1299
Ο Γιαχία Σινουάρ είναι σήμερα 61 ετών και οι ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας ασχολούνται μαζί του εδώ και τουλάχιστον σαράντα χρόνια | CreativeProtagon / ΕPA

Γιαχία Σινουάρ – ο υπ’ αριθμόν ένα στόχος του Ισραήλ στη Γάζα

Protagon Team Protagon Team 6 Νοεμβρίου 2023, 16:56
Ο Γιαχία Σινουάρ είναι σήμερα 61 ετών και οι ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας ασχολούνται μαζί του εδώ και τουλάχιστον σαράντα χρόνια
|CreativeProtagon / ΕPA

Γιαχία Σινουάρ – ο υπ’ αριθμόν ένα στόχος του Ισραήλ στη Γάζα

Protagon Team Protagon Team 6 Νοεμβρίου 2023, 16:56

Ενας είναι ο κύριος στόχος των Ισραηλινών στη Γάζα που η σύλληψη ή η δολοφονία του θα μπορούσε, ίσως, να επισπεύσει το τέλος της σύρραξης. «Η Χαμάς δεν έχει όρια. Την ευθύνη τη φέρει η ηγεσία της. Θα φτάσουμε σε αυτήν την ηγεσία. Θα φτάσουμε στον Γιαχία Σινουάρ και θα τον εξαλείψουμε. Εάν οι πολίτες της Γάζας το κάνουν πριν από εμάς, αυτό θα συντομεύσει τον πόλεμο», δήλωσε το Σαββατοκύριακο ο Γιοάβ Γκάλαντ, ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ. αναφερόμενος στον υπ’ αριθμόν ένα στόχο των Ισραηλινών, στον ηγέτη της Χαμάς. Αυτόν που αποκαλούν ήδη «ζωντανό νεκρό».

Εως σήμερα η ισραηλινή αεροπορία, το ναυτικό και ο στρατός έχουν πλήξει χιλιάδες στόχους στη Λωρίδα. Αλλά το μοναδικό που θα μπορούσε να οδηγήσει στη χαλάρωση του ολοένα πιο ασφυκτικού κλοιού γύρω από την πόλη της Γάζας είναι η εξουδετέρωση του Σινουάρ, του ανθρώπου που σφυρηλάτησε τη στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς και συνέλαβε τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου.

Οπως εξηγεί σε ανάλυσή του ο Τζανλούκα ντι Φέο, δημοσιογράφος της La Repubblica με ειδίκευση σε στρατιωτικά ζητήματα, εάν προηγουμένως οι έρευνες για τον εντοπισμό του βασίζονταν σε υποκλοπές τηλεφωνημάτων και σε αναφορές των μυστικών πρακτόρων που εισέρχονταν στη Γάζα, πλέον εδράζονται στην ανάλυση των εγγράφων που κατάσχονται από βάσεις της Χαμάς που καταλαμβάνονται από τους Ισραηλινούς και, κυρίως, στις ανακρίσεις μελών της οργάνωσης που αιχμαλωτίζονται κατά τη συνεχιζόμενη ισραηλινή επίθεση.

Η πεποίθηση των υπηρεσιών πληροφοριών του Ισραήλ είναι πως κρύβεται στο δίκτυο των σηράγγων που έχει κατασκευαστεί στην περιοχή του νοσοκομείου Σίφα και ότι, σε αντίθεση με πριν από το ξέσπασμα του πολέμου, δεν μετακινείται, φοβούμενος το ενδεχόμενο να πέσει σε ενέδρα μονάδων των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων που ήδη επιχειρούν στη Γάζα. Παράλληλα οι Ισραηλινοί βάλλουν κατά όλων των οχημάτων, περιλαμβανομένων και ασθενοφόρων, που απομακρύνονται από την περιοχή του νοσοκομείου, ούτως ώστε να μην επιτρέψουν στον ηγέτη της Χαμάς και στους υπαρχηγούς του να καταφύγουν κάπου ασφαλέστερα.

Ο Σινουάρ, αριστερά, με τον πολτικό αρχηγό της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια που ζει μονίμως στο Κατάρ, σε συνέντευξηΤύπου στη Ντόχα το 2017 / EPA/MOHAMMED SABER

Οπως αναφέρει στο κείμενό του ο ιταλός δημοσιογράφος, η φήμη και η εξουσία του Σινουάρ εδραιώθηκαν κατά τη διάρκεια των 21 ετών εγκλεισμού του σε ισραηλινές φυλακές, αφού καταδικάστηκε για τη δολοφονία δώδεκα Παλαιστινίων που ήταν ύποπτοι για συνεργασία με την Σιν Μπετ, την υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας του Ισραήλ, με τον παλαιστίνιο τρομοκράτη να επιδεικνύει ανείπωτη σκληρότητα, φτάνοντας στο σημείο να εξαναγκάσει έναν άνδρα να θάψει ζωντανό τον αδελφό του χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι.

