620
Επαινο έλαβε ο Γιώργος Καμίνης για τις υπηρεσίες του προς τους πρόσφυγες | Nikos Libertas / SOOC

Στον Γιώργο Καμίνη ο έπαινος του «World Mayor 2016»

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2017, 19:33
Επαινο έλαβε ο Γιώργος Καμίνης για τις υπηρεσίες του προς τους πρόσφυγες
|Nikos Libertas / SOOC

Στον Γιώργο Καμίνη ο έπαινος του «World Mayor 2016»

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2017, 19:33

O δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, παρέλαβε τον έπαινο για τις υπηρεσίες του προς τους πρόσφυγες – μία από τις τρεις κορυφαίες διακρίσεις στον μεγάλο διεθνή θεσμό «World Mayor 2016». «Δήμαρχος του Κόσμου» 2016 ο Μπαρτ Σόμερς της βελγικής πόλης Μαλίν, ενώ ο δήμαρχος της γερμανικής πόλης Λαρ, Βόλφγκανγκ Μίλερ, έλαβε έπαινο για την ενσωμάτωση των προσφύγων.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ιδρύματος που διοργανώνει τον ετήσιο θεσμό World Mayor, «ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Καμίνης έχει εργαστεί αδιάκοπα και με διαφάνεια για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ασφάλειας για τους πρόσφυγες που αφίχθησαν στην Αθήνα, λόγω της προσφυγικής κρίσης. Η πρόταση για τη συγκρότηση της πρωτοβουλίας “Πόλεις Αλληλεγγύης” αποτελεί ένα απτό παράδειγμα για το πώς αυτός ο άνθρωπος εργάζεται πάνω στη δημιουργία ενός παγκόσμιου πλαισίου για την αντιμετώπιση αυτής της πιεστικής πρόκλησης. Το πάθος του, η δέσμευσή του και το πνεύμα γενναιοδωρίας του είναι απαράμιλλα». Ο Ταν Χόβε, υψηλόβαθμος εταίρος του Ιδρύματος Δημάρχων, δήλωσε ότι «οι μεταναστευτικές ροές κατέφθασαν στην Ελλάδα ακριβώς τη στιγμή που η χώρα υποφέρει από μία εκ των χειρότερων οικονομικών κρίσεων της. Παρ’ όλα αυτά, η Αθήνα και πολλές άλλες ελληνικές πόλεις, έχουν ανταποκριθεί με γενναιοδωρία και ισχυρή δέσμευση». Ο Χόβε πρόσθεσε ότι «ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης αξίζει την ευγνωμοσύνη της Ευρώπης διότι συνέβαλε στο να μην εξελιχθεί σε καταστροφή μια μεγάλη κρίση».

Στην ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων υπογραμμίζεται ότι «όπως πολλές κοινότητες ανά την Ελλάδα, έτσι και η Αθήνα δεν ήταν προετοιμασμένη για την άφιξη δεκάδων χιλιάδων προσφύγων το καλοκαίρι του 2015. Ο δήμαρχος κ. Γιώργος Καμίνης δήλωσε ότι η πόλη του με ελάχιστες υποδομές ή εμπειρία στην υποδοχή μεταναστών, κλήθηκε ξαφνικά να βρεθεί στην πρώτη γραμμή ώστε να αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο προσφυγικό κύμα από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ομως, ο Δήμαρχος διαπίστωσε σύντομα ότι η έκταση της ανθρωπιστικής κρίσης επέβαλε άμεση δράση. Μέσα σε μερικές εβδομάδες ο δήμος Αθηναίων είχε συμβάλλει στη δημιουργία της πρώτης Δομής Φιλοξενίας Προσφύγων της χώρας, στον Ελαιώνα».

Το Βραβείο και ο Επαινος «Δήμαρχος του Κόσμου» για την περυσινή χρονιά αναγνωρίζει τα εξαιρετικά επιτεύγματα των ηγετών πόλεων και των κοινοτήτων τους στην υποδοχή προσφύγων τα τελευταία χρόνια, καθώς και στη μακροπρόθεσμη ενσωμάτωση μεταναστών από διαφορετικές κουλτούρες, θρησκείες και κοινωνική προέλευση. Με τον τίτλο «Δήμαρχος του Κόσμου» για το έτος 2016 τιμήθηκε ο δήμαρχος της βελγικής πόλης Μαλίν, Μπαρτ Σόμερς, ενώ ο έπαινος για την ενσωμάτωση των προσφύγων απονεμήθηκε στον δήμαρχο της γερμανικής πόλης Λαρ, Βόλφγκανγκ Μίλερ. Ο Μπαρτ Σόμερς, από το 2001 που εξελέγη δήμαρχος, μεταμόρφωσε μια μάλλον παραμελημένη πόλη σε έναν από τους πιο επιθυμητούς προορισμούς στο Βέλγιο. Το ίδιο διάστημα, η πόλη είχε αποτελέσει πρότυπο ενσωμάτωσης. Κάτοικοι  βορειοαφρικανικής καταγωγής, οι οποίοι αποτελούσαν το 20% του πληθυσμού ενσωματώθηκαν πλήρως ως πολίτες αυτής της πόλης.

Στον πρόλογο του World Mayor Project για το 2016, οι διοργανωτές δήλωσαν ότι «σε μια εποχή που υπάρχουν περίπου 60 εκατ. εκτοπισμένοι άνθρωποι παγκοσμίως και εκατοντάδες χιλιάδες που τράπηκαν σε φυγή από κατεστραμμένες περιοχές και φτώχεια, το βάρος της παροχής έκτακτων καταφυγίων, ασφάλειας και μελλοντικών προοπτικών πέφτει στις πόλεις». Ο Ταν Χόβε πρόσθεσε ότι «όλες οι μεγάλες πόλεις, παγκοσμίως, έχουν επωφεληθεί από τους μετανάστες, των οποίων η επιμονή στην αντιμετώπιση των κακουχιών και συχνά των προκαταλήψεων, δημιούργησε δημοτικές κοινότητες που σήμερα εκτιμούμε και απολαμβάνουμε».

«Παγκόσμιος Δήμαρχος» («World Mayor») είναι ένα διετήσιο βραβείο που οργανώνεται από το Ιδρυμα «The City Mayors Foundation», από το 2004. Στοχεύει στην εξύψωση του προφίλ του Δημάρχου παγκοσμίως, όπως και στο να τιμήσει αυτούς που έχουν υπηρετήσει τις κοινότητές τους σωστά και έχουν συνεισφέρει στην ευημερία των πόλεών τους, σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο. Το φιλανθρωπικό ίδρυμα «City Mayors» βραβεύει τον Δήμαρχο ο οποίος έχει εξαιρετική συνεισφορά στην κοινότητά του και όραμα για την αστική διαβίωση. Οι οργανωτές διασαφηνίζουν ότι το εν λόγω βραβείο δεν συνδέεται με κάποια πόλη ή οργανισμό και είναι μη εμπορικό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...