659
Η πρώτη φωτογραφία του ψευτογιατρού που είδε το φως της δημοσιότητας | Τwitter

Πάνω από 15 τα θύματα του ψευτογιατρού στη Θεσσαλονίκη – πέντε ασθενείς κατέληξαν

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2023, 11:25
Η πρώτη φωτογραφία του ψευτογιατρού που είδε το φως της δημοσιότητας
|Τwitter

Πάνω από 15 τα θύματα του ψευτογιατρού στη Θεσσαλονίκη – πέντε ασθενείς κατέληξαν

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2023, 11:25

Πάνω από 15 ασθενείς –στην πλειονότητά τους έπασχαν από σκλήρυνση κατά πλάκας– φέρεται να έπεσαν θύματα 65χρονου ψευτογιατρού για τον οποίο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη έρευνα της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Για πέντε εξ αυτών, οι «θεραπείες» που υποσχόταν ο 65χρονος αποδείχθηκαν μοιραίες.

Αυτοπαρουσιαζόμενος ως νευρολόγος, ο φυσικοθεραπευτής από την Αθήνα προσέγγιζε τα θύματά του –άνθρωποι που έπασχαν από σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλα νευρολογικής φύσεως νοσήματα– υποσχόμενος μία «πρωτοποριακή θεραπεία» με ενέσεις βλαστοκυττάρων. Εκείνοι φέρεται να πλήρωναν από 15.000 έως και 20.000 ευρώ για κάθε «θαυματουργή» ένεση, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, ασθενείς κατέβαλαν μέχρι και 150.000-200.000 ευρώ για την «επαναστατική θεραπεία».

Για να φανεί μάλιστα και πιο «επαγγελματίας», τους παρέπεμπε σε γιατρό στη Στουτγκάρδη (σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για 72χρονο γερμανό ιατρό γενικής ιατρικής, ο οποίος επίσης περιλαμβάνεται στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση), προκειμένου να τους διαβεβαιώσει ότι όλα βαίνουν καλώς με την αγωγή. Κατά πληροφορίες, φέρεται να συνόδευε ο ίδιος τους ασθενείς στα εν λόγω ταξίδια στη Γερμανία, όπου δήθεν θα έκαναν εξειδικευμένες εξετάσεις.

Τουλάχιστον πέντε εξ αυτών, πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας, οδηγήθηκαν τελικά στον θάνατο, καθώς πείστηκαν από τον ψευτογιατρό να διακόψουν τη θεραπεία που ακολουθούσαν και να στραφούν στην «πρωτοποριακή θεραπεία» με τα βλαστοκύτταρα»…

Για την υπόθεση σχηματίστηκε από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος Θεσσαλονίκης και διαβιβάστηκε ήδη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών δικογραφία σε βαθμό κακουργήματος, για ανθρωποκτονία με δόλο, τετελεσμένη και σε απόπειρα, κατά συρροή, πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης και απάτη, με την ΕΛ.ΑΣ. να αναφέρει σε πρώτη φάση στη σχετική ανακοίνωσή της:

«Σε εξέλιξη έρευνα της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για υπόθεση εξαπάτησης ασθενών με σοβαρά προβλήματα υγείας, που είχε ως αποτέλεσμα να επέλθει ο θάνατος πέντε εξ αυτών, ενώ παράλληλα οι δράστες αποκόμισαν μεγάλο περιουσιακό όφελος. Θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση».

Η έρευνα των Αρχών ξεκίνησε το 2020, όταν αδελφός ασθενούς με σκλήρυνση κατά πλάκας υπέβαλε επίσημη καταγγελία στην Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος.

Το 2015, ο 65χρονος ψευτογιατρός είχε προτείνει στον ασθενή τη θεραπεία με τα βλαστοκύτταρα. Οταν τελικά εκείνος την ακολούθησε, η υγεία του παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και ο άνθρωπος κατέληξε μερικούς μήνες αργότερα.

Από την έρευνα της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του 65χρονου είχε ήδη σχηματιστεί δικογραφία το 2019 για απάτη, καθώς ο ψευτογιατρός είχε αποσπάσει από νεαρή κοπέλα –επίσης ασθενή με σκλήρυνση κατά πλάκας– 135.000 ευρώ για την πολλά υποσχόμενη «θεραπεία» με τα βλαστοκύτταρα.

Οπως εκτιμάται, κατά την πολυετή δράση του ο ψευτογιατρός έχει αποκομίσει συνολικά πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ.

Δείγματα από τα φιαλίδια που έδινε στους ασθενείς εστάλησαν για εργαστηριακή ανάλυση και διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν απολύτως καμία φαρμακευτική ιδιότητα.

Τα θύματά του εντοπίζονται σε όλη την επικράτεια και συγκεκριμένα σε Αθήνα, Χίο, Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές.

Στον ΣΚΑΪ μίλησε η μητέρα μιας εκ των ασθενών που είχε αναλάβει ο ψευτογιατρός, περιγράφοντας τον «Γολγοθά» –όπως χαρακτηριστικά ανέφερε– που πέρασαν η ίδια και η οικογένειά της υπό τις οδηγίες του:

«Το παιδί δεν είχε καμία βελτίωση, αντιθέτως είχε επιδείνωση και του σταμάτησε και το φάρμακο που του έδινε ο γιατρός εδώ. Είχε πόνους, δεν μπορούσε να σηκωθεί. Κοιμόταν 20 ώρες το 24ωρο.

»Αρχισα να το ψάχνω. Πρώτα από όλα στράφηκα στον Ιατρικό Σύλλογο, αν υπάρχει τέτοιος γιατρός, και τελικά μάθαμε ότι ήταν φυσιοθεραπευτής».

Εκείνος της έλεγε ότι «όλα θα πάνε καλά και θα δεις, και ήδη έχουν αρχίσει να κινούνται κάποιοι νευρώνες», ωστόσο η κόρη της δεν παρουσίαζε την παραμικρή βελτίωση.

«Του λέω “εγώ θα τη σταματήσω τη θεραπεία ό,τι και να γίνει”. Πήρε τηλέφωνο την κόρη μου και της είπε ότι επειδή στη Γερμανία αλλάζει η νομοθεσία, πρέπει να αγοράσουμε πεπτίδια ενός χρόνου. Ζήσαμε έναν Γολγοθά μέσα στο σπίτι. Το παιδί να είναι σε χάλια ψυχολογική κατάσταση, να κατηγορεί εμένα. Τον είχε πιστέψει, τον θεωρούσε θεό. Εγώ του ζήτησα τα χρήματα πίσω, 135.000 ευρώ. Δεν εμφανίστηκε», κατέληξε στην περιγραφή της η μητέρα.

Από την πλευρά του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών ζητεί να δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία του φυσικοθεραπευτή-«νευρολόγου», καθώς, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, η ταυτότητά του δεν έχει επιβεβαιωθεί και δεν μπορεί να διασταυρωθεί ούτε η ιδιότητά του από τα μητρώα του Συλλόγου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...