738
| CreativeProtagon

Ιράν: Ο «Μαραντόνα της Ασίας» τα βάζει με τους μουλάδες

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2022, 18:47
|CreativeProtagon

Ιράν: Ο «Μαραντόνα της Ασίας» τα βάζει με τους μουλάδες

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2022, 18:47

Ως αγκιτάτορας του πλήθους κατηγορείται (και καταδιώκεται) από τους Φρουρούς της Επανάστασης, ένας θρύλος του αθλητισμού στη Μέση Ανατολή, ο Αλί Καρίμι. O 43χρονος, σήμερα, προπονητής ποδοσφαίρου υπήρξε στα νιάτα του ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές, όχι μόνον της πατρίδας του, του Ιράν, αλλά ολόκληρης της Μέσης Ανατολής. Με παρουσία και στα ευρωπαϊκά γήπεδα (33 εμφανίσεις και τρία γκολ με τη φανέλα της Μπάγερν Μονάχου την περίοδο 2005-2007) ο πρώην αρχηγός της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου του Ιράν αναδείχθηκε το 2004 «Ασιάτης Ποδοσφαιριστής της Χρονιάς» και οι εκατομμύρια θαυμαστές του δεν άργησαν να τον μετονομάσουν «Μαραντόνα της Ασίας» ενώ στην πατρίδα του είναι γνωστός και ως «Jadoogar», μάγος στα περσικά.

Το βαρύτατο παράπτωμα του Καρίμι είναι ότι δεν δίστασε να εκφραστεί ανοιχτά, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπέρ της λαϊκής εξέγερσης που προκάλεσε ο θάνατος της 22χρονης Μαχσά Αμινί στα χέρια της αστυνομίας ηθών την 16η Σεπτεμβρίου, αφού συνελήφθη και ξυλοκοπήθηκε, επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της.

Εν μέσω των βίαιων και μαζικών ταραχών που εξακολουθούν συγκλονίζουν την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, ο Αλί Καρίμι, άρχισε να αποστέλλει ενθαρρυντικά μηνύματα υπέρ των εξεγερμένων και βίντεο από τις ταραχές στους δρόμους και στις πλατείες με τους άνδρες της αστυνομίας ηθών να συλλαμβάνουν ανθρώπους σωρηδόν και να ασκούν φονική βία. «Είμαι ένας ιρανός πολίτης και δεν αποσκοπώ σε κάτι με τον ακτιβισμό μου. Θέλω απλά ειρήνη και ευημερία για τον λαό μου», έγραψε μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος στους σχεδόν 500 χιλιάδες followers του στο Twitter και στους περισσότερα 12 εκατομμύρια ανθρώπους που τον ακολουθούν στο Instagram.

Τη περασμένη Κυριακή, για δέκατη συνεχή ημέρα το Ιράν συγκλονίστηκε από τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και τις συνεπακόλουθες ταραχές ενώ στην Τεχεράνη το εξοργισμένο πλήθος άρχισε να ζητά την κεφαλήν του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ επί πινάκι, βροντοφωνάζοντας «θάνατος στον δικτάτορα». Ο Αλί Καρίμι ήταν ένα από τα πρώτα δημόσια πρόσωπα που επέρριψαν την ευθύνη για τον θάνατο της  στην αστυνομία ηθών, προτρέποντας τους εκατομμύρια followers του να πιστεύουν μόνον την εκδοχή της οικογένειας της άτυχης γυναίκας.

Ο ιρανός μάγος του ποδοσφαίρου τους εξήγησε επίσης πώς να χρησιμοποιούν τα ιδιωτικά εικονικά δίκτυα (vpn), ούτως ώστε να παρακάμπτουν τους όποιους κυβερνητικούς περιορισμούς στο Διαδίκτυο και να συνεχίσουν να αναρτούν βίντεο από τις συγκεντρώσεις, τις ταραχές και τις βιαιότητες – σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία 41 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί έως σήμερα ενώ ανθρωπιστικές οργανώσεις κάνουν λόγο για περισσότερους από 75 νεκρούς. Ο Αλί Καρίμι απηύθυνε επίσης έκκληση στον ιρανικό στρατό για συμπαράταξη με τον λαό, ούτως ώστε να μην χυθεί άλλο αίμα αθώων ανθρώπων.

Ωστόσο δεν πρόκειται για την πρώτη φορά που προκαλεί με τη συμπεριφορά του τις αρχές. Ως ποδοσφαιριστής εκδιώχτηκε (προσωρινά) το 2010 από την ομάδα Steel Azin της Τεχεράνης επειδή είχε αρνηθεί να νηστέψει κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού. Την ίδια χρονιά σε έναν προκριματικό αγώνα για το Μουντιάλ του 2010 ανάμεσα στις εθνικές ομάδες του Ιράν και της Νότιας Κορέας, ο Καρίμι, καθώς και άλλοι συμπαίκτες του, φόρεσαν ένα πράσινο περιβραχιόνιο, εκφράζοντας, έτσι, την υποστήριξή τους στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χοσεΐν Μουσαβί, ο οποίος είχε κατηγορήσει την ιρανική κυβέρνηση (του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ) για νοθεία στις εκλογές του 2009.

Το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων (και φερέφωνο των Φρουρών της Επανάστασης) Fars News Agency ζήτησε από την αστυνομία της Τεχεράνης να κινηθεί άμεσα για την αντιμετώπιση του «αγκιτάτορα» Καρίμι, τον οποίο οι αρχές χαρακτηρίζουν πλέον ως έναν εκ των ηγετών των εξεγερμένων Ιρανών. Και είναι αλήθεια πως «οι άνθρωποι τον αγαπούν, τον θεωρούν δικό τους και – σε αντίθεση με κάποιες επιφανείς προσωπικότητες του Ιράν που βρίσκονται στη Δύση – τον σέβονται, εξ ου και οι επιθέσεις εναντίον του», είπε στο αμερικανικό RadioFreeEurope/RadioLiberty ένας ιρανός δημοσιογράφος, διατηρώντας την ανωνυμία του για λόγους ασφαλείας.

Την προηγούμενη εβδομάδα, σε ένα βίντεο που ανάρτησε στο Twitter ένας ακτιβιστής, διαδηλωτές σε μια πλατεία της Τεχεράνης ακούγονται να φωνάζουν ρυθμικά το όνομα του Αλί Καρίμι. «Οσο για την εκστρατεία εναντίον μου στον ιστότοπο του Fars και τη συλλογή 97.000 υπογραφών εναντίον μου, σας ρωτάω: ήταν λανθασμένη η υποστήριξη προς τον λαό της χώρας μου;» διερωτάται ο ίδιος σε μήνυμά του που ανάρτησε το απόγευμα της Κυριακής.

Ωστόσο αποτελεί γεγονός πως το κυνήγι του «μάγου» του ιρανικού ποδοσφαίρου έχει αρχίσει. Το ότι το τελευταίο διάστημα ο Αλί Καρίμι ζει στο Ντουμπάι, σίγουρα τον γλιτώνει από πολλούς μπελάδες. Αλλά σε κάθε περίπτωση ο αγώνας Φρουροί της Επανάστασης-Μαραντόνα της Ασίας είναι άνισος. Πάντως ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής δεν πτοείται και συνεχίζει να εκφράζεται ελεύθερα: «Μην φοβάστε τις δυνατές γυναίκες. Μπορεί να έρθει μια μέρα που θα είναι ο μοναδικός στρατός σας», δηλώνει, απευθυνόμενος στο ιρανικό καθεστώς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...