405
Ο Πιέρ Μοσκοβισί σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στην Αθήνα | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Μοσκοβισί διαβεβαιώνει ότι «δεν εξετάζουμε ενδεχόμενο τετάρτου Μνημονίου»

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2016, 14:22
Ο Πιέρ Μοσκοβισί σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στην Αθήνα
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Μοσκοβισί διαβεβαιώνει ότι «δεν εξετάζουμε ενδεχόμενο τετάρτου Μνημονίου»

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2016, 14:22

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση των επαφών που είχε σήμερα, Τρίτη, στην Αθήνα, το πρόγευμα εργασίας με τον πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ του ΣΕΒ και τη συνάντηση με την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εφη Αχτσιόγλου, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει ό,τι μπορεί για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας (staff level agreement) έως τις 5 Δεκεμβρίου.

Δήλωσε ότι για να καταλήξουμε σε συμφωνία πρέπει να συμφωνήσουν όλοι, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Αν όλες οι πλευρές εμπλακούν με το σωστό πνεύμα, τόνισε, τότε μπορούν να βρεθούν λύσεις, ενώ επέμεινε στην παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα ως ένας «πολύ σημαντικός εταίρος».

Σχετικά με το ενδεχόμενο τέταρτου μνημονίου, ξεκαθάρισε πως «δεν εξετάζεται» μια τέτοια προοπτική, καλώντας τις εμπλεκόμενες πλευρές να εστιάσουν στην εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος.

Οσον αφορά την πορεία της οικονομίας, εκτίμησε ότι η ανάπτυξη της Ελλάδας αναμένεται μεταξύ 2,5% και 3% για το 2017 και σημείωσε ότι «η χώρα κινείται προς τα μπροστάΗρθε η ώρα να ισχυροποιήσουμε την προοπτική ανάκαμψης».

185297
Ο Πιέρ Μοσκοβισί σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση των επαφών (ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει την «ιδιοκτησία» του προγράμματος, προκειμένου να υπάρξει σταθεροποίηση ως προς την εφαρμογή του και έκανε ειδική μνεία στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, στην επιβολή φορολογικής δικαιοσύνης και στην τόνωση των επενδύσεων.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα εργασιακά, που αποτελούν βασικό αγκάθι στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, σχολίασε πως χρειάζεται ευελιξία στην αγορά εργασίας, ώστε να μπορούν οι επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν πιο εύκολα αλλά και διαπραγματευτική ισχύς στην κοινωνία. Παραδέχθηκε ότι η ανεργία παραμένει σε «μη αποδεκτά επίπεδα», αλλά «τουλάχιστον τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση». Την ίδια ώρα, τάχθηκε εναντίον της λήψης νέων μέτρων λιτότητας, σημειώνοντας ότι «αυτό είναι τόσο δική μου θέση, όσο και του προέδρου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ». «Η λιτότητα δεν είναι ποτέ πρόθεσή μου», εξήγησε, «η ελληνική κοινωνία υπέφερε από ανισορροπία».

Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, κατέστησε σαφές ότι η Κομισιόν δεν εμπλέκεται στα πολιτικά της Ελλάδας και ότι οι Βρυξέλλες επιθυμούν τη σταθερότητα της χώρας, ενώ έκανε ειδική μνεία και στη γεωπολιτική θέση της χώρας, την οποία χαρακτήρισε «σημαντική». «Για τον λόγο αυτό, χρειαζόμαστε μια ισχυρή Ελλάδα στη Ευρώπη», πρόσθεσε.

Τέλος, ο κ. Μοσκοβισί άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει κι άλλο Eurogroup σύντομα για την Ελλάδα. «Ενδεχομένως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου δεν θα είναι το τελευταίο», σημείωσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...