315
Καλού κακού πάντως, ο Μπολσονάρο πολλές κυκλοφορεί δημόσια με μάσκα | REUTERS/Adriano Machado

Βραζιλία: Οι θάνατοι από κορονοϊό αυξάνονται, αλλά ο Μπολσονάρο ζητά να αψηφήσουν τα μέτρα

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2020, 07:29
Καλού κακού πάντως, ο Μπολσονάρο πολλές κυκλοφορεί δημόσια με μάσκα
|REUTERS/Adriano Machado

Βραζιλία: Οι θάνατοι από κορονοϊό αυξάνονται, αλλά ο Μπολσονάρο ζητά να αψηφήσουν τα μέτρα

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2020, 07:29

Παρά το ότι η χώρα του γίνεται μία νέα επικίνδυνη και μεγάλη εστία του κορονοϊού, ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρο πρακτικά ζήτησε από επιχειρηματίες να αγνοήσουν μέτρα που επιβλήθηκαν στην πολιτεία Σάο Πάολο, την ατμομηχανή της βραζιλιάνικης οικονομίας.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος, κατά τη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης με επικεφαλής μεγάλων επιχειρήσεων, ζήτησε να καταφέρουν «δυνατό χτύπημα» στον κυβερνήτη Ζουάου Ντόρια. «Ενας άνθρωπος αποφασίζει για το μέλλον του Σάο Πάολο, αποφασίζει για το μέλλον της οικονομίας της Βραζιλίας», υποστήριξε ο Μπολσονάρο. «Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό· έχουμε πόλεμο. Το διακύβευμα είναι η Βραζιλία», πρόσθεσε.

Ο κυβερνήτης Ντόρια επέβαλε στα τέλη Μαρτίου μέτρα που περιόριζαν εν μέρει την κυκλοφορία των πολιτών, ενώ επέβαλε και το κλείσιμο των επιχειρήσεων η λειτουργία των οποίων δεν θεωρείται απολύτως απαραίτητη. Η ισχύς των μέτρων παρατάθηκε ως την 31η Μαΐου στην πολιτεία των 46 εκατομμυρίων κατοίκων.

Πλέον, ο κυβερνήτης σκοπεύει να επιβάλει πολύ πιο αυστηρά μέτρα στην πολιτεία, που αποτελεί μακράν τη μεγαλύτερη εστία της πανδημίας, όπου καταγράφονταν ως χθες περί το 30% των θανάτων στη χώρα.

Την Πέμπτη, το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανέφερε ότι το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 844 νέοι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 13.944 νέα κρούσματα μόλυνσης.

Ο ημερήσιος αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα.

Ο απολογισμός της πανδημίας στη Βραζιλία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, ανέρχεται πλέον σε 13.933 νεκρούς επί συνόλου 202.918 κρουσμάτων μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό.

Ο Ντόρια, μαζί με άλλους περίπου δέκα κυβερνήτες, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και γυμναστήρια δεν θα ξανανοίξουν παρότι προεδρικό διάταγμα προσέθεσε τις επιχειρήσεις αυτές στις «απολύτως αναγκαίες», που πρέπει να επαναλειτουργήσουν, παρά την πανδημία.

«Για ακόμη μια φορά, ο πρόεδρος Μπολσονάρο παύει να υπερασπίζεται την υγεία των Βραζιλιάνων για να επιτεθεί σε εκείνους που προσπαθούν να σώσουν ζωές», στηλίτευσε ο Ντόρια μέσω Twitter. «Προτιμάει να κάνει τζετ-σκι, να ασκείται στη σκοποβολή ή να κάνει μπάρμπεκιου. Την ίδια ώρα χιλιάδες Βραζιλιάνοι πεθαίνουν», είπε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...