509
O πρόεδρος Ερντογάν χαιρετά το πλήθος κατά την είσοδό του στο τέμενος | ΙΝΤΙΜΕnews

Ο Ερντογάν στο τζαμί Κιρμαχαλέ – «Ηγέτη μας, ηγέτη μας» φώναζαν κατά την υποδοχή

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2017, 12:10
O πρόεδρος Ερντογάν χαιρετά το πλήθος κατά την είσοδό του στο τέμενος
|ΙΝΤΙΜΕnews

Ο Ερντογάν στο τζαμί Κιρμαχαλέ – «Ηγέτη μας, ηγέτη μας» φώναζαν κατά την υποδοχή

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2017, 12:10

Υπό τις ιαχές «ηγέτη μας, ηγέτη μας» εισήλθε στο τζαμί Κιρμαχαλέ της Κομοτηνής ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η προσέλευση ωστόσο του κόσμου δεν ανταπεξήλθε στις προσδοκίες των οργανωτών της υποδοχής  του τούρκου προέδρου. Περίπου 1.000 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από τζαμί για να τον υποδεχθούν, αλλά οι εικόνες που ήρθαν στο φως δημοσιότητας δεν είχαν καμία σχέση με τις φήμες (ή τις εκτιμήσεις) περί «λαοθάλασσας» που θα περίμενε να αποθεώσει τον πρόεδρο της Τουρκίας.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έφθασε το μεσημέρι στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, όπου τον υποδέχθηκαν εκ μέρους της κυβέρνησης ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.

Αν και το αρχικό σχέδιο ήταν να  προσευχηθεί στο Εσκί Τζαμί, τελικά για λόγους ασφαλείας, προτιμήθηκε το Κιρμαχαλέ (όπως είχε γίνει και με την επίσκεψή του πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ στην Κομοτηνή πέρυσι τον Ιούνιο) . Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια, όπως φαίνεται και στο βίντεο από την άφιξη της αυτοκινητοπομπής του προέδρου της Τουρκίας (κάτω):

257685257684257687

Αναποκρινόμενοι στο κάλεσμα ιμάμηδων της περιοχής, περίπου 1.000 μουσουλμάνοι συγκεντρώθηκαν στους δρόμους έξω από το τζαμί για την υποδοχή του τούρκου προέδρου (φωτογραφίες πάνω/ ΙΝΤΙΜΕnews).

Η κινητοποίηση των τουρκοφρόνων του προξενείου Κομοτηνής ήταν σε κάθε περίπτωση μεγάλη και στόχος ήταν να στηθεί μία μεγαλειώδη φιέστα υποδοχής τόσο στο τζαμί της οδού Φιλιππουπόλεως, όσο και αργότερα στο ξενοδοχείο «Chris and Eve Mansion», όπου ήταν προγραμμισμένο το επίσημο γεύμα. Με ανησυχία αντιμετωπίζονταν τυχόν προκλήσεις από ακραία στοιχεία της μειονότητας, μέχρι αργά το μεσημέρι ωστόσο, δεν καταγράφηκε κάποιο περιστατικό.

Εξω από το τζαμί τον Ερντογάν υποδέχθηκαν οι ψευδομουφτήδες της Κομοτηνής και της Ξάνθης, Ιμπραήμ Σερίφ και Αχμέτ Μετέ (δεν τους επετράπη η είσοδος στο τζαμί) μαζί με τον πρόεδρο της Τουρκικής Νεολαίας, Νετζάτ Χουσεΐν.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Spiegel, Γιώργο Χρηστίδη, κατά την είσοδο του στο τέμενος, ο τούρκος πρόεδρος έγινε δεκτός με συνθήματα από τους πιστούς που φώναζαν ρυθμικά «ηγέτη μας, ηγέτη μας».

Αμέσως μετά ο τούρκος πρόεδρος με τη συνοδεία του μετέβησαν στο μειονοτικό σχολείο Τζελάλ Μπαγιάρ, όπου επίσης τον περίμενε πλήθος κόσμου. Μεταξύ άλλων, ήταν οι βουλευτές Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Μουσταφά Μουσταφά και Αιχάν Καρά Γιουσούφ, ο βουλευτής Ξάνθης Ζειμπέκ Χουσεΐν, η δημοτική σύμβουλος Σιμπέλ Μουσταφάογλου, και ο πρόεδρος των Καπνοπαραγωγών Ροδόπης Εσάτ Χουσεΐν.

Την ανησυχία τους  για τους σκοπούς της επίσκεψης Ερντογάν, εξέφρασαν σε ανακοίνωσή τους οι τέσσερις μητροπολίτες της Θράκης.

Στην ανακοίνωσή τους οι μητροπολίτες Διδυμοτείχου Δαμασκηνός, Ξάνθης Παντελεήμων, Αλεξανδρουπόλεως  Άνθιμος και Μαρώνειας και Κομοτηνής Παντελεήμων, εκτιμούν ότι σε κάθε περίπτωση ο λαός θα υπερασπιστεί την ειρήνη και την συνύπαρξη όλων στη Θράκη, που είναι πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο πρότυπο συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων.

«Ελπίζουμε ο κ. Ερντογάν να διδαχθεί από τη συνύπαρξη αυτή. Τότε μόνο η επίσκεψή του θα είναι επωφελής για όλους μας. Δυστυχώς, χθες έγινε μια κακή αρχή που ευχόμαστε και ελπίζουμε να μην συνεχιστεί σήμερα εδώ στη Θράκη», καταλήγουν οι μητροπολίτες.

Το ζεύγος Ερντογάν αναμένετο να αναχωρήσει για την Άγκυρα με ειδική πτήση, στις 16:00, αν και υπάρχει δίωρη καθυστέρηση στο πρόγραμμα της επίσκεψης του τούρκου προέδρου στην Κομοτηνή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...