809
Ο Αρμστρονγκ φωτογραφίζει τον Μπαζ Ολντριν για πρώτη φορά στο Φεγγάρι. Η αξία της φωτογραφίας με τις σημειώσεις και την υπογραφή του Ολντριν υπολογίζεται στα 3-5.000 χιλιάδες δολάρια | Sotheby's

1,8 εκατ. δολάρια για τη φεγγαρόσκονη που μάζεψε ο Αρμστρονγκ

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2017, 12:04
Ο Αρμστρονγκ φωτογραφίζει τον Μπαζ Ολντριν για πρώτη φορά στο Φεγγάρι. Η αξία της φωτογραφίας με τις σημειώσεις και την υπογραφή του Ολντριν υπολογίζεται στα 3-5.000 χιλιάδες δολάρια
|Sotheby's

1,8 εκατ. δολάρια για τη φεγγαρόσκονη που μάζεψε ο Αρμστρονγκ

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2017, 12:04

Το σακουλάκι που είχε χρησιμοποιήσει ο αστροναύτης Νιλ Αρμστρονγκ για να συλλέξει τα πρώτα σεληνιακά δείγματα που άγγιξε ποτέ άνθρωπος, και το οποίο θα μπορούσε να έχει καταλήξει στα σκουπίδια, πουλήθηκε την Πέμπτη έναντι 1,8 εκατομμυρίου δολαρίων, ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s.

Το σακουλάκι φέρει ακόμη και σήμερα ίχνη σεληνιακής σκόνης και πετραδάκια.

Ο νέος ιδιοκτήτης του συμμετείχε στη δημοπρασία τηλεφωνικά, το απέκτησε μέσα σε πέντε λεπτά και το όνομά του δεν έγινε γνωστό.

«That’s one small step for a man, one giant leap for mankind». Ή καλύτερα: «ένα μικρό βήμα για έναν άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα». Με αυτά τα λόγια, ο Νιλ Αρμστρονγκ, αμερικανός αστροναύτης, πιλότος και καθηγητής πανεπιστημίου σφραγίζει το μεγαλύτερο επίτευγμα του ανθρώπου. Ηταν 20 Ιουλίου του 1969 και το ανθρώπινο είδος άφηνε για πρώτη φορά το αποτύπωμά του σε έναν άλλο πλανήτη και συγκεκριμένα στη Σελήνη.

Η αποστολή του «Απόλλων 11» εκτοξεύτηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στις 16 Ιουλίου 1969, στις 13:32 UTC με έναν πύραυλο Saturn V και τριμελές πλήρωμα αποτελούμενο από τους Νιλ Αρμστρονγκ, Μπαζ Ολντριν και Μάικλ Κόλινς. Ηταν οι τρεις εκπρόσωποι της ανθρωπότητας σε έναν νέο πλανήτη, σε έναν νέο κόσμο.

Ολα εξελίχθηκαν ομαλά και τρεις ημέρες μετά, στις 20 Ιουλίου του 1969, ξεκίνησε το δυσκολότερο σκέλος της αποστολής. Η σεληνάκατος Eagle (Αετός) θα έπρεπε να αποκολληθεί από το διαστημόπλοιο και να πάρει πορεία προς τη Σελήνη και συγκεκριμένα προς τη Θάλασσα της Ηρεμίας, το μέρος που είχε επιλέξει η NASA για την ιστορική προσσελήνωση. Ολα πήγαιναν καλά μέχρι που ένα πρόβλημα παραλίγο να οδηγήσει σε τραγωδία. Κατά τη διάρκεια της πορείας της σεληνακάτου προς τη Σελήνη παρουσιάστηκαν πρόβλημα στον υπολογιστή του σκάφους. Ετσι, ο κυβερνήτης Άρμστρονγκ ανέλαβε να πιλοτάρει το σκάφος με το χειροκίνητο σύστημα επιλέγοντας μάλιστα ένα άλλο σημείο προσσελήνωσης. Τελικά, κατόρθωσε να το προσσεληνώσει οριακά στις 22:17:30 ώρα Ελλάδας, έχοντας καύσιμα μόνο για 30 δευτερόλεπτα.

