319
Ενα από τα B-52 που πέταξαν στον Περσικό ανεφοδιάζεται εν πτήσει στις 30 Δεκεμβρίου | U.S. Air Force

Επίδειξη «αποτρεπτικής ισχύος» των ΗΠΑ στον Περσικό

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2021, 13:40
Ενα από τα B-52 που πέταξαν στον Περσικό ανεφοδιάζεται εν πτήσει στις 30 Δεκεμβρίου
|U.S. Air Force

Επίδειξη «αποτρεπτικής ισχύος» των ΗΠΑ στον Περσικό

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2021, 13:40

Εξακολουθητική επίδειξη στρατιωτικής ισχύος κάνουν οι ΗΠΑ (και από κοντά τους και το Ισραήλ) με στόχο να στείλουν έναν αποτρεπτικό μήνυμα στην Τεχεράνη, δηλαδή σε όσους μέσα στην ιρανική σιιτική νομενκλατούρα πιθανώς να σκέφτονται κάποια δυναμική ενέργεια εναντίον εβραϊκών ή αμερικανικών στόχων.

Το αμερικανικό δίκτυο Fox News μετέδωσε ότι οι αποστολές στον Περσικό Κόλπο των γιγαντιαίων βομβαρδιστικών Β-52 συνεχίστηκαν. Δύο τέτοια πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ πέταξαν στη Μέση Ανατολή και επέστρεψαν πάλι στις ΗΠΑ, στη βάση τους στη Βόρεια Ντακότα, μέσα σε 30 ώρες. Η αποστολή αυτή έγινε την περασμένη Τρίτη και ήταν η τρίτη μέσα σε 45 ημέρες.

Οι αμερικανοί πιλότοι ανέφεραν ότι κατά την επιχείρηση δεν υπήρξε απολύτως κανένα συμβάν, πόσο μάλλον πολεμικό επεισόδιο, ενώ οι Ιρανοί δεν έχουν αντιδράσει ακόμη.

Η Κεντρική Διοίκηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων σχολίασε τις πτήσεις υπογραμμίζοντας την αυστηρώς αποτρεπτική σημασία τους, ενώ ο εχθρός αναφέρθηκε υπαινικτικά ως «δυνητικός αντίπαλος». Δηλώθηκε δε «σαφώς» ότι οι ΗΠΑ είναι σε θέση «να απαντήσουν σε οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια εναντίον Αμερικανών ή αμερικανικών συμφερόντων». Η πίστη στην ειρηνική συνύπαρξη δηλώθηκε ρητώς και κατηγορηματικώς: «Δεν επιδιώκουμε σύγκρουση».

Η εξέλιξη αυτή δεν είναι τυχαίο ότι καταγράφεται τώρα, λίγο πριν από την 3η Ιανουαρίου 2021, ημερομηνία κατά την οποία συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη δολοφονία του ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, επικεφαλής των ισλαμοφρουρών («Φρουροί της Επανάστασης»), από αμερικανικό drone στην ιρακινή πρωτεύουσα, Βαγδάτη.

Η όλη κινητικότητα των Αμερικανών, αναγκαστικώς κατά κάποιον τρόπο, συσχετίζεται και με την πρόσφατη δολοφονία, στην Τεχεράνη, του επιστημονικού επικεφαλής του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος Μοχσέν Φακριζαντέχ σε ενέδρα. Για αυτήν την υπόθεση οι Αμερικανοί (και οι Ισραηλινοί) υποθέτουν ότι οι μουλάδες ενδεχομένως να προετοιμάζουν αντίποινα εναντίον του εβραϊκού κράτους.

Προσφάτως, το αμερικανικό πυρηνικό υποβρύχιο «Τζόρτζια» πέρασε από τα Στενά του Ορμούζ, με συνοδεία, και ένα ισραηλινό πλοίο έπλευσε προς τον Ινδικό Ωκεανό, πλησιάζοντας στον Κόλπο. Τέτοιου είδους κινήσεις συνήθως κρατούνται στη σκιά και μακριά από τη δημοσιότητα, ωστόσο τώρα είναι ανάγκη να κοινοποιηθούν ώστε να διασπαρεί το μήνυμα της αμερικανικής αποτρεπτικής ισχύος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...