«Στη φυλακή έμαθε εβραϊκά. Διάβασε βιβλία για τον (ιδρυτή του αναθεωρητικού σιωνισμού, ΣτΜ) Ζέεβ Γιαμποτίνσκι, τον Μεναχέμ Μπέγκιν, τον Γιτζάκ Ράμπιν και όλες τις μεγάλες προσωπικότητες του Ισραήλ. Μας έμαθε από κάτω μέχρι την κορυφή», ανέφερε σχετικά στους Financial Times ο Μίκα Κόμπι, ο οποίος τον ανέκρινε για λογαριασμό της υπηρεσίας πληροφοριών της Σιν Μπετ το 1989, όταν η νεοσύστατη Χαμάς είχε μόλις αρχίσει να κάνει αισθητή την παρουσία της μεταξύ των εξεγερμένων Παλαιστινίων της πρώτης Ιντιφάντα.

Ο Γιαχία Σινουάρ σήμερα είναι 61 ετών και η ισραηλινή υπηρεσία ασφαλείας ασχολείται μαζί του εδώ και τουλάχιστον σαράντα χρόνια. Αλλά εκείνος  κατάφερε ανά τα έτη να πείσει τους Ισραηλινούς ότι κύριο μέλημά του ήταν η αντιμετώπιση των εντάσεων και των διαιρέσεων εντός της Χαμάς, όχι τόσο οι επιθέσεις κατά του Ισραήλ.

Μάλιστα σε μια συνέντευξή του, δεκαπέντε χρόνια μετά την καταδίκη του και τη φυλάκισή του, σε ένα ισραηλινό κανάλι, είχε προτρέψει, μιλώντας άπταιστα εβραϊκά, τους Ισραηλινούς να επιδιώξουν μια ανακωχή με τη Χαμάς. «Κατανοούμε ότι το Ισραήλ έχει 200 πυρηνικές κεφαλές και έχει την πιο προηγμένη αεροπορία στην περιοχή. Γνωρίζουμε ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα να διαλύσουμε το Ισραήλ», είχε πει τότε. Εως την 7η Οκτωβρίου, οι πράκτορες των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών τον παρουσίαζαν ως αφοσιωμένο στην εδραίωση της εξουσίας του στην οργάνωση και στις διαπραγματεύσεις για την απόκτηση οικονομικών οφελών.

Η παρανόηση των πραγματικών προθέσεων του Γιαχία Σινουάρ οδήγησε τις ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών στην παταγώδη αποτυχία που επέτρεψε τις σφαγές της 7ης Οκτωβρίου. Σύμφωνα με το προφίλ του που συντέθηκε κατά τη διάρκεια της πολυετούς κάθειρξής του, ο επικεφαλής της Χαμάς είναι «σκληρός, αυταρχικός, με επιρροή, αποδεκτός από τους φίλους του και με ασυνήθιστες ικανότητες αντοχής, πονηρός και χειριστικός, ολιγαρκής… κρατά μυστικά ακόμα και μέσα στη φυλακή μεταξύ άλλων κρατουμένων. . . έχει την ικανότητα να παρασύρει τα πλήθη».

Εγινε ηγέτης όλων των κρατουμένων της Χαμάς στις ισραηλινές φυλακές, μια θέση με επιρροή στην ιεραρχία της οργάνωσης. Κάποια στιγμή, το 2004, οι ισραηλινοί γιατροί αφαίρεσαν ένα απόστημα στον εγκέφαλό του, σώζοντάς του τη ζωή, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές. Το 2011 αφέθηκε ελεύθερος μαζί με χίλιους ακόμη Παλαιστίνιους κρατούμενους με αντάλλαγμα την απελευθέρωση του Γκιλάντ Σαλίτ, ενός ισραηλινού στρατιώτη που κρατούνταν επί χρόνια από τη Χαμάς. Το 2017 εξελέγη, τελικά, αρχηγός της ισλαμιστικής οργάνωσης για όλη τη Γάζα, αντικαθιστώντας τον Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος, σύμφωνα με πολλούς ανθρώπους που γνωρίζουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο ανδρών, «υποβιβάστηκε προς τα πάνω», αναλαμβάνοντας χρέη πολιτικού ηγέτη της Χαμάς και εγκαταλείποντας τη Γάζα για να μετακομίσει στο Κατάρ, με τη φυγή του να αποτελεί ουσιαστικά μια απομάκρυνση.

