573
Διαδηλωτής κατά του Brexit έξω από το βρετανικό Κοινοβούλιο | Reuters

Βρετανοί αλλά και Γερμανοί οι μεγάλοι χαμένοι από ένα «σκληρό» Brexit

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2019, 08:20
Διαδηλωτής κατά του Brexit έξω από το βρετανικό Κοινοβούλιο
|Reuters

Βρετανοί αλλά και Γερμανοί οι μεγάλοι χαμένοι από ένα «σκληρό» Brexit

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2019, 08:20

Oι Βρετανοί και οι Γερμανοί θα επωμιστούν τις μεγαλύτερες ζημίες από μια ενδεχόμενη μη συντεταγμένη έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση (Brexit), χάνοντας έως και 67 δισ. ευρώ ετησίως (57 δισ. ευρώ οι Βρετανοί και 10 δισ. ευρώ οι Γερμανοί).

Πάντως, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, συνολικά οι πολίτες στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα δουν μείωση στα εισοδήματά τους.

Ωστόσο, όπως είναι αναμενόμενο σε όλα τα πράγματα στη ζωή, υπάρχουν και οι κερδισμένοι.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι οι Κινέζοι και οι Αμερικανοί. Εκείνοι θα δουν τα εισοδήματά τους να αυξάνονται χάρις στην αποχώρηση της Βρετανίας.

Τα σχετικά πορίσματα αναφέρονται σε νέα μελέτη του Ιδρύματος Μπέρτελσμαν της Γερμανίας. Σε αυτήν επισημαίνεται ότι το οικονομικό κόστος θα είναι μεγάλο, εάν δεν υπάρξει συντεταγμένη διαδικασία αποχώρησης, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα αμβλυνθεί.

Οι απώλειες θα προέρχονται κυρίως από την άνοδο των τιμών σε αγαθά και υπηρεσίες, η οποία θα προκύψει επειδή η Βρετανία θα επιβάλει δασμούς σε ό,τι εισάγεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Στη σημερινή συγκυρία δεν υπάρχουν δασμοί, εφόσον η χώρα λειτουργεί εντός της ενιαίας αγοράς.

Συν τοις άλλοις, «λόγω Brexit θα υπάρξει μείωση του ανταγωνισμού στην Ε.Ε., εφόσον οι παίκτες στην ενιαία αγορά θα λιγοστέψουν», επεξηγεί ο συνερευνητής στη μελέτη του Ιδρύματος Μπέρτελσμαν, Ντόμινικ Πονάτου. «Και όσο μικρότερος ο ανταγωνισμός, τόσο αυξάνονται οι τιμές αγαθών και υπηρεσιών και ελαττώνεται η αύξηση των μισθών». Ελάχιστες ημέρες απομένουν έως τη λήξη της προθεσμίας για την έξοδο στις 29 Μαρτίου, αλλά ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν θα υπάρξει συμφωνία ή όχι.

Μετά την έξοδο, οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πολίτες, εξαιρουμένων των Βρετανών, θα έχουν κάθε χρόνο απώλειες εισοδήματος σχεδόν 40 δισ. ευρώ κατά μέσον όρο. Στη Βρετανία ειδικά, η απώλεια θα φθάνει τα 57 δισ. ευρώ ή τα 873 ευρώ κατά κεφαλήν. Η Γερμανία και οι Γαλλία, οι οποίες βασίζουν τις οικονομίες τους στην εξαγωγική δραστηριότητα, αναμένεται να πληγούν καίρια σε περίπτωση σκληρής εξόδου. Η Γερμανία θα ζημιωθεί κατά σχεδόν 10 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ οι γαλλικές αλλά και οι ιταλικές εξαγωγικές επιχειρήσεις θα απολέσουν δισεκατομμύρια ευρώ, όπως δείχνει η έρευνα του Ιδρύματος Μπέρτελσμαν.

Εντός Γερμανίας οι βαρύτερα πληττόμενες περιοχές θα είναι τα νότια κρατίδια της Βαυαρίας και της Βάδης-Βυρτεμβέργης αλλά και η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελούσε το 2017 έναν από τους πέντε σημαντικότερους προορισμούς για τις εξαγωγές των γερμανικών εταιρειών. Εκεί διοχετεύθηκαν αγαθά αξίας άνω των 85 δισ. ευρώ.

Οπως υπογραμμίζει η έρευνα, εάν το Βrexit διεκπεραιωθεί ομαλά, τότε θα περιοριστούν και οι επιπτώσεις σχεδόν στο ήμισυ. Και με την προοπτική αυτή, οι ετήσιες απώλειες εισοδήματος θα φθάσουν τα 5 δισ. ευρώ στη Γερμανία και τα 32 δισ. ευρώ στη Βρετανία. Βέβαια, θα υπάρξουν και οι κερδισμένοι, όπως είναι η Κίνα, η Ρωσία, καθώς και οι ΗΠΑ. Ειδικά, μάλιστα, εάν η προσγείωση είναι ανώμαλη, τότε τα εισοδήματα στις ΗΠΑ θα ενισχυθούν σε ετήσια βάση σχεδόν 32 δισ. ευρώ, στην Κίνα κατά 5 δισ. ευρώ και στη Ρωσία κατά 260 εκατ. ευρώ. «Η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. έχει δυσμενή αντίκτυπο στο σύστημα προμηθευτικής αλυσίδας της Ε.Ε.», τόνισε στην DW ο ερευνητής της έκθεσης στο Ιδρυμα Μπέρτελσμαν, Nτόμινικ Πονάτου.

«Aυτό σημαίνει απλά ότι οι εμπορικές συναλλαγές εντός των ορίων της Ε.Ε. θα καταστούν ακριβότερες, εν αντιθέσει με τις συναλλαγές με τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου, που θα είναι ελκυστικότερες», παρατηρεί ο ίδιος. Εν κατακλείδι, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Μπέρτελσμαν, Ααρτ ντε Γκέουτς, τόνισε τα εξής: «Το Brexit μπορεί να πλήξει δραματικά τα θεμέλια της μεγαλύτερης οικονομικής περιφέρειας του κόσμου. Γι’ αυτό Βρυξέλλες και Λονδίνο οφείλουν να κάνουν τα πάντα ώστε να επέλθει συμφωνία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...