445
Στα 87 του ο Γουόρεν Μπάφετ είναι ό σοφός Νέστορας των επενδύσεων | EPA/LARRY W. SMITH

«Δώρο» $29 δισ. στην εταιρεία του Μπάφετ χάρη στις φοροαπαλλαγές του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2018, 07:00
Στα 87 του ο Γουόρεν Μπάφετ είναι ό σοφός Νέστορας των επενδύσεων
|EPA/LARRY W. SMITH

«Δώρο» $29 δισ. στην εταιρεία του Μπάφετ χάρη στις φοροαπαλλαγές του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2018, 07:00

Προ ημερών ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ,  ο Ρεπουμπλικάνος Πολ Ράιαν, υπερασπίστηκε φανερά ενθουσιασμένος στο Twitter τις φοροαπαλλαγές που πέρασε η κυβέρνηση Τραμπ.

Εφερε το παράδειγμα μιας γραμματέως σε σχολείο που είδε τον καθαρό μισθό της να αυξάνεται κατά… 1,5 δολάριο την εβδομάδα. Μπροστά στην ειρωνία που εισέπραξε -και μάλιστα άφθονη- φρόντισε να διαγράψει το tweet.

Αλλοι είναι περισσότερο διακριτικοί με τα κέρδη τους από τις αλλαγές στη  φορολογία, όπως είναι και πολύ περισσότερο κερδισμένοι.

Χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες ο μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ ενημέρωσε τους μετόχους της Berkshire Hathaway, της εταιρείας την οποία έχει ιδρύσει, ότι κέρδισε πέρυσι 29 δισ. δολάρια.

Είναι ένα τεράστιο ποσό που θα μπει μόνο μία φορά στα ταμεία της εταιρείας. Η Berkshire το οφείλει στην μείωση των φόρων (από 35% σε 21%) που θα καλούνταν να πληρώσει από την πώληση συμμετοχών και άλλων χρηματοπιστωτικών προϊόντων που κατέχει.

Ο 87χρονος Μπάφετ περιγράφει στην επιστολή  το 2017 σαν μια «χρονιά που ξεφεύγει από τα πρότυπα» γιατί ένα μεγάλο μέρος από τα κέρδη «δεν προήλθε από κάτι που κάναμε στην Berkshire». Παραδέχεται με άλλα λόγια ότι η εταιρεία του απλά εκμεταλλεύτηκε την ευνοϊκή πολιτική που θέσπισε η κυβέρνηση Τραμπ – και γιατί όχι θα πει κανένας; Είναι εξάλλου νόμιμο.

Καθώς, όπως έγραψε η Washington Post, η Berkshire δεν καταβάλλει μέρισμα, τα χρήματα θα αυξήσουν την περιουσία της εταιρείας.

Χάρη στα κέρδη, η Berkshire έχει πλέον στα χέρια της 116 δισ. δολάρια, ένα ποσό με το οποίο θα μπορούσε να αγοράσει αρκετές μεγάλες (αλλά όχι υπερβολικά μεγάλες) εταιρείες, όπως ένα μεγάλο τηλεοπτικό δίκτυο.

Ο παραδοσιακά σφιχτοχέρης και σιγουρατζής στη διαχείριση των επενδύσεών του Μπάφετ είναι εξίσου προσεκτικός και στις συμβουλές που δίνει στους επενδυτές, οι οποίοι τον ακολουθούν με θρησκευτική ευλάβεια.

Μείνετε στα «απλά θεμελιώδη μεγέθη» της εταιρείας, λέει, και σε λογικές τιμές αγοράς. Αυτό ήταν ένα πρόβλημα για την εταιρεία του το 2017: ακόμη και μέτριου μεγέθους επιχειρήσεις αποτιμώνται με «τρελές τιμές», παραδέχεται.

Χωρίς να θυμίζει σε τίποτα άλλους υπερπλούσιους αυτού του πλανήτη, ο Μπάφετ που είναι σταθερά εδώ και χρόνια στην πρώτη δεκάδα- και πολύ ψηλά μάλιστα- είναι και από τους λίγους που ζητούν ενός άλλου είδους αλλαγή.

Οι πλούσιοι πρέπει να πληρώνουν περισσότερους φόρους, έχει πει πολλές φορές, γιατί μπορούν να το κάνουν. Ο ίδιος είναι πρόθυμος και πάντως πληρώνει περισσότερα από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Απέναντι σε μια κυβέρνηση και μια παράταξη στις ΗΠΑ, τη ρεπουμπλικανική, που κάνουν ό,τι μπορούν να το αντίθετο, ο Μπάφετ σχεδόν μοιάζει αιρετική φωνή. Απέναντι στην νοοτροπία τους, αυτά που λέει ακούγονται σχεδόν φυσιολογικά.

«Εγώ και ο Τσάρλι», γράφει για το εαυτό του και τον 94χρονο συνεταίρο του Τσάρλι Μάνγκερ, «κοιμόμαστε ήρεμα τα βράδια. Και οι δύο πιστεύουμε ότι είναι τρελό να ρισκάρεις αυτό που έχεις και χρειάζεσαι για να αποκτήσεις αυτό που δεν χρειάζεσαι».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...