921
Η 18 ιντσών εύκαμπτη οθόνη της LG. Η εταιρεία πρόκειται να παρουσιάσει την εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας σε ένα αυτοκίνητο μέχρι το τέλος της έκθεσης. | CES

Οθόνη 98 ιντσών ή οθόνη που τυλίγεται και τη βάζεις στην τσέπη;

Αίαντας Αρτεμάκης Αίαντας Αρτεμάκης 7 Ιανουαρίου 2016, 13:37
Η 18 ιντσών εύκαμπτη οθόνη της LG. Η εταιρεία πρόκειται να παρουσιάσει την εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας σε ένα αυτοκίνητο μέχρι το τέλος της έκθεσης.
|CES

Οθόνη 98 ιντσών ή οθόνη που τυλίγεται και τη βάζεις στην τσέπη;

Αίαντας Αρτεμάκης Αίαντας Αρτεμάκης 7 Ιανουαρίου 2016, 13:37

H CES, επίσης γνωστή και ως Έκθεση Καταναλωτικών Ηλεκτρονικών Προϊόντων, προσελκύει μεγάλες εταιρείες και επαγγελματίες του κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ετήσια έκθεση πραγματοποιείται κάθε Ιανουάριο στο Συνεδριακό Κέντρο του Λας Βέγκας, στη Νεβάδα των Η.Π.Α, και δεν είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό. Είναι η έκθεση που συνήθως δείχνει ποιες τάσεις στην τεχνολογία θα έρθουν. Το 2012, 3D εκτυπωτές δημιουργούσαν καπάκια μπουκαλιών και τώρα μέχρι και ο ISS (Διεθνής Διαστημικός Σταθμός) διαθέτει τον δικό του 3D εκτυπωτή. Συνήθως οι δημιουργίες που φαντάζουν τόσο εξωπραγματικές είναι τα αντικείμενα που αγοράζουμε την επόμενη χρονιά ή θέλουμε να αποκτήσουμε.

Φέτος η LG κατάφερε να κλέψει την παράσταση. Αρχικά τοποθέτησε μια 98 ιντσών τηλεόραση με «σούπερ εξαιρετικά υψηλής ευκρίνειας» 8k οθόνη που έχει ακόμα και κινούμενα ηχεία. Δεν είναι η μεγαλύτερη τηλεόραση που υπάρχει αλλά είναι μία από τις μεγαλύτερες που έχουν κατασκευαστεί ως σήμερα. Δεν σταμάτησε εκεί. Στην συνέχεια παρουσίασε μια οθόνη που κυριολεκτικά μπορείς να την κάνεις ρολό και να φύγεις. Η εταιρεία είχε παρουσιάσει πέρυσι παρόμοια τεχνολογία αλλά δεν είχε δημοσιοποιήσει φωτογραφίες. Φέτος είναι έτοιμη να δείξει στον κόσμο τι έφτιαξε. Η εταιρεία έχει επενδύσει αρκετά σε τεχνολογία που μπορεί να εφαρμοστεί σε εύκαμπτες οθόνες. Το πρωτότυπο της έκθεσης είναι μια 18 ιντσών εύκαμπτη οθόνη. Δείτε την εδώ. Σύμφωνα με όσα είπε ο εκπρόσωπος της LG κατά την παρουσίαση της εταιρείας, θέλουν αυτού του τύπου οι οθόνες να είναι παντός επιφάνειας και γωνίας. Μάλιστα η εταιρεία πρόκειται να παρουσιάσει την εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας σε ένα αυτοκίνητο μέχρι το τέλος της έκθεσης. Αν και δεν είναι η μόνη εταιρεία που έχει ασχοληθεί με την εύκαμπτη οθόνη (Sony, Sharp, Samsung, Ovia κ.α ).

Επίσης, δημιούργησε ένα ψυγείο για τους απανταχού τεμπέληδες. Ένα ψυγείο που η πόρτα του ανοίγει μόνη της. Το ψυγείο καταλαβαίνει πότε το πόδι μας βρίσκεται κοντά του και ανοίγει την πόρτα. Και είναι αρκετά έξυπνο για να καταλάβει την διαφορά ανάμεσα σε έναν άνθρωπο, κατοικίδιο ή μωρό. Ενώ αν το χτυπήσουμε απαλά στην πόρτα θα ανάψουν τα εσωτερικά φώτα του, για να δούμε τι έχουμε μέσα. Επίσης χωρίς να ανοίξουμε την πόρτα.

Το ψυγείο καταλαβαίνει πότε το πόδι μας βρίσκεται κοντά του και ανοίγει την πόρτα. Και αν χτυπήσουμε απαλά στην πόρτα θα ανάψουν τα εσωτερικά φώτα του, για να δούμε τι έχουμε μέσα.
Το ψυγείο καταλαβαίνει πότε το πόδι μας βρίσκεται κοντά του και ανοίγει την πόρτα. Και αν χτυπήσουμε απαλά στην πόρτα θα ανάψουν τα εσωτερικά φώτα του, για να δούμε τι έχουμε μέσα.

