762
| REUTERS/Jonathan Ernst

Ο Τραμπ κάνει ότι δεν βλέπει την ακροδεξιά τρομοκρατία στο Σάρλοτσβιλ

Protagon Team Protagon Team 13 Αυγούστου 2017, 15:26

Ο Τραμπ κάνει ότι δεν βλέπει την ακροδεξιά τρομοκρατία στο Σάρλοτσβιλ

Protagon Team Protagon Team 13 Αυγούστου 2017, 15:26

Πυρά ακόμη και από το ίδιο του το  κόμμα δέχεται η στάση του Ντόναλντ Τραμπ να καταδικάσει «τη βία που ήλθε από πολλές πλευρές» χωρίς αναφορά στις ακροδεξιές και ναζιστικές ομάδες που την προκάλεσαν στο Σάρλοτσβιλ σε επεισόδια όπου έχασε τη ζωή της μία γυναίκα.

Ετσι την ώρα που ο πρόεδρος ζητούσε να παύσει η βία και οι πολίτες να σέβονται ο πένας τον άλλο, μέλη του κόμματος μιλούσαν ανοιχτά για τρομοκρατία και οι Δημοκρατικοί για ρατσιστική βία από νεοναζιστικές ομάδες.

Σε δηλώσεις του μετά τα επεισόδια και τον θάνατο της διαδηλώτριας, ο πρόεδρος Τραμπ από το Νιου Τζέρσεϊ όπου παραθερίζει εργαζόμενος, έκανε λόγο για «επίδειξη μίσους, μισαλλοδοξίας και βίας από πολλές πλευρές», τονίζοντας μάλιστα δύο φορές αυτό το «από πολλές πλευρές».

Πρόσθεσε ότι αυτά συμβαίνουν για καιρό στις ΗΠΑ αλλά και ότι «το μίσος και ο διχασμός πρέπει να παύσουν αμέσως τώρα. Συνερχόμαστε σαν Αμερικανοί που αγαπούν τη χώρα τους».

Κάλεσε δε τους Αμερικανούς «να αγαπούν και να σέβονται ο ένας τον άλλο».

Στο Twitter μετέφερε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του θύματος, ενώ έκλεισε το μήνυμα με μία από τις αγαπημένες -αλλά αταίριαστη σε αυτήν την περίπτωση- φράσεις, ένα «so sad!» («Τόσο λυπηρό!»).

Νωρίτερα, από τον λογαριασμό της στο Twitter η Μελάνια Τραμπ καταδίκασε και αυτή τα επεισόδια γενικώς και αορίστως και κινήθηκε στη λογική του «αγαπάτε αλλήλους» και του ότι «τίποτα καλό δεν βγαίνει από τη βία».

Περιέργως, με περισσότερη ευθύτητα μίλησε η κόρη του προέδρου, Ιβάνκα Τραμπ, η οποία έγραψε στο Twitter: «Δεν πρέπει να υπάρχει στην κοινωνία χώρος για τον ρατσισμό, την ανωτερότητα των λευκών και τους νεοναζί».

Σάλος για την χλιαρή καταδίκη

Αυτές οι γενικές και άχρωμες στην ουσία τους δηλώσεις από τον πρόεδρο Τραμπ, που απέφυγε να απαντήσει σε διευκρινιστικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων, προκάλεσαν κύμα αντίδρασης μέσα και έξω από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα.

Γερουσιαστές και στελέχη των Ρεπουμπλικάνων μίλησαν πολύ πιο ανοιχτά για τα γεγονότα όπως δεν έκανε ο Τραμπ: «Κύριε πρόεδρε, πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους: Αυτοί (ενν. στο Σάρλοτσβιλ) ήταν ρατσιστές (supremacists) και τα γεγονότα ήταν εγχώρια τρομοκρατία», έγραψε ο γερουσιαστής Κόρι Γκάρντνερ

Για τρομοκρατική επίθεση από τους ρατσιστές έκανε λόγο και ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, αλλά και ο Τεντ Κρουζ, γερουσιαστής από το Τέξας, με σκληρές απόψεις και ανάλογο κοινό στην πολιτεία του.

