1100
Η πλατεία Θεάτρου είναι ξανά στις ομορφιές της, χάρη στα επτά νέα καταστήματα που άνοιξαν τις πόρτες τους στο κοινό | Δήμος Αθηναίων

Θα ξανακλέψει την παράσταση η πλατεία Θεάτρου;

Αστερόπη Λαζαρίδου Αστερόπη Λαζαρίδου 13 Οκτωβρίου 2018, 09:10
Η πλατεία Θεάτρου είναι ξανά στις ομορφιές της, χάρη στα επτά νέα καταστήματα που άνοιξαν τις πόρτες τους στο κοινό
|Δήμος Αθηναίων

Θα ξανακλέψει την παράσταση η πλατεία Θεάτρου;

Αστερόπη Λαζαρίδου Αστερόπη Λαζαρίδου 13 Οκτωβρίου 2018, 09:10

Οι παλιές νοικοκυρές είχαν μία πολύ σωστή θεωρία: αν δεν τραβήξεις τον καναπέ και δεν σκουπίσεις κι από πίσω, πάλι βρώμικο θα είναι το σπίτι. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, είναι πολύ σημαντικό το πιλοτικό πρόγραμμα «ΠΟΛΗ²» του Δήμου Αθηναίων, που δίνει πνοή σε αφημένες και κακόφημες περιοχές της Αθήνας.

Η δράση «ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ» θα μπορούσε για παράδειγμα να ξεκινήσει από πιο φωτογενή στέκια της πόλης. Από το διάσημο παγκοσμίως λόγω Airbnb, Κουκάκι, ή από τα εξίσου δημοφιλή Πετράλωνα, ή από το πάντα κλασικό Μετς. Το πρόγραμμα όμως, στόχευσε από την αρχή στα δύσκολα. Και κάπως έτσι, Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2018, εγκαινιάστηκαν στην πλατεία Θεάτρου επτά καταστήματα.

Το Bar Guru έχει πλέον μετενσαρκωθεί σε κάτι άλλο, κι όμως έχουν κρατηθεί πολλά στοιχεία από το πολυπολιτισμικό του χρώμα (Δήμος Αθηναίων)

Επτά δημιουργικές ομάδες ανέβασαν τα ρολά και επαναλειτουργούν για έξι μήνες -και με προοπτική συνέχειας αν το εγχείρημα πετύχει -, ισάριθμα κλειστά καταστήματα της Πλατείας Θεάτρου, με την οικονομική στήριξη του Δήμου Αθηναίων.

Πριν από τέσσερις μήνες, στην πρώτη παρουσίαση της δράσης που υλοποιήθηκε από την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών του Δήμου Αθηναίων, η εικόνα της συγκεκριμένης πλατείας ήταν εντελώς διαφορετική. Ολα κλειστά, όλα παρατημένα, όλα γκρίζα, με μία απροσδιόριστη αίσθηση κινδύνου και απειλής να πλανάται στην ατμόσφαιρα. Αυτή τη φορά όμως, κάτι είχε αλλάξει. Προς το καλύτερο. Λες και ξαφνικά επανήλθε το χρώμα, το φως, τα χαμόγελα και η αισιοδοξία, ότι -γιατί όχι; – ακόμη και μία άλλοτε πολύ δημοφιλής περιοχή, μπορεί να ξαναγεννηθεί από τις στάχτες της.

Οι άδειοι χώροι πήραν χρώμα και ζωή (Δήμος Αθηναίων)

«Το φως πάντα διώχνει σκοτάδι. Αυτό κάνουμε τώρα στην πλατεία Θεάτρου, κάτω από την κεντρική Αγορά, αυτό θα ακολουθήσει και στη στοά Εμπόρων, στην οδό Βουλής. Το φως, τα ανοιχτά καταστήματα, διώχνουν την εγκατάλειψη» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος της Αθήνας Γιώργος Καμίνης με το που έφτασε στην περιοχή, προκειμένου να επισκεφθεί τα νέα καταστήματα και να γνωρίσει από κοντά τους ανθρώπους που τους έδωσαν ξανά ζωή.