Ο Γιαχία Σινουάρ δείχνει προς την αιγυπτιακή πλευρά των συνόρων, σε μια επίσκεψη του στον συνοριακό σταθμό της Ράφα, τον Ιούλιο του 2017 / EPA/STRINGER

Μεγαλωμένος σε μια παραγκούπολη της Χαν Γιουνίς, στη νότια Γάζα, ο Σινουάρ εμφανίστηκε στην πολιτική σκηνή της Γάζας στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ως σύμβουλος του σεβάσμιου μεταξύ των Παλαιστινίων και καθηλωμένου σε αναπηρικό καροτσάκι ιδρυτή της Χαμάς σεΐχη Αχμέντ Γιασίν.

Οπως αναφέρουν οι Financial Times στο ρεπορτάζ τους, γείτονας του Σινουάρ στην Χαν Γιουνίς ήταν ο Μοχάμεντ Ντέιφ, ο νυν στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς. Εκτός από τη συμβολή του στην ίδρυση της στρατιωτικής πτέρυγας της οργάνωσης, ο Σινουάρ τέθηκε επικεφαλής του διαβόητου μηχανισμού εσωτερικής ασφάλειας της Χαμάς, αποστολή της οποίας είναι η εξάλειψη Παλαιστινίων υπόπτων για συνεργασία με τους Ισραηλινούς. Σε αυτό το πλαίσιο ο Σινουάρ κατέστη γνωστός ως «ο χασάπης της Χαν Γιουνίς», προσωνύμιο που ορισμένοι Παλαιστίνιοι χρησιμοποιούν ακόμη, αναφερόμενοι στο άτομό του.

Πλέον ο Σινουάρ είναι μια σχεδόν θρυλική προσωπικότητα για τους Παλαιστίνιους, ιδιαίτερα στη Γάζα. «Πολλοί Παλαιστίνιοι αισθάνονται περήφανοι και ο Σινουάρ είναι πολύ δημοφιλής», είπε ένας γνωστός παλαιστίνιος ακτιβιστής στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. «Αλλά οι μετριοπαθείς Παλαιστίνιοι καταλαβαίνουν ότι μας έστειλε πίσω στη λίθινη εποχή (εξαιτίας της 7ης Οκτωβρίου και των συνεπειών της)».

Οσοι τον γνωρίζουν λένε ότι η άνοδός του στη Χαμάς βασίστηκε κυρίως στην καλλιέργεια της φήμης του σκληρού και βίαιου ηγέτη που άρχισε να αποκτά σταδιακά και η οποία κυριαρχεί ακόμη και στις κορυφαίες τάξεις της Χαμάς. «Είναι η διαφορά μεταξύ του τρόπου με τον οποίο ενεργούν (τα ηγετικά στελέχη της Χαμάς) όταν είναι μόνα τους και όταν είναι μαζί του», είπε μία μη ισραηλινή πηγή που ασχολείται τον Σινουάρ εδώ και χρόνια. «Κανείς από αυτούς δεν του εναντιώθηκε πριν αποφασίσει να εκτελέσει αυτή τη βαρβαρότητα (της 7ης Οκτωβρίου). Ηταν η τέλεια στρατιωτική επιχείρηση, αλλά οι συνέπειες θα είναι βιβλικές», πρόσθεσε.

Υπό την ηγεσία του η Χαμάς εξειδίκευσε τη χρήση βίας – με διαμαρτυρίες στα σύνορα, εμπρηστικά μπαλόνια και, κυρίως, με καταιγισμό ρουκετών – για να ωθεί το Ισραήλ σε περαιτέρω έμμεσες συνομιλίες μέσω μεσολαβητών της Αιγύπτου, του Κατάρ και του ΟΗΕ. «Οι ρουκέτες αντιπροσωπεύουν την ικανότητά τους να συνομιλούν μαζί μου», είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος ασφαλείας του Ισραήλ νωρίτερα φέτος.

Οπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα των Financial Times, τα τελευταία χρόνια το Ισραήλ προέβη σε «παραχωρήσεις αδιανόητες μόλις πριν από λίγα χρόνια», επιτρέποντας, μεταξύ άλλων, τη μεγαλύτερη οικονομική στήριξη της Γάζας από το Κατάρ και την έκδοση χιλιάδων ισραηλινών αδειών εργασίας για πολίτες της Γάζας.

Οσον αφορά τα κίνητρά για την δολοφονική σκλήρυνση της στάσης του Σινουάρ την 7η Οκτωβρίου, παραμένουν άγνωστα. «Δεν είναι ταπεινός άνθρωπος. Εχει ένα τεράστιο εγώ και βλέπει τον εαυτό του ώσαν να βρίσκεται σε κάποια αποστολή σε αυτόν τον κόσμο», ανέφερε σχετικά η μη ισραηλινή πηγή. «Είναι κοινωνιοπαθής. Δεν το εννοώ αυτό ως προσβολή. Δεν τον νοιάζει να θυσιάσει δεκάδες χιλιάδες ζωές, και περισσότερες, για να πετύχει τους στόχους του», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...