372
Από αριστερά: Γιαν Λεκάν, Τζιόφρι Χίντον και Γιοσούα Μπέντζιο, θεωρούμενοι και «Οι 3 Πατριάρχες της Τ.Ν.» |

Σε τρεις πρωτοπόρους της Τεχνητής Νοημοσύνης το «Νομπέλ της Πληροφορικής»

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2019, 20:14
Από αριστερά: Γιαν Λεκάν, Τζιόφρι Χίντον και Γιοσούα Μπέντζιο, θεωρούμενοι και «Οι 3 Πατριάρχες της Τ.Ν.»
|

Σε τρεις πρωτοπόρους της Τεχνητής Νοημοσύνης το «Νομπέλ της Πληροφορικής»

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2019, 20:14

Σε τρεις επιστήμονες που θεωρούνται ως οι «Πατριάρχες» της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) απονεμηθηκε για το 2019 από κοινού το Βραβείο Τούρινγκ (Turing Award), θεωρούμενο και ως το «Νομπέλ της Πληροφορικής».

Το βραβείο, το οποίο απονέμει κάθε χρόνο η Ένωση Υπολογιστικών Μηχανών (ACM), συνοδευόμενο από το ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, με την χρηματοδοτική υποστήριξη της Google, πήγε στον Καναδό Γιοσούα Μπέντζιο, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ και επιστημονικό διευθυντή του Ινστιτούτου Τεχνητής Νοημοσύνης Mila του Κεμπέκ, τον Αγγλοκαναδό Τζέφρι Χίντον, αντιπρόεδρο της Google, επικεφαλής επιστήμονα του Ινστιτούτου Vector και ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου του Τορόντο, καθώς και τον Γαλλοκαναδό Γιαν Λεκάν, καθηγητή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και επικεφαλής επιστήμονα για την τεχνητή νοημοσύνη στο Facebook.

Η βράβευση τους πρόκειται για μια έμπρακτη αναγνώριση της δουλειάς τους στην τεχνολογία Deep Learning (υποκατηγορία της Τεχνητής Νοημοσύνης) για τις τεχνικές που ανέπτυξαν τις δεκαετίες του ’90 και του ’00, οι οποίες οδήγησαν σε επιτεύγματα όπως το Computer Vision και το Speech Recognition και πράγματα που πλέον θεωρούμε δεδομένα στην καθημερινότητα μας όπως τα συστήματα αναγνώρισης προσώπου στα smartphones μας ή τις λειτουργίες αυτόματης πρότασης/συμπλήρωσης των προτάσεων που γράφουμε σε κάποιο email.

Ταυτόχρονα, η δουλειά τους έβαλε τα θεμέλια των βαθιών νευρωνικών δικτύων μηχανικής μάθησης συντελώντας σημαντικά στη διάδοση τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης σε πολλούς τομείς, από τα αυτο-οδηγούμενα οχήματα μέχρι τις αυτοματοποιημένες ιατρικές διαγνώσεις.

Όπως σημειώνει το ΑΠΕ, εργαζόμενοι ανεξάρτητα, αλλά και μαζί, οι τρεις έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην επανάσταση των τελευταίων ετών στο πεδίο της μηχανικής μάθησης, το οποίο έχει οδηγήσει σε διαδοχικά επιτεύγματα, όπως στην υπολογιστική όραση, στην αναγνώριση ομιλίας, στη φυσική επεξεργασία της γλώσσας, στη ρομποτική και σε άλλους τομείς του αυτοματισμού. Οι τρεις τους άνοιξαν έτσι νέες δυνατότητες σε πολλά επιστημονικά πεδία, από τη βιοϊατρική έως την αστρονομία, και παράλληλα έκαναν πολύ πιο «έξυπνες» της κάθε είδους ηλεκτρονικές συσκευές της καθημερινότητας.

Ο Λεκάν έκανε μεταδιδακτορική έρευνα υπό την επίβλεψη του Χίντον, ενώ οι Λεκάν και Μπέντζιο συνεργάσθηκαν στα Εργαστήρια Bell στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Σήμερα και οι τρεις συνεχίζουν να εξερευνούν το «πάντρεμα» της μηχανικής μάθησης με τη νευροεπιστήμη και τη γνωσιακή επιστήμη.

Το βραβείο, που απονέμεται από το 1966, φέρει το όνομα του βρετανού μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ, ο οποίος έθεσε τα μαθηματικά θεμέλια της πληροφορικής και από πολλούς θεωρείται ο «πατέρας» της τεχνητής νοημοσύνης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...