριστούγεννα για να προστεθούν στην λίστα των προηγούμενων ετών. Το 2018 είναι στην πόρτα μας και μας καλεί για καινούργιες ευχάριστες ή δυσάρεστες περιπέτειες. Δεν έχουν τίποτα το σημαντικό εκτός από την μικρή και άλλωστε σημαντική λεπτομέρεια. Γέρασα και κουβαλάω στην πλάτη καινούργια προβλήματα υγείας και ανημποριάς. Κουβαλάω νέες εμπειρίες και φορτώθηκα καινούργιες αμαρτίες. Το αναγνωρίζω δημόσια. Είμαι κοιλιόδουλη και πάντα περίεργη να δοκιμάσω ότι με δελεάζει. Ενέδωσα στα γλυκά και τα ρούχα μου στένεψαν επικίνδυνα. Δεν έχω την παραμικρή όρεξη να ανανεώσω την γκαρνταρόμπα μου άρα πρέπει να το πάρω απόφαση! Κομμένο και ραμμένο το στόμα μου. Ζω σε περιβάλλον γαστρονομικής πολυτελείας αλλά δεν πρέπει να δοκιμάσω όλες τις λιχουδιές. Να δείξω μεγαλόκαρδη και να τις αφήσω να τις φάνε άλλοι.

Η εμπορική αγορά ζεστάθηκε αρκετά για να ισοφαρίσει την χασούρα των 12 μηνών. Ο κόσμος (που μόλις πήρε ζεστά λεφτά) θα τα αδειάσει στο πάγκο του χασάπη και του ζαχαροπλάστη για να ζήσει ευχάριστες οικογενειακές στιγμές. Σε αντίθεση με άλλες χρονιές τα κανάλια μας δεν θα μας κουράσουν με τα δώδεκα πιάτα που μπορεί κάποιος να απολαύει σε ένα πολυτελέστατο ξενοδοχείο. Δεν ξέρω πόσοι θα μπούνε στον κόπο να ταξιδέψουν σε άλλη γη σε άλλα μέρη τώρα που η τρομοκρατία πάσης φύσεως χτυπάει σε όλο τον κόσμο με αμέτρητες παράπλευρες απώλειες. Βγαίνοντας στο δρόμο διακρίνεις λίγα αισιόδοξα χαμόγελα. Η ελπίδα για καλύτερη πορεία της οικονομικής κρίσης είναι στο πάτο του μυαλού μας(του κουτιού της Πανδώρας) και εμείς περιμένουμε ανυπόμονα να δούμε επιτέλους αισιόδοξα μηνύματα. Οι παιχνιδιάρηδες καλικάντζαροι θα έρθουν και θα φύγουν κάνοντας τρέλες. Με τα κόλπα τους θα μας προκαλέσουν να ξεχάσουμε, για λίγο, τα αβάσταχτα χρόνια των μνημονίων. Το θαύμα θα κρατήσει λίγες ημέρες. Μετά τα Φώτα θα επιστρέψουμε στις εκκρεμότητες και την άχαρη καθημερινότητα μας.

Ως φαρμακόγλωσσα κορασίδα θα πω το παράπονο μου. Από το Νοέμβρη ακούμε μόνο ξένα χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Παντού ακόμα και στον ύπνο μας αντηχούν τα ξενόγλωσσα τραγούδια. Για τι; Έψαξα και βρήκα, λίγα (58) αλλά καλά παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Για τι δεν ακούγονται στα καταστήματα μας; Δεν γιορτάζουμε σε όλη την επικράτεια; Δεν τηρούμε τα έθη και τα έθιμα μας; Δεν τρώμε τα παραδοσιακά γλυκά μας; Αλήθεια πόσοι έλληνες τρώνε γαλοπούλα; Για τι να μιμηθούμε τα έθιμα άλλων χορών όταν έχουμε τέτοια πλούσια παράδοση;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News