447
Αγριο ξύλο έριξαν ασφαλίτες του Ερντογάν σε διαδηλωτές, έξω από το σπίτι του τούρκου πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον | Twitter

Ο Ερντογάν έφερε μαζί του… άγριο ξύλο κατά διαδηλωτών στην Ουάσιγκτον

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2017, 14:49
Αγριο ξύλο έριξαν ασφαλίτες του Ερντογάν σε διαδηλωτές, έξω από το σπίτι του τούρκου πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον
|Twitter

Ο Ερντογάν έφερε μαζί του… άγριο ξύλο κατά διαδηλωτών στην Ουάσιγκτον

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2017, 14:49

Ο Ταγίπ Ερντογάν και η ομάδα του επισκέφθηκαν τον αμερικανό πρόεδρο την Τετάρτη. Οι συναντήσεις ηγετών των δύο χωρών δεν είναι ποτέ εύκολες. Αλλά η συγκεκριμένη κυλούσε εντυπωσιακά ομαλά. Παρότι υπάρχουν μεγάλα ανοικτά ζητήματα που έχουν αποδυναμώσει τις σχέσεις των δύο χωρών -ο Φετχουλάχ Γκιουλέν την έκδοση του οποίου απαιτεί η Αγκυρα, η στρατιωτική βάση Ιντσιρλίκ την οποία έχει ανάγκη η Ουάσιγκτον, η Συρία και ο αγώνας των Κούρδων- οι δύο πολιτικοί αρχηγοί κατάφεραν να ολοκληρώσουν μία κόσμια συνάντηση, με χαμόγελα, χωρίς εντάσεις.

Ολα πήγαιναν μια χαρά. Μέχρι που η τουρκική αποστολή είδε Κούρδους. Εξω από το σπίτι του τούρκου πρεσβευτή, στην Ουάσιγκτον, άνδρες της ασφάλειας του τούρκου προέδρου είδαν διαδηλωτές με σημαίες του Συριακού κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης (PYD) και των κουρδικών Μονάδων Λαϊκής Προστασίας (YPG). Αναψαν κόκκινα λαμπάκια. Ακουσαν συνθήματα κατά της Αγκυρας, και κατά του Ερντογάν. Τους ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι. Αντέδρασαν όπως θα αντιδρούσαν αν βρίσκονταν στην πλατεία Ταξίμ.

2017-05-16T182348Z_2091879550_RC15AF735060_RTRMADP_3_USA-TURKEY
Διαδηλωτές κατά του Ερντογάν κοντά στον Λευκό Οίκο (REUTERS/Jonathan Ernst)

Ορμησαν στο πλήθος των διαδηλωτών, και κυνήγησαν όποιον έβλεπαν μπροστά τους. Επιτέθηκαν με μπουνιές, έριξαν κάτω τους διαδηλωτές και συνέχισαν τις κλοτσιές με ακόμη μεγαλύτερη μανία.

Κυκλοφόρησαν βίντεο και φωτογραφίες στα σόσιαλ μίντια που δείχνουν ασφαλίτες ντυμένους με κοστούμια ή πράσινα μπλουζάκια και παντελόνια με τσέπες (cargo) με το χέρι στον αέρα ή τυλιγμένο γύρω από τον λαιμό διαδηλωτή. Οι ασφαλίτες κυνηγούν τους διαδηλωτές και οι αμερικανικοί αστυνομικοί κυνηγούν τους ασφαλίτες και τους διαδηλωτές.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές Αρχές 11 άτομα τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους και ένας αστυνομικός! Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων έγιναν δύο συλλήψεις –όπως επιβεβαιώθηκε ο ένας ότι ήταν διαδηλωτής.

2017-05-16T172519Z_1867111009_HP1ED5G1CE6C1_RTRMADP_3_USA-TURKEY
Η κόσμια και ομαλή, όλο χαμόγελα, συνάντηση του Ερντογάν (αριστερά) με τον Τραμπ (REUTERS)

«Θέλουμε να μεταφέρουμε την ανησυχία μας στην τουρκική κυβέρνηση, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», δήλωσε, προσεκτικά, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. Χέδερ Νάουερτ.

Από την πλευρά του, το τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu επεσήμανε ότι οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά του Ερντογάν, την ώρα που έμπαινε στο σπίτι του πρεσβευτή, μετά τη συνάντησή του με τον Τραμπ. «Οι (σ.σ. αμερικανοί) αστυνομικοί δεν έδωσαν προσοχή στο αίτημα της τουρκικής αποστολής να επέμβουν» οπότε τελικά επενέβησαν «και διέλυσαν τη διαδήλωση» τούρκοι φύλακες και πολίτες, ανέφερε το πρακτορείο.

«Ασκούσα τα δημοκρατικά μου δικαιώματα, φωνάζοντας συνθήματα ειρηνικά, όταν η φρουρά του Ερντογάν που επιτέθηκε», είπε στο Al-Monitor η 34χρονη Λούσι Ουσογιάν, αμερικανίδα Γιεζίντι που εργάζεται ως εθελόντρια στο αμερικανικό γραφείο του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP). «Αρχισαν να με κλοτσάνε στο κεφάλι και στην πλάτη, και έχασα τις αισθήσεις μου. Δεν καταλαβαίνω γιατί συνέχισαν να με χτυπάνε αφού έπεσα στο έδαφος»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...