624
Διασώστες φροντιζουν τα θύματα αφού ένα όχημα διεμβόλισε το μπλοκ των αντιρατσιστών | REUTERS/Joshua Roberts

«Μετεμφυλιακό» αίμα στη Βιρτζίνια

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2017, 23:02
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 13/08/2017, 08:00
Διασώστες φροντιζουν τα θύματα αφού ένα όχημα διεμβόλισε το μπλοκ των αντιρατσιστών
|REUTERS/Joshua Roberts

«Μετεμφυλιακό» αίμα στη Βιρτζίνια

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2017, 23:02
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 13/08/2017, 08:00

Οσοι προειδοποιούσαν ότι -μετά και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία- οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι κάθε άλλο παρά ενωμένες και μάλλον διχασμένες, δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν το Σάββατο στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνιας. Εκεί ξέσπασαν σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ ακτιβιστών αντιρατσιστικών οργανώσεων και μελών ακροδεξιών ομάδων. Το αποτέλεσμα ήταν αξιωματούχοι της Βιρτζίνια να κηρύξουν την περιοχή σε κατάσταση συναγερμού. Αλλά τα χειρότερα δεν αποφεύχθηκαν: αυτοκίνητο διεμβόλισε το μπλοκ των αντιρατσιστών, σκοτώνοντας μια γυναίκα και τραυματίζοντας 19 άλλους ανθρώπους, όπως είπε ο κυβερνήτης της αμερικανικής αυτής Πολιτείας του Νότου.

Ολα ξεκίνησαν όταν ακροδεξιές οργανώσεις -νοσταλγοί της Κου Κλουξ Κλαν, νεοναζιστές, φανατικοί της «ανωτερότητας της λευκής φυλής» κ.ά.- αποφάσισαν να διαδηλώσουν κατά της απόφασης των Αρχών του Σάρλοτσβιλ να απομακρύνουν από το κέντρο της πόλης άγαλμα του Ρόμπερτ Ε. Λι, στρατηγού των δυνάμεων του Νότου στον αμερικανικό εμφύλιο -τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια τάση αποκαθήλωσης συμβόλων των ρατσιστών και υπέρμαχων της δουλείας του Εμφυλίου Πολέμου (1861-1865) στις Πολιτείες του αμερικανικού Νότου.

Η διαδήλωση θα είχε επίκεντρο το πάρκο όπου βρίσκεται το άγαλμα του στρατηγού Λι.

2017-08-12T181453Z_1632533920_RC1DA3D38270_RTRMADP_3_VIRGINIA-PROTESTS
Με σημαίες της Συνομοσπονδίας (της πλευράς των Νοτίων στον Εμφύλιο) και άλλες ασπρόμαυρες-σύμβολα της άκρας Δεξιάς και της Κου Κλουξ Κλαν πολλοί κάτοικοι της Σάρλοτσβιλ κατέβηκαν στους δρόμους (Reuters)

Απέναντι στην εκδήλωση που ονομάστηκε Unite the Right (Ενώστε τη Δεξιά) δημιουργήθηκε αντιδιαδήλωση αριστερών ακτιβιστών με συνέπεια να υπάρξουν αιματηρά έκτροπα, ειδικά όταν οι δύο ομάδες βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο. Πολλοί από τους ακροδεξιούς διαδηλωτές άλλωστε φορούσαν κράνη, στολές παραστρατιωτικών οργανώσεων και οπλοφορούσαν -καθως κάτι τέτοιο δεν απαγορεύεται σε Πολιτείες του Νότου.

2017-08-12T181417Z_607626575_RC1A21444FB0_RTRMADP_3_VIRGINIA-PROTESTS
Το μπλοκ των αντιρατσιστικών οργανώσεων συναντιέται με τοςυ ακροδεξιούς που φορούσαν στρατιωτικές στολές (Reuters)

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, όχημα έπεσε επάνω στην αντιδιαδήλωση στο Σάρλοτσβιλ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πολλοί άνθρωποι.

2017-08-12T191805Z_641523004_RC1EF8CD93D0_RTRMADP_3_VIRGINIA-PROTESTS
Στιγμιότυπο με το βίντεο που διεμβόλησε τους διαδηλωτές (Reuters)

Σε άλλες φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας φαίνοται οι τραυματίες που κείτονται στο έδαφος. Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι είδε τραυματισμένους ανθρώπους πεσμένους στο οδόστρωμα, άλλους ανθρώπους να κλαίνε, ενώ ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα σπεύδουν στην περιοχή.

«Περπατούσαμε στον δρόμο όταν ένα αυτοκίνητο, μαύρο ή γκρι, έπεσε πάνω μας. Παρέσυρε όλο τον κόσμο. Κατόπιν έκανε όπισθεν τραυματίζοντας και άλλους. Εκεί πίσω είναι ένα κορίτσι, προσπαθούν να το επαναφέρουν», είπε ένας αυτόπτης μάρτυρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN, δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά, χωρίς ωστόσο να κινδυνεύει η υγεία τους, σε συμπλοκές, ενώ σύμφωνα με όσα μεταφέρει η αστυνομία η κήρυξη της πόλης σε κατάσταση συναγερμού επιτρέπει στις τοπικές αρχές να ζητήσουν αν χρειαστεί ενισχύσεις ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Οι δυνάμεις επιβολής του νόμου έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και σπρέι πιπεριού, καθώς τα επεισόδια μεταξύ των υποστηρικτών της ακροδεξιάς και των αντι-διαδηλωτών εντάθηκαν πριν από την προγραμματισμένη έναρξη της εκδήλωσης.

Μπροστά στις ταραχές, οι αστυνομικοί των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών αποφάσισαν λίγο πριν από το απόγευμα τοπική ώρα (19.00 ώρα Ελλάδας) να απαγορεύσουν την προγραμματισμένη εκδήλωση και να προχωρήσουν στην εκκένωση του δημοτικού πάρκου.

Από το Νιου Τζέρσεϊ όπου παραθερίζει, ο Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε το μίσος απ’ όπου και αν προέρχεται και κάλεσε για ενότητα.

Ο κυβερνήτης της Βιρτζίνιας, που ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα, Τέρι Μακόλιφ από την πλευρά του κήρυξε το μεσημέρι την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ένα μέτρο που επιτρέπει την κινητοποίηση κι ανάπτυξη επιπλέον αστυνομικών δυνάμεων.

Ο Μακόλιφ είχε απηύθυνε έκκληση προς τους κατοίκους να μην προσέλθουν σε αυτή τη συγκέντρωση. Οι ακροδεξιοί όμως είχαν ήδη από το βράδυ της Παρασκευής κάνει πρόβα με μια μεγάλη διαδήλωση με πυρσούς, καλώντας τους ομοϊδεάτες τους να κατέβουν στους δρόμους.

2017-08-12T080132Z_1893804928_RC1223B41D70_RTRMADP_3_VIRGINIA-PROTESTS
Στιγμιότυπο από την ζοφερή πορεία των ακροδεξιών το βράδυ της Παρασκευής εν όψει της μεγάλης -και επεισοδιακής όπως αποδείχτηκε- διαδήλωσης του Σαββάτου (Reuters)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...