591
| CreativeProtagon / Shutterstock

$886 δισ. για την άμυνα το 2024 είναι η επιλογή του Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2023, 15:53
|CreativeProtagon / Shutterstock

$886 δισ. για την άμυνα το 2024 είναι η επιλογή του Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2023, 15:53

Πρόκειται για το μεγαλύτερο εξοπλιστικό βήμα που πραγματοποιείται εν καιρώ ειρήνης από έναν πρόεδρο των ΗΠΑ, με τον Τζο Μπάιντεν να ζητάει από το Κογκρέσο να εγκρίνει στον προϋπολογισμό για το οικονομικό έτος 2024 αμυντικές δαπάνες ύψους 886 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Λευκός Οίκος δηλώνει πως πρόκειται να ξοδέψει όλα αυτά τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια για να αυξήσει τις αποδοχές των στρατιωτικών, τις δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη νέων υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων καθώς και για την παραγωγή πυρομαχικών, πυραύλων, αντιαρματικών ρουκετών, πολεμικών πλοίων και μαχητικών αεροσκαφών.

H προσοχή της αμερικανικής κυβέρνησης (όπως και του Κογκρέσου, παρότι είναι διχασμένο) είναι, φυσικά, στραμμένη στην Ουκρανία και στον πόλεμο που εξακολουθεί να μαίνεται, ωστόσο οι Αμερικανοί έχουν κατά νου και πιθανές μελλοντικές συρράξεις με την Κίνα αλλά και τη Ρωσία ενώ υπάρχει πάντα και το Ιράν.

Από το συνολικό ποσό, 842 δισεκατομμύρια προορίζονται για το Πεντάγωνο ενώ τα υπόλοιπα 44 δισεκατομμύρια για τα αμυντικά προγράμματα του FBI και άλλων ομοσπονδιακών υπηρεσιών, με τις αμυντικές δαπάνες να αυξάνονται συνολικά κατά 12% συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά και την αμερικανική κυβέρνηση να ζητάει από το Κογκρέσο να εγκρίνει 28 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα σε σχέση με το 2023.

Στόχος του Λευκού Οίκου είναι «να εξασφαλίσουμε ότι η ηγεσία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας θα ξυπνάει κάθε πρωί, θα εξετάζει τους κινδύνους μιας επίθεσης και θα καταλήγει στο συμπέρασμα πως σήμερα δεν είναι η “κατάλληλη μέρα”», όπως εξήγησε η αναπληρώτρια υπουργός Αμυνας Κάθλιν Χικς. Και είναι αλήθεια πως οι σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας καθίστανται ολοένα πιο τεταμένες για πλήθος ζητημάτων (κατασκοπεία, εμπόριο, καινοτόμες τεχνολογίες, κ.α.) καθώς οι δύο υπερδυνάμεις ανταγωνίζονται για επιρροή σε μέρη του κόσμου μακριά από τα σύνορά τους.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τον πόλεμο στην Ουκρανία, εξηγεί γιατί το Κογκρέσο έχει ήδη σημάνει πως θα εγκρίνει το αίτημα του Τζο Μπάιντεν για αύξηση των αμυντικών δαπανών, κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της πολύμηνης διαδικασίας έγκρισης του προϋπολογισμού (συνήθως νομοσχέδια που αφορούν τις πολιτικές και τις δαπάνες του Πενταγώνου εγκρίνονται πολύ αργότερα κατά τη διάρκεια του έτους). «Αυτό το πρώτο αίτημα είναι ένα χρήσιμο σημείο εκκίνησης», ανέφερε σχετικά ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τζακ Ριντ, Πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, όταν αποκαλύφθηκαν τα στοιχεία του προϋπολογισμού.

Στον οποίο προβλέπεται για πρώτη φορά η σύναψη πολυετών συμβολαίων (όπως συμβαίνει για τα πολεμικά αεροσκάφη και πλοία) για την κατασκευή πυραύλων και πυρομαχικών με κορυφαίες αμερικανικές εταιρείες του κλάδου (Raytheon Technologies, Lockheed Martin, Aerojet Rocketdyne). Δεδομένης της συνέχισης του πολέμου στην Ουκρανία και των ολοένα πιο τεταμένων σχέσεων με την Κίνα, ο Λευκός Οίκος θέλει να εξασφαλίσει πως η παραγωγή (ειδικά όσον αφορά ορισμένους τύπους πυρομαχικών) θα είναι διαρκής και σταθερή κατά τα επόμενα χρόνια.

Η αμερικανική κυβέρνηση δείχνει να θεωρεί πως όσο θα μεγαλώνει και θα ενισχύεται το οπλοστάσιο των ΗΠΑ, τόσο θα λιγοστεύουν οι πιθανότητες οι Κινέζοι να παραβιάσουν τις όποιες κόκκινες γραμμές. Ουσιαστικά πρόκειται για την έναρξη μιας νέας κούρσας των εξοπλισμών.

Τα 145 δισεκατομμύρια δολάρια που προορίζονται για έρευνα και ανάπτυξη, αποσκοπούν κυρίως στην κατασκευή υπερηχητικών πυραύλων που ξεφεύγουν από προηγμένα ραντάρ (η Μόσχα έχει εξαπολύσει τουλάχιστον τρεις παρόμοιου τύπου πυραύλους κατά της Ουκρανίας). Ο Λευκός Οίκος ζητάει επίσης ακόμη επτά δισεκατομμύρια δολάρια για τη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας (όσα ζήτησε και πέρυσι για το οικονομικό έτος 2023) ενώ προτεραιότητα αποτελεί και ο εκσυγχρονισμός του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ καθώς και των πυρηνικών τους ικανοτήτων στην ξηρά, στη θάλασσα και στον αέρα. Οσον αφορά τα μαχητικά αεροσκάφη, στον προϋπολογισμό του 2023 προβλεπόταν η κατασκευή 61 F-35, στη συνέχεια το Κογκρέσο αύξησε τον αριθμό τους σε 77 ενώ στο προϋπολογισμό για το 2024 γίνεται λόγος για 83 μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...