267
Νεαρό ζευγάρι ανδρών περπατά σε παραλία της Αβάνας στην Κούβα | Alejandro Ernesto/El Nuevo Herald/Tribune News Service via Getty Images

Η Κούβα ψήφισε «ναι» σε γάμο και υιοθεσία για τα ομόφυλα ζευγάρια

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2022, 16:09
Νεαρό ζευγάρι ανδρών περπατά σε παραλία της Αβάνας στην Κούβα
|Alejandro Ernesto/El Nuevo Herald/Tribune News Service via Getty Images

Η Κούβα ψήφισε «ναι» σε γάμο και υιοθεσία για τα ομόφυλα ζευγάρια

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2022, 16:09

Τη θέσπιση «οικογενειακού νόμου», ο οποίος θα επιτρέπει στα ομόφυλα ζευγάρια να παντρεύονται και να τεκνοθετούν, αποφάσισαν οι πολίτες της Κούβας, με δημοψήφισμα.

Παράλληλα, επαναπροσδιορίζονται τα δικαιώματα για τα παιδιά και τους παππούδες τους, παρέχοντας ταυτόχρονα ασπίδα προστασίας στα θύματα έμφυλης βίας. Με τη συμμετοχή στο δημοψήφισμα να αγγίζει το 74,1%, ο νόμος που περιέχει περισσότερα από 400 άρθρα εγκρίθηκε από το 66,9% των συμμετεχόντων, δηλαδή από 3,9 εκατομμύρια Κουβανούς. «Κατά» τάχθηκε το 33% των συμμετεχόντων στο δημοψήφισμα, ήτοι 1,95 εκατομμύρια πολίτες. Την ίδια ώρα, ο Νέος Οικογενειακός Κώδικας επιτρέπει τις παρένθετες εγκυμοσύνες στη χώρα.

Πρόκειται για μία ιστορική απόφαση για την Κούβα, όπου σύμφωνα με άρθρο του τηλεοπτικού δικτύου CNN, αρκετά μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας διώχθηκαν, φυλακίστηκαν και υποχρεώθηκαν σε καταναγκαστική εργασία, τις δεκαετίες του 1960 και του 1970. Οι επίσημες θέσεις απέναντι στην ομοφυλοφιλία στην Κούβα έχουν αλλάξει, εν μέρει και χάρη στις προσπάθειες της Μαριέλας Κάστρο, της κόρης του πρώην ηγέτη της χώρας, Ραούλ Κάστρο. Το αμερικανικό δίκτυο επισημαίνει ότι στην αρχή της διακυβέρνησης του αδελφού του, Φιντέλ Κάστρο, μετά την επανάσταση του 1959, οι ομοφυλόφιλοι άνδρες και γυναίκες στέλνονταν σε στρατόπεδα εργασίας, για την υποτιθέμενη «επανεκπαίδευσή» τους.

Ωστόσο, η απόφαση για αλλαγή των όσων γίνονταν στο παρελθόν συνάντησε εμπόδια από θρησκευτικές μειονότητες. Μέλη ομάδων που αντιδρούσαν στα μέτρα για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα έκαναν εκστρατεία υπέρ του «όχι» στο δημοψήφισμα, το οποίο τελικά επέτρεψε τον γάμο και την υιοθεσία τέκνων για τα ομόφυλα ζευγάρια. Πλέον, οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης του Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ για τον νέο Οικογενειακό Κώδικα είναι το αποκορύφωμα της δικαίωσης των προσπαθειών χιλιάδων ακτιβιστών για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων στην Κούβα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...