438
Με αφορμή την εισαγωγή των μετοχών της εταιρείας στην Κύρια Αγορά του ΧΑΑ, ο διευθύνων σύμβουλος της Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε. Ιωάννης Παράσχης κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης την Τετάρτη | ΕΧΑΕ

Xατζηδάκης: Ιστορική στιγμή η είσοδος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο Χρηματιστήριο

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2024, 13:02
Με αφορμή την εισαγωγή των μετοχών της εταιρείας στην Κύρια Αγορά του ΧΑΑ, ο διευθύνων σύμβουλος της Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε. Ιωάννης Παράσχης κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης την Τετάρτη
|ΕΧΑΕ

Xατζηδάκης: Ιστορική στιγμή η είσοδος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο Χρηματιστήριο

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2024, 13:02

Το Χρηματιστήριο Αθηνών υποδέχθηκε την Τετάρτη τη διοίκηση και τα στελέχη της Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε., φορέα διαχείρισης του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χώρας, με αφορμή την εισαγωγή των μετοχών της εταιρείας στην Κύρια Αγορά.

Η πρόσφατη δημόσια εγγραφή προσέλκυσε προσφορές που ξεπέρασαν τα 8 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας το ζητούμενο ποσό κατά 12 φορές. Τα έσοδα της δημόσιας προσφοράς ανήλθαν σε 784,7 εκατ. ευρώ.

Ο CEO της ΕΧΑΕ, Γιάννος Κοντόπουλος χαρακτήρισε κομβικής σημασίας την  είσοδο του «Ελ. Βενιζέλος», όχι μόνο για την ίδια την εταιρεία, το Χρηματιστήριο και την ελληνική οικονομία, αλλά και ως μήνυμα για την επενδυτική δυναμική της Ελλάδας.

Οπως υπογράμμισε, αποτελεί τη μεγαλύτερη έκδοση των τελευταίων 18 ετών, αυξάνοντας την κεφαλαιοποίηση της χρηματιστηριακής αγοράς κατά 2,5 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε. Ιωάννης Παράσχης που κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου την Τετάρτη, μίλησε για ορόσημο στην πορεία του ΔΑΑ από το 1996 που ξεκίνησε από μηδενική βάση με την σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.

Στα 9,5 ευρώ άνοιξε η μετοχή του ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο

Διαβεβαίωσε δε, ότι ο Αερολιμένας θα συνεχίσει να παρέχει υψηλή ποιότητα υπηρεσιών, δημιουργώντας αξία στους μετόχους του και στην ελληνική οικονομία γενικότερα.

Για ιστορική στιγμή για την πορεία της χώρας, έκανε λόγο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής  Χατζηδάκης. Οπως επανέλαβε, το  Δημόσιο θα εισπράξει 785 εκατ. ευρώ, επισημαίνοντας για μία ακόμη φορά ότι η επιτυχία της εισόδου του ΔΑΑ στο ΧΑΑ και μίας σειράς άλλων αποκρατικοποιήσεων και πωλήσεων (Εθνική, Eurobank, Alpha Bank, ΕΛΠΕ, Αττική Οδός κ.α.) αποτυπώνουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία.

Η κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, πιστεύει στην ελεύθερη οικονομία που προσελκύει επενδύσεις που οδηγούν στην ανάπτυξη, αποφέροντας οφέλη προς όλους και κυρίως στους ασθενέστερους πολίτες.

Στο σημείο αυτό ο υπουργός αναφέρθηκε  στα μέτρα της κυβέρνησης για την στήριξη της χρηματιστηριακής αγοράς με τη μείωση του φόρου των χρηματιστηριακών συναλλαγών και του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο και για λήψη περαιτέρω μέτρων στήριξης της κεφαλαιαγοράς.

Η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα και αποκτά εξωστρέφεια, στηριζόμενη στις επενδύσεις, τόνισε με τη σειρά του ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας. Το ύψος των προσφορών και το τίμημα, πρόσθεσε, αποτυπώνουν την αναπτυξιακή πορεία του ΔΑΑ, την στρατηγική του σημασία για την Ελλάδα και την ενίσχυση της θέσης της χώρας μας.

Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης, στάθηκε στην υψηλή αξία που υπάρχει στον ΔΑΑ, σημειώνοντας ότι η μεγάλη επιτυχία της δημόσιας προσφοράς οφείλεται στην ποιότητα της εταιρείας και στο άξιο management.

Τέλος, η πρόεδρος της Επιτροπής Kεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου υπογράμμισε ότι η εισαγωγή του ΔΑΑ αναβαθμίζει την ελληνική κεφαλαιαγορά και εκτίμησε πως θα αποτελέσει αρχή για είσοδο στο ΧΑΑ και άλλων εταιρειών ανάλογου μεγέθους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...