733
Αλέξης Τσίπρας και Ανγκελα Μέρκελ στη βεράντα της καγκελαρίας | SOOC/ΓτΠ/Andrea Bonetti

Ηταν λάθος που δεν ενημερώσαμε τους δανειστές;

Protagon Team Protagon Team 16 Δεκεμβρίου 2016, 18:12
Αλέξης Τσίπρας και Ανγκελα Μέρκελ στη βεράντα της καγκελαρίας
|SOOC/ΓτΠ/Andrea Bonetti

Ηταν λάθος που δεν ενημερώσαμε τους δανειστές;

Protagon Team Protagon Team 16 Δεκεμβρίου 2016, 18:12

Σύμφωνα με το Der Spiegel, ένα αξιόπιστο γερμανικό περιοδικό, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος της κυβέρνησης που δεν ενημέρωσε τους δανειστές εκ των προτέρων για τις παροχές που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, στις συναντήσεις που είχε στο Βερολίνο ο κ. Τσακαλώτος αναγνώρισε ουσιαστικά γιατί προβληματίστηκαν οι εκπρόσωποι των Θεσμών και γιατί τελικά πάγωσαν τις διαδικασίες για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και μετέθεσαν εκ των πραγμάτων την ολοκλήρωση της αξιολόγησης για τον Ιανουάριο: Δεν τους είχαμε ενημερώσει, τους αιφνιδιάσαμε.

Ισως για αυτό και στη συνάντηση που είχαν και ο κ. Τσίπρας με την Ανγκελα Μέρκελ το μεσημέρι της Παρασκευής η ελληνική πλευρά – κατά την κυβερνητική γραμμή ενημέρωσης – έκανε λόγο για επιθυμία για «εκατέρωθεν υποχωρήσεις». Επιχειρήθηκε μια γενικότερη αναδίπλωση δηλαδή της Αθήνας, που πήρε αποστάσεις από την οξεία ρητορική των προηγουμένων ημερών. Αυτή η αναδίπλωση αφορά τόσο στο σύνολο της διαπραγμάτευσης όσο και στο επι μέρους θέμα, των παροχών. Αλλωστε από την άλλη πλευρά, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέμεινε ότι το πόρισμα των Θεσμών ήταν ιδιαίτερα επικριτικό για τις παροχές Τσίπρα και η Μέρκελ φέρεται να ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να μην στοχοποιεί τον Σόιμπλε.

Λίγο αργότερα βέβαια, και αφού το δημοσίευμα του Spiegel για την απολογία Τσακαλώτου είχε κάνει τον γύρο του Διαδικτύου, κύκλοι του Μαξίμου έσπευσαν να διαψεύσουν τα περί «επικοινωνιακού λάθους» της ελληνικής πλευράς που ανέφερε η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Τσακαλώτος δεν παραδέχθηκε κανένα «επικοινωνιακό λάθος» στην πρωινή συνάντησή του με γερμανούς βουλευτές, στο Βερολίνο. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι όταν ερωτήθηκε ο υπουργός γιατί δεν είχαν ενημερωθεί οι δανειστές σχετικά με τις παροχές, ο ίδιος «επεσήμανε ότι, πάντα, η διαβούλευση είναι καλή ωστόσο, κάποιες ενέργειες, πρέπει να γίνονται πολύ γρήγορα -συγκεκριμένα εντός του 2016- καθώς δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μπει σε κίνδυνο το πρόγραμμα/συμφωνία».

Αργότερα ήρθε η τοποθέτηση του ίδιου του κ. Τσακαλώτου, για να δείξει ότι η αλήθεια βρίσκεται κάπου ανάμεσα στο ρεπορτάζ του Der Spiegel και στο non paper του Μαξίμου. Μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε: «Είπα ότι πάντα είναι καλή η διαβούλευση, αλλά δεν είχαμε χρόνο γιατί τα λεφτά έπρεπε να τα ξοδέψουμε φέτος για να μην επηρεαστεί ο δημοσιονομικός στόχος του 2017 και ότι σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση δρα στο πνεύμα της συμφωνίας, αλλά σε κάποια θέματα πρέπει να έχει μια διακριτική ευχέρεια να κυβερνήσει».

Η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού ανάρτησε το απόγευμα της Παρασκευής ρεπορτάζ στο οποίο επικαλείται πηγές που ήταν παρούσες στις συναντήσεις του έλληνα υπουργού στη γερμανική πρωτεύουσα.

tsakalo_spiegel

Πιο συγκεκριμένα το ρεπορτάζ του Spiegel αναφέρει: «O έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχθηκε ενώπιον γερμανών βουλευτών ότι υπήρξε ελλιπής συμφωνία με τους πιστωτές της χώρας του. Αυτό το επιβεβαίωσαν στο Spiegelonline περισσότερα του ενός άτομα που μετείχαν σε μια συνάντηση σήμερα το πρωί. O Τσακαλώτος επέμεινε, βέβαια, ότι η χώρα του μπορούσε να λάβει μόνη της τις τελευταίες αποφάσεις στη συνταξιοδοτική και φορολογική πολιτική. Παραδέχθηκε, όμως, ότι θα έπρεπε προηγουμένως να ενημερώσει τους πιστωτές» σημείωσε ο Ντέιβιντ Μπόκινγκ στο ρεπορτάζ και συνεχίζει:

«Σύμφωνα με τους βουλευτές ο Τσακαλώτος απέδωσε το επικοινωνιακό λάθος στην πίεση του χρόνου. Eπρεπε να αποφασίσουν γρήγορα για τις πρόσθετες παροχές, ώστε να μπορέσουν να συνυπολογιστούν στον προϋπολογισμό του 2016. Ανάλογη ήταν η τοποθέτηση του υπουργού σε μια χθεσινή του εμφάνιση. Ο Τσακαλώτος είπε ότι είναι οικονομολόγος κι όχι λογιστής. “Ανακαλύπτω όμως ότι η λογιστική μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα”»…

Εχει ενδιαφέρον βέβαια το timing. Ο κ. Τσακαλώτος ήταν μαζί με τους ομολόγους του στο Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου. Προφανώς δεν τους είπε τίποτα. Στις 8 Δεκεμβρίου, τρία 24ωρα μετά, βγήκε ο κ. Τσίπρας και εξήγγειλε τη «13η σύνταξη» και την ακύρωση της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

«Επικριτική» η έκθεση των Θεσμών για τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα

«Αρκετά επικριτική» χαρακτήρισε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών την πρώτη έκθεση των Θεσμών για τις εξαγγελίες Τσίπρα σχετικά με εφάπαξ βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους και αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά. «Η έκθεση είναι προκαταρκτική και αρκετά επικριτική», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Ντένις Κόλμπεργκ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters από το Βερολίνο. Ο ίδιος ανέφερε ότι η γερμανική κυβέρνηση θα εξετάσει αναλυτικά το περιεχόμενο του πορίσματός την επόμενη εβδομάδα.

Αλλωστε, ο κ. Σόιμπλε ήταν εκείνος που ζήτησε από τους Θεσμούς να εξετάσουν κατά πόσον τα μέτρα Τσίπρα είναι συμβατά με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση βάσει του Μνημονίου.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...