Ο Γιώργος Καμίνης μπροστά από το νέο κατάστημα «COCO-MAT.bike» στην πλατεία Θεάτρου, που φιλοδοξεί να γίνει το στέκι του κάθε ενημερωμένου ποδηλάτη (ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ)

Και συνεχίζοντας: «Η σημερινή ημέρα έχει μία σημαντική συμβολική σημασία. Εκτός από τα επτά καταστήματα, στην ουσία “ανοίγουμε” ξανά την πλατεία στους πολίτες . Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε αυτές τις επτά ομάδες για το επόμενο εξάμηνο, καλύπτοντας το λειτουργικό κόστος και το ενοίκιο των καταστημάτων και οργανώνοντας παράλληλα θεματικές εκδηλώσεις σε όλους τους δρόμους όπου πραγματοποιείται η δράση».

Ο δήμαρχος  με τα μέλη της φιλόδοξης ομάδας «Creators of Cosmos», που φιλοδοξούν να φέρουν στη ζωή μας κάτι πολύ πρωτοποριακό, τα βιωματικά παιχνίδια ρόλων (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ)

«Πώς θα τα πάμε εδώ; Τι λέτε;» ήταν η ερώτηση που έκανε ο Γιώργος Καμίνης σε όλα τα καταστήματα που επισκέφθηκε, ακούγοντας παράλληλα το όραμα των νέων ιδιοκτητών τους. Κι ενώ ετοιμαζόταν να στρίψει από την πλατεία, και να βγει στην οδό Θεάτρου όπου υπάρχουν κι άλλα νέα μαγαζιά, το ενδιαφέρον του κέντρισε ένα μπαρ που ετοιμαζόταν να ανοίξει κι αυτό την Παρασκευή. Μπορεί να μην ανήκει στο συγκεκριμένο πιλοτικό πρόγραμμα, η είδηση όμως ότι η πλατεία θα ξαναζωντάνευε, έκανε τους συγκεκριμένους ανθρώπους να αποπειραθούν να δημιουργήσουν ένα νέο στέκι σε μία τόσο παλιά και άλλοτε ένδοξη γειτονιά.

Κι όμως, είναι ο πάνω όροφος του θρυλικού Bar Guru, που μεσουρανούσε στη νυχτερινή ζωή της Αθήνας επί 12 χρόνια, προτού ο ιδιοκτήτης του, Κωνσταντίνος Ζουγανέλης αποφασίσει το 2009 να το κλείσει οριστικά, λόγω της αυξανόμενης εγκληματικότητας. Τώρα θα λειτουργεί ως «Book & Play» συστεγάζοντας δύο κοινωφελείς οργανισμούς (ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ)

Ο ένας λοιπόν επηρεάζει τον άλλο, τα μαγαζιά γειτνιάζουν, όπως και οι ιδέες των ανθρώπων που τους φύσηξαν ξανά πνοή. Απέναντι στο καινούριο, οι παλιοί θαμώνες της περιοχής, όπως είναι φυσικό, ένιωσαν αρκετά σαστισμένοι. Ινδοί μετανάστες από τα γύρω φαγάδικα, απλοί περαστικοί που δεν είχαν ξαναδεί την πλατεία Θεάτρου σε τέτοιες ομορφιές, οι θαμώνες ενός αυτοσχέδιου μεζεδοπωλείου με το σαφές όνομα «Της Θεάτρου το στέκι», κοιτούσαν έκπληκτοι όσα συνέβαιναν γύρω τους, προσπαθούσαν να καταλάβουν ποιοι είναι οι νέοι τους γείτονες και τι ακριβώς κάνουν.

Η φράση «Ανοίξαμε και σας περιμένουμε» αντηχεί από σήμερα στην πλατεία Θεάτρου (ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ)

Η νέα αυτή αρχή, εγκαινιάστηκε με ένα μεγάλο πάρτυ  με διάφορες εκπλήξεις, δράσεις και καλή μουσική.