Και επιστρέφοντας στις οθόνες, η εταιρεία δημιούργησε τηλεόραση διπλής οθόνης. Ξεχάστε την άσχημη πίσω πλευρά της τηλεόρασης σας. Πλέον θα μπορείτε να έχετε δύο οθόνες σε μία. Και μάλιστα δέχεται δύο διαφορετικές πηγές, για να μπορείτε εσείς και ο… τοίχος σας (;) να χαρείτε διαφορετικά προγράμματα ταυτόχρονα. Συνιστώνται ακουστικά. Πέρα από την πλάκα θα μπορούσε να έχει μερικές καλές εφαρμογές. Όπως σε δημόσιους χώρους ή ακόμα και σε μέρη που συγκεντρώνονται φίλαθλοι για να δουν έναν αγώνα. Ποιος ξέρει.

Η βάση της οθόνης έχει εναν ενσωματωμένο φορτιστή που υποστηρίζει και τα δύο πρωτόκολλα ασύρματης φόρτισης, Qi και PMA.
Η βάση της οθόνης έχει εναν ενσωματωμένο φορτιστή που υποστηρίζει και τα δύο πρωτόκολλα ασύρματης φόρτισης, Qi και PMA.

Η Dell ανακοίνωσε μεταξύ άλλων προϊόντων της και μια οθόνη που θα θέλαμε να είχαμε. Το νέο μοντέλο θα μπορεί να φορτίζει ασύρματα το έξυπνο κινητό σας. Πρόκειται για το Dell 23 Wireless Monitor, μια 23 ιντσών οθόνη με Full HD και μπορεί να συνδεθεί με οποιαδήποτε Windows ή Android συσκευή (για το Android η σύνδεση γίνεται μέσω Bluetooth χρησιμοποιώντας το Miracast). Η βάση της οθόνης έχει εναν ενσωματωμένο φορτιστή που υποστηρίζει και τα δύο πρωτόκολλα ασύρματης φόρτισης, Qi και PMA. Η εταιρεία θα ξεκινήσει να το πουλάει μετά τις 32 Μαρτίου και θα κοστίζει περίπου 400 ευρώ.

Ας είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας. Όταν βρίσκεσαι σε μια έκθεση όπως η CES, κοιτάς δημιουργίες από το μέλλον και όχι παλιές βελτιωμένες εκδοχές παλαιών θαυμάτων. Αυτό δεν ισχύει για την Kodac που παρουσίασε στην ετήσια γιορτή της νέας τεχνολογίας την νέα έκδοση της Super 8 κάμεράς της.

Θα συνδυάζει τα χαρακτηριστικά της πρώτης Super 8 μαζί με περιορισμένη ψηφιακή λειτουργία.
Θα συνδυάζει τα χαρακτηριστικά της πρώτης Super 8 μαζί με περιορισμένη ψηφιακή λειτουργία.

Η εταιρεία συνεργάζεται με τον σχεδιαστή Υβές Μπεχάρ για να δημιουργήσει μια κάμερα για 8mm φιλμ που θα συνδυάζει τα χαρακτηριστικά της πρώτης Super 8 μαζί με περιορισμένη ψηφιακή λειτουργία, σαν ένα ψηφιακό viewfider. Η Kodac παρουσιάζει το πρωτότυπό της αυτήν την εβδομάδα στην έκθεση. Φυσικά η εταιρεία δεν πρόκειται να την διαθέσει ως προϊόν για το ευρύ καταναλωτικό κοινό καθώς σχεδιάζει να την βγάλει στην αγορά σε περιορισμένα κομμάτια το φθινόπωρο. Η τιμή της θα οριστεί κάπου ανάμεσα στα 371 και 690 ευρώ. Και ίσως ακολουθήσει στα μέσα του 2017 μια πιο φθηνή έκδοσή της.

Αξίζει να τονίσουμε ότι αρκετοί παραγωγοί και σκηνοθέτες σχολίασαν θετικά την κίνηση της εταιρείας. Μερικοί από αυτούς είναι οι Κρίστοφερ Νόλαν, Στίβεν Σπίλμπεργκ, ενώ ο Τζέφρεϊ Τζ. Άμπραμς είπε ότι «Τίποτα δεν νικάει το φιλμ, και το ότι η Kodac δημιουργεί μια νέα Super 8 κάμερα είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα».

Παρόλα αυτά, στην σημερινή ψηφιακή εποχή, ίσως είναι ένα εργαλείο για λίγους καθώς και μόνο για πρακτικούς λόγους το να χρησιμοποιείς φιλμ είναι αρκετά ακριβή ιστορία. Επίσης η βιομηχανία που το υποστήριζε έχει μειωθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια. Όπως και να έχει μας ξύπνησε μερικές καλές αναμνήσεις.

Έπεται και συνέχεια…

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News