567
Οι χημικές ενώσεις στον καφέ ενισχύουν την υγεία του εντέρου,, μειώνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη και βοηθώντας στην απώλεια βάρους | CreativeProtagon

Η υγεία του εντέρου ξεκινά από τον πρωινό καφέ;

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2025, 13:14
Οι χημικές ενώσεις στον καφέ ενισχύουν την υγεία του εντέρου,, μειώνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη και βοηθώντας στην απώλεια βάρους
|CreativeProtagon

Η υγεία του εντέρου ξεκινά από τον πρωινό καφέ;

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2025, 13:14

Ο πρωινός καφές δεν λειτουργεί μόνο διεγερτικά, αλλά δίνει και ώθηση σε δισεκατομμύρια φιλικά μικρόβια που βρίσκονται στο πεπτικό μας σύστημα. Σύμφωνα με έρευνες, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο εσπρέσο επηρεάζει θετικά το μικροβίωμα, οδηγώντας σε καλύτερη συνολική υγεία.

Το μικροβίωμα περιλαμβάνει εκατοντάδες «καλά βακτήρια» που εργάζονται συλλογικά και ατομικά για να βελτιώσουν την υγεία, όπως αναφέρουν ειδικοί στην Telegraph. Ωφελούν τον μεταβολισμό, συμβάλλουν στη διαχείριση του βάρους ακόμη και στην ψυχική ευεξία. Ο καφές περιέχει και ενώσεις που λειτουργούν ως προβιοτικά, παρέχοντας θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την εντερική λειτουργία.

Η επίδραση του καφέ στη χλωρίδα του εντέρου φαίνεται να είναι διπλή. Αφενός διεγείρει τα χρήσιμα βακτήρια στο έντερο και αφετέρου παράλληλα περιέχει φυτικές ενώσεις που ονομάζονται πολυφαινόλες και έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Μια μελέτη του 2023 που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients διερεύνησε τη σχέση μεταξύ της καφεΐνης, της κατανάλωσης καφέ και του μικροβιώματος του παχέος εντέρου, και ανακάλυψε ότι όσοι έπιναν τακτικά καφέ είχαν έντερο πιο «πλούσιο» σε βακτήρια που έχουν προστατευτική επίδραση ενάντια στην ηπατική ίνωση και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Παλαιότερη μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση καφέ σχετίζεται με την αύξηση των βακτηρίων του είδους bifidobacterium, τα οποία βοηθούν στην πέψη των φυτικών ινών και στην πρόληψη των λοιμώξεων.

Η Telegraph επικαλείται και άλλες μελέτες σύμφωνα με τις οποίες η καφεΐνη ευνοεί και την κινητιικότητα του εντέρου.

Είναι όλοι οι καφέδες το ίδιο;

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι ο μαύρος καφές είναι πιο ωφέλιμος για το έντερο από έναν καπουτσίνο ή έναν λάτε. Η προσθήκη μεγάλων ποσοτήτων κρέμας ή ζάχαρης, εξάλλου, προσθέτει θερμίδες και λιπαρά με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία συνολικά.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Telegraph, οι ελαφρύτερα καβουρδισμένοι κόκκοι καφέ έχουν γενικά υψηλότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη και διατηρούν περισσότερα αντιοξειδωτικά από τους πιο καβουρδισμένους. Η χρονική διάρκεια αποθήκευσης των κόκκων καφέ επηρεάζει επίσης τα επίπεδα πολυφαινολών τους – με μια μείωση να παρατηρείται σε κόκκους καφέ που παραμένουν αποθηκευμένοι για 12 μήνες ή περισσότερο.

Κι ενώ ο στιγμιαίος καφές μπορεί να περιέχει ακόμη περισσότερες πολυφαινόλες από τον αλεσμένο καφέ, μπορεί να περιέχει επίσης ακρυλαμίδιο, χημική ουσία που έχει συνδεθεί με κίνδυνο νευρο-εκφύλισης και καρκίνου. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) συνιστά τη μείωση της ποσότητας ακρυλαμιδίου στη διατροφή.

Πόσο καφέ;

Η Telegraph αναφέρει μια πρόσφατη μελέτη για τους αιωνόβιους της  Σαρδηνίας και της Ικαρίας, η οποία έδειξε ότι σχεδόν όλοι τους έπιναν δύο έως τρία φλιτζάνια μαύρο καφέ την ημέρα.

Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι η καφεΐνη σε μέτριες ποσότητες είναι πιθανώς ωφέλιμη, αλλά δεν μπορούν όλοι να μεταβολίσουν τον καφέ εξίσου αποτελεσματικά. Η μέγιστη συνιστώμενη ποσότητα καφεΐνης είναι 400 mg την ημέρα. Οτιδήποτε πάνω από 600 mg έχει συνδεθεί με αϋπνία και υψηλή αρτηριακή πίεση. Ένα τυπικό φλιτζάνι καφέ στο σπίτι περιέχει μεταξύ 70mg και 140mg καφεΐνης, ανάλογα με τον κόκκο και τη μέθοδο παρασκευής – ενώ εκείνο της καφετέριας περιέχει κατά μέσο όρο 180 με 325 mg καφεΐνης.

Πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι, σε αντίθεση με όσα νομίζουν οι περισσότεροι, οι καφέδες εσπρέσο έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη από άλλα είδη καφέ – μεταξύ 45 και 75 mg.

Τέλος, η προσθήκη φυσικών μπαχαρικών –σε αντίθεση με τη ζάχαρη ή τα σιρόπια– προσφέρει επιπλέον οφέλη για την υγεία. Το κάρδαμο είναι αντιφλεγμονώδες και συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, ενώ το τζίντζερ έχει συνδεθεί με την πεπτική υγεία και τη μείωση της χοληστερόλης. Οσον αφορά στην προσθήκη γάλακτος, ο κουρκουμάς που προστίθεται στον λάτε αντί ζάχαρης, έχει ευεργετικές επιδράσεις στον μεταβολισμό και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...