Ηρθαν τα ήμερα να εξημερώσουν τα άγρια; Ας ελπίσουμε ότι αυτό ακριβώς θα συμβεί, σε μία πλατεία που εδώ και αρκετά χρόνια είχε συνδεθεί με την πιο σκοτεινή πλευρά της πόλης. Στους μη ενημερωμένους για τις νέες δράσεις οδηγούς ταξί που θα σας πάνε εκεί αρχίζοντας τα γνωστά «πού πας εκεί – είναι επικίνδυνα», μπορείτε να πείτε τι ακριβώς συμβαίνει, ώστε να το διαδώσουν σε ολόκληρη την πόλη.

Τα επτά μικρά θαύματα της πλατείας Θεάτρου

1. Αστικά Μοτίβα (Διπλάρη 5Α):
Μία πειραματική πλατφόρμα πώλησης αντικειμένων design, αλλά και ένας χώρος ανταλλαγής ιδεών με επιστήμονες, καλλιτέχνες, σχεδιαστές και τεχνίτες.

2.Νηρωή (Διπλάρη 5Β):
Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία η οποία σχεδιάζει και οργανώνει εκδηλώσεις, φεστιβάλ, πολιτιστικά δρώμενα με άξονες τον ελληνικό πολιτισμό, τις τέχνες, και το φυσικό τρόπο ζωής.

3.Άι Λαβ Άθενς πρότζεκτ (Θεάτρου 6):
Μία δημιουργική πλατφόρμα προβολής της αληθινής εικόνας της Αθήνας έρχεται να αναδείξει το αστικό τοπίο, μέσω θεματικών εκθέσεων φωτογραφίας και φωτογραφικά σεμινάρια αστικού αυτοπροσδιορισμού.

4.Creators of Cosmos (Θεάτρου 6):
Η πρώτη ελληνική εταιρεία που σχεδιάζει και υλοποιεί παιχνίδια ρόλων φυσικής κλίμακας. Από βιβλία του Βερν μέχρι έργα του Σαίξπηρ και από την ελληνική μυθολογία ως σημαντικά ιστορικά γεγονότα, οι συμμετέχοντες θα καλούνται να ζήσουν μία κανονική αναβίωση, χωρίς να νιώθουν απλοί θεατές.

5.Book&Play (Πλ. Θεάτρου 10):
Δύο κοινωφελείς οργανισμοί παρουσιάζουν τη δημιουργική συνύπαρξη βιβλίων και παιχνιδιών. Επιτραπέζια παιχνίδια για κάθε ηλικία, χειροποίητα κουκλάκια, δράσεις για ευπαθείς ομάδες και βιβλία σε δέκα γλώσσες-μεταξύ των οποίων αραβικά και φαρσί-, φιλοδοξούν να δημιουργήσουν ένα φιλόξενο στέκι για όλους.

6.COCO-MAT.bike (Πλ. Θεάτρου 6):
Το πρώτο κατάστημα πώλησης και ενοικίασης ξύλινων ποδηλάτων της COCOMAT.bike στην Αθήνα και ένας χώρος συνάντησης για τους λάτρεις του ποδηλάτου. Φτιαγμένο από ξύλο πολύ καλής ποιότητας, με το ανδρικό μοντέλο να ονομάζεται «Οδυσσέας» και το γυναικείο «Πηνελόπη», ο χώρος αυτός θα αποτελεί αφετηρία για πολλές ποδηλατικές βόλτες εντός και εκτός σχεδίου πόλεως.

7.Ο Χώρος (Πλ. Θεάτρου 6):
Η ομάδα συλλογικού πολιτισμού ΕΜΕΙΣ, με πρωταρχικό μέλημα την προάσπιση της προσβασιμότητας στην τέχνη, στεγάζει τη δραστηριότητά της. Περιλαμβάνει ειδική μπάρα και τουαλέτα ώστε να είναι πραγματικά φιλόξενη και σε άτομα με ειδικές ανάγκες και θα φιλοξενεί μαθήματα, σεμινάρια και ειδικά εργαστήρια για όσους αγαπούν το θέατρο και όχι μόνο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News