Apollo11_AS-11-40-5875
Περπατώντας στο φεγγάρι. Ο Μπαζ Ολντριν σε μία από τις πρώτες φωτογραφίες που τράβηξε ο Αρμστρονγκ κατά την αποστολή του «Απόλλων 11»

Τα πρώτα λόγια που μεταδόθηκαν από την επιφάνεια της Σελήνης ήταν: «Houston, Tranquility Base here. The Eagle has landed.» (Χιούστον, εδώ Βάση της Ηρεμίας. Ο Αετός προσσεληνώθηκε). Λίγο πριν αναχωρήσουν από την Σελήνη, οι αστροναύτες τοποθέτησαν στον δορυφόρο της Γης την αμερικανική σημαία και μια πλακέτα εκ μέρους όλης της ανθρωπότητας, που απεικόνιζε τα δύο ημισφαίρια και έγραφε: «Είμαστε άνθρωποι από τον Πλανήτη Γη, οι πρώτοι που πάτησαν το πόδι τους στη Σελήνη. Ήρθαμε με ειρηνικό σκοπό εκ μέρους όλης της ανθρωπότητας. Ιούλιος 1969 μ.Χ.».

Η «διαστημική» δημοπρασία του Sotheby’s

Τέσσερις δεκαετίες και οκτώ χρόνια μετά, τα αποτυπώματα του Αρμστρονγκ στην επιφάνεια της Σελήνης έχουν σβηστεί. Ομως υπάρχουν ακόμα και σήμερα ορισμένα κειμήλια από εκείνη την μακρινή ημέρα. Ετσι, ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s έδωσε προς δημοπρασία μερικά αντικείμενα με θέμα τις διαστημικές αναζητήσεις του ανθρώπου. Στη συγκεκριμένη δημοπρασία μάλιστα περιέχονταν αντικείμενα και φωτογραφίες από την αποστολή του «Απόλλων 11».

Ισως το πιο χαρακτηριστικό κομμάτι που θα δημοπρατηθεί είναι η έγχρωμη φωτογραφία του Μπαζ Ολντριν να περπατά στο Φεγγάρι. Τη φωτογραφία τράβηξε ο ίδιος ο Νιλ Αρμστρονγκ κατά τη διάρκεια της αποστολής του «Απόλλων 11». «Δεν ήταν εύκολο να έχουμε τη συγκεκριμένη φωτογραφία. Ας το αφήσουμε εκεί…» είπε με νόημα η Κασάντρα Χάτον, αντιπρόεδρος του οίκου Sotheby’s.

space_highlights_3
Κομμάτι της εμβληματικής στολής του Apollo 11. Από τα ελάχιστα αντικείμενα της αποστολής που φέρει και την υπογραφή του Αρμστρονγκ

Την υψηλότερη τιμή, όμως, έπιασε, -όπως γράφαμε και πιο πάνω- σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία -και ενώ δεν γνωρίζαμε τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές την… τύχη των υπολοίπων αντικειμένων- μία τσάντα που περιέχει δείγματα από την πρώτη αποστολή στο Φεγγάρι. Η συγκεκριμένη τσάντα προέρχεται από ιδιωτική συλλογή ενώ σχεδόν όλα τα υπόλοιπα αξεσουάρ από την αποστολή του «Απόλλων 11» φιλοξενούνται στην Εθνική Συλλογή του Ινστιτούτου Σμιθσόνιαν. Το τσαντάκι, που έχει το μέγεθος ενός iPad, περιέχει ακόμα και σήμερα σκόνη και μικρές πέτρες από το φεγγάρι.

9759%20Lunar%20Bag%20(cropped)
Η τσάντα με τις πέτρες και τη σκόνη από το φεγγάρι

Φυσικά, στη δημοπρασία θα υπάρχουν και άλλα προϊόντα από τις ανθρώπινες αναζητήσεις στο Διάστημα. Ενα χαρακτηριστικό και ιδιαίτερο κομμάτι που θα αναζητήσει αγοραστή είναι το σχέδιο της πτήσης της διαστημικής αποστολής του «Απόλλων 13». Το συγκεκριμένο τετράδιο με το σχέδιο πτήσης χρησιμοποιήθηκε από τον πιλότο της σεληνακάτου της αποστολής, Φρεντ Χέιζ, κατά την επανδρωμένη πτήση στο Διάστημα, τον Απρίλιο του 1970. Η αποστολή απέτυχε, λόγω βλάβης που σημειώθηκε στο διαστημόπλοιο και η NASA έδωσε εντολή στο πλήρωμα να επιστρέψει στη Γη. Η αποτυχημένη αποστολή του «Απόλλων 13» μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με πρωταγωνιστή της ταινίας τον Τομ Χανκς. Αναφορικά με το το συνέβη στη δημοπρασία με τα υπόλοιπα αντικείμενα, μείνετε συντονισμένοι!

Το σχέδιο πτήσης του «Απόλλων 13»

Η δημοπρασία ξεκίνησε στις 6,00 ώρα Ελλάδας στη Νέα Υόρκη. Μπορείτε να δείτε τα αντικείμενα που δημοπρατήθηκαν τιμές στην ιστοσελίδα του οίκου δημοπρασιών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News