Από την πλευρά της η Χίλαρι Κλίντον κατέκρινε τη στάση του Τραμπ γράφοντας ότι «κάθε λεπτό που επιτρέπουμε να επιμένει αυτή η κατάσταση μέσα από την έμμεση ενθάρρυνση ή την αδράνειa, είναι όνειδος και διαβρώνει τις αξίες μας».

Ο Μπέρνι Σάντερς ήταν και αυτός σαφής: «Όχι κύριε πρόεδρε, τα γεγονότα ήταν μια προκλητική προσπάθεια από νεοναζί να υποθάλψουν τον ρατσισμό και το μίσος και να προκαλέσουν βία. Ας τα λέμε με το όνομά τους».

Και ο Μπαράκ Ομπάμα με μια ρήση του Νέλσον Μαντέλα: «Κανένας δεν γεννιέται μισώντας έναν άλλο άνθρωπο, γιατί το χρώμα του δέρματός του ή για την καταγωγή του ή για την θρησκεία του. Οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν πώς να μισούν και, αν το μάθουν αυτό, πρέπει να διδαχτούν πώς να αγαπούν. Γιατί στην καρδιά του ανθρώπου η αγάπη έρχεται πιο φυσικά από το μίσος».

Στα επεισόδια που έγιναν το Σάββατο στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια έχασε τη ζωή της μια γυναίκα, η Χέδερ Χέιερ, όταν ένα αυτοκίνητο έπεσε στο πλήθος των αντιδιαδηλωτών, και άλλα 19 άτομα τραυματίστηκαν.

Αφορμή ήταν η πρόθεση των αρχών να απομακρύνουν το άγαλμα του στρατηγού Λι, ηγέτη των Νοτίων κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου στις ΗΠΑ (1861-1865), γεγονός που κινητοποίησε ομάδες ακροδεξιών και ναζιστών, μεταξύ των οποίων και την Κου Κλουξ Κλαν. Στην πόλη συγκεντρώθηκαν και αντιδιαδηλωτές.

Ακολούθησαν επεισόδια ανάμεσα στους ακροδεξιούς διαδηλωτές και όσους είχαν συγκεντρωθεί εναντίον τους με τους μεν και τους δε να χτυπούν και να κλοτσούν ο ένας το άλλο ή να κάνουν χρήση σπρέι πιπεριού. Τότε ένα αυτοκίνητο που οδηγούσε ένας νεαρός από το Οχάιο έπεσε σκόπιμα πάνω στο πλήθος με αποτέλεσμα να σκοτωθεί η γυναίκα.

heather
Η Χέδερ Χέιερ που έπεσε νεκρή από το αυτοκίνητο του δράστη της επίθεσης στο πλήθος των διαδηλωτών

Ο οδηγός, Τζέιμς Φιλντς, συνελήφθη και κρατείται με την κατηγορία του φόνου εκ προμελέτης, ενώ το FBI πρόκειται να αρχίσει έρευνα για τα περιστατικά.

Εν τω μεταξύ, ο κυβερνήτης της πολιτείας Τέρι ΜακΟλιφ είπε ότι το μήνυμα του προς τους ρατσιστές που έφτασαν στην πολιτεία ήταν «Πηγαίνετε στο σπίτι σας, δεν υπάρχει θέση για εσάς εδώ, δεν υπάρχει θέση για εσάς στην Αμερική». Aυτό το σαφές μήνυμα ότι είναι ανεπιθύμητοι κατά κάποιο τρόπο δεν έφτασε στα αφτιά του Τραμπ.

Σε ένα άλλο περιστατικό, άσχετο με τα επεισόδια, δύο πολιτειακοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν όταν κατέπεσε το ελικόπτερό τους την ώρα που συνέδραμαν τις προσπάθειες για την καταστολή των ταραχών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...