661
| CreativeProtagon

Η Γαλλία συνδράμει την Αίγυπτο στη μάχη με λαθρεμπόρους και διακινητές μεταναστών

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2021, 18:11
|CreativeProtagon

Η Γαλλία συνδράμει την Αίγυπτο στη μάχη με λαθρεμπόρους και διακινητές μεταναστών

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2021, 18:11

Από τις αρχές του 2016 η Γαλλία διεξάγει μία μυστική αποστολή, σε συνεργασία με το Κάιρο, κατά μήκος των συνόρων της Αιγύπτου με τη Λιβύη. Πρόκειται για μία επιχείρηση ηλεκτρονικής παρακολούθησης στο πλαίσιο της οποίας έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί από την αιγυπτιακή πολεμική αεροπορία τουλάχιστον 19 επιδρομές κατά λαθρεμπόρων και διακινητών προσφύγων και μεταναστών, προκαλώντας το θάνατο εκατοντάδων αμάχων.

Την Οpération Sirli αποκάλυψε ο ερευνητικός ιστότοπος Disclose, τεκμηριώνοντας με φωτογραφίες και απόρρητα αμυντικά έγγραφα τη δράση των μυστικών υπηρεσιών των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με τον Αμπντελφατάχ αλ Σίσι, την οποία σύναψε με τον αιγύπτιο πρόεδρο ο Φρανσουά Ολάντ και συνέχισε να εφαρμόζει ο Εμανουέλ Μακρόν.

Τον Φεβρουάριο του 2016 δέκα εντεταλμένοι του Ελιζέ (τέσσερις στρατιωτικοί, δύο πιλότοι και τέσσερις ειδικοί αναλυτές) μετέβησαν μυστικά στη βάση Μάρσα Ματρούχ, σχεδόν δίπλα στην αιγυπτιολιβυκή μεθόριο, συνοδευόμενοι από ένα κατασκοπευτικό αεροσκάφος τύπου Merlin III που μίσθωσαν οι μυστικές υπηρεσίες του γαλλικού στρατού από μια εταιρεία που εδρεύει στο Λουξεμβούργο και ειδικεύεται στις εναέριες λήψεις και στις υποκλοπές συνομιλιών.

Στο εκτενές δημοσίευμα του Disclose περιγράφονται λεπτομερώς οι πτήσεις που πραγματοποίησε το κατασκοπευτικό αεροσκάφος, επιτηρώντας την αχανή έρημο κατά μήκος των συνόρων μεταξύ της Λιβύης και της Αιγύπτου. Πέρα από τους γάλλους πράκτορες, συνήθως στο αεροσκάφος επέβαινε και ένας συνταγματάρχης του Καΐρου που ήταν υπεύθυνος για τη μετάφραση των συνομιλιών που υποκλέπτονταν και την κατεύθυνση των αναγνωριστικών πτήσεων.

Αναζητώντας τζιχαντιστές

Η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών συνάφθηκε στο πλαίσιο της μάχης κατά της ισλαμιστικής τρομοκρατίας, την περίοδο που το ISIS βρισκόταν στο απόγειο της δύναμής του, έχοντας βάσεις και στη Λιβύη, πέρα από τη Συρία και το Ιράκ, και εξαπολύοντας επιθέσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Αλλά οι γάλλοι πράκτορες ενημέρωσαν αμέσως το Παρίσι πως δεν εντόπιζαν ούτε βάσεις ούτε ίχνη της δράσης τζιχαντιστικών ομάδων ενώ την ίδια ώρα η προσοχή των Αιγύπτιων ήταν στραμμένη σχεδόν αποκλειστικά προς διακινητές προσφύγων και μεταναστών και λαθρεμπόρους όπλων και καυσίμων. Επιπλέον, πολλές φορές τα κονβόι που εντοπίζονταν από τους Γάλλους, στην συνέχεια βομβαρδίζονταν από την αιγυπτιακή πολεμική αεροπορία. Μάλιστα το Παρίσι είχε ενημερωθεί αρκετές φορές για τις αεροπορικές επιδρομές που δεν προβλέπονταν στην αρχική συμφωνία.

Στις σχετικές εκθέσεις επισημαινόταν επίσης πως τα στοιχεία που συνέλεγε το γαλλικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος δεν επαρκούσαν ούτως ώστε να χαρακτηρισθούν ως «απειλή» τα κονβόι από αγροτικά αυτοκίνητα που συνήθως εντοπίζονταν. Ωστόσο ο κάθε εντοπισμός κατέληγε σε φονική επιδρομή με πολλά θύματα, τα περισσότερα εκ των οποίων δεν ήταν σίγουρα τρομοκράτες.

Αλλά τον Ιούνιο του 2017, λίγες ημέρες πριν από την παραίτησή της, η τότε υπουργός  Αμυνας της Γαλλίας Σιλβί Γκουλάρ είχε αναφέρει σε έκθεσή της με αποδέκτη τον Εμανουέλ Μακρόν πως «τα αποτελέσματα που έχουν ήδη επιτευχθεί χάρη στις επιχειρήσεις επιτήρησης και αναγνώρισης είναι εξαιρετικά. Μέσα σε έναν χρόνο κατέστησαν δυνατό τον εντοπισμό και την καταστροφή περισσότερων από χίλια αγροτικών οχημάτων που είχαν περάσει παράνομα τα σύνορα». Τουλάχιστον σε μία περίπτωση, σύμφωνα το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Disclose, στο στόχαστρο των αεροσκαφών της πολεμικής αεροπορίας της Αιγύπτου βρέθηκαν κατά λάθος τρεις εργάτες που συμμετείχαν σε οδικά έργα.

Κατασκοπευτικό αεροσκάφος τύπου Merlin III

Η ηγεσία των υπηρεσιών πληροφοριών του γαλλικού στρατού συνέχισε να εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τη μυστική αποστολή που είχε μετατραπεί σε παράνομη στρατιωτική επιχείρηση κατά αμάχων. Οταν ο Εμανουέλ Μακρόν και η Φλοράνς Παρλί, η νυν υπουργός Αμυνας της Γαλλίας μετέβησαν στο Κάιρο στις αρχές του 2019, στους προπαρασκευαστικούς φακέλους που είχαν μαζί τους, υπήρχε μία σημείωση στην οποία υπογραμμιζόταν η «ανάγκη» μιας νέας συμφωνίας που θα παρείχε μια «στέρεη νομική βάση» στη γαλλική αποστολή.

Ομως καμία συμφωνία δεν υπεγράφη και σίγουρα δεν τέθηκε υπό αμφισβήτηση η αποστολή.

Στο σχετικό της ρεπορτάζ η Repubblica αναφέρει πως μετά το δημοσίευμα του ερευνητικού ιστοτόπου, η γαλλίδα υπουργός Αμυνας Φλοράνς Παρλί διέταξε διενέργεια εσωτερικής έρευνας όχι για την επίμαχη αποστολή αλλά για τη διαρροή των απόρρητων εγγράφων ενώ το υπουργείο απέφυγε επίσης να σχολιάσει το περιεχόμενο των αποκαλύψεων για «λόγους εθνικής ασφάλειας». «Η Αίγυπτος είναι εταίρος της Γαλλίας με τον οποίο διατηρούμε σχέσεις στο πλαίσιο της συλλογής πληροφοριών και της μάχης κατά της τρομοκρατίας», αρκέστηκε να αναφέρει εκπρόσωπός του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...