685
| Shutterstock

Οι «τουριστικοί διάδρομοι» διχάζουν την Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2020, 21:00

Οι «τουριστικοί διάδρομοι» διχάζουν την Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2020, 21:00

Τον κίνδυνο να περάσουν όλους τους καλοκαιρινούς μήνες σε καραντίνα η Ιταλία και η Ισπανία, οι δύο χώρες στις οποίες έχουν καταγραφεί τα περισσότερα κρούσματα αλλά και οι περισσότεροι θάνατοι από την πανδημία του κορονοϊού στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επισημαίνει η Τόνια Μαστρομπουόνι, ανταποκρίτρια της ιταλικής La Repubblica στο Βερολίνο, σχολιάζοντας την απόφαση της Γερμανίας και της Αυστρίας για το σταδιακό άνοιγμα των συνόρων τους.

Η Ανγκελα Μέρκελ επισήμανε στη γερμανική Βουλή πως κοινός ευρωπαϊκός στόχος είναι η άρση των συνοριακών ελέγχων σε όλη τη ζώνη Σένγκεν, ξεκινώντας από τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου, αλλά ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, υπογράμμισε πως τα πάντα εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από την εξέλιξη της πανδημίας.

Αυτό σημαίνει πως, προς το παρόν τουλάχιστον, θα συνεχίσουν να ισχύουν οι υφιστάμενοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί για την Ιταλία και την Ισπανία, με την ιταλίδα ανταποκρίτρια να υποστηρίζει στο κείμενό της πως «η βιασύνη να τεθεί εκ νέου σε κίνηση ο τουρισμός, ένας κλάδος που αντιστοιχεί στο 10% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ (και στο 12% της συνολικής απασχόλησης) είχε ως κατάληξη τον αποκλεισμό δύο κρατών – μελών της ΕΕ που υφίστανται τις βαρύτερες συνέπειες της πανδημίας, όσον αφορά και τη δημόσια υγεία και την οικονομία».

Οι εισηγήσεις / αποφάσεις της Κομισιόν περί της δημιουργίας «προνομιακών τουριστικών διαδρόμων» μέσω της σύναψης διμερών συμφωνιών μεταξύ κρατών-μελών της ΕΕ με «παρόμοια επιδημιολογικά δεδομένα», προκάλεσαν (πέρα από την ικανοποίηση της Αθήνας) την έντονη αντίδραση της Ρώμης με τον ιταλό πρωθυπουργό να προειδοποιεί ακόμη και για «καταστροφή της ενιαίας αγοράς», δήλωση απειλητική που όμως δεν εκπλήσσει, λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία που έχει ο τουρισμός και για την ιταλική οικονομία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τουρισμού και Ταξιδιών (WTTC) κάθε χρόνο την Ιταλία επισκέπτονται περισσότεροι από 95 εκατομμύρια τουρίστες ενώ ο κλάδος συμβάλλει στη δημιουργία του 13% του ιταλικού ΑΕΠ, προσφέροντας, συγχρόνως, εργασία στο 15% του εργατικού δυναμικού της χώρας. Εκτιμάται πως από την αρχή του lockdown έως και σήμερα η Ιταλία έχει χάσει ήδη περί τους 30 εκατομμύρια τουρίστες ενώ έως το τέλος του έτους οι απώλειες για όλους όσοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο εύκολα θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μέλη των ταξιδιωτικών πρακτορείων και της τουριστικής βιομηχανίας συμμετέχουν σε μια διαδήλωση απαιτώντας οικονομική βοήθεια από την κυβέρνηση, εν μέσω της εξάπλωσης της νόσου του κορονοϊού (COVID-19) στο Βερολίνο. | REUTERS/Hannibal Hanschke

Επιπρόσθετα, ανησυχία και προβληματισμό, πέρα από εκνευρισμό, προκαλεί στους Ιταλούς και το γεγονός πως οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ οι οποίες κατακλύζονται κάθε χρόνο «από τους διψασμένους για θάλασσα Ευρωπαίους», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Μαστρομπουόνι, και όπου η εξέλιξη της πανδημίας δεν έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις, ήτοι η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Μάλτα και η Κύπρος,  αναζητούν τρόπους ούτως ώστε να επισπεύσουν την έναρξη της τουριστικής περιόδου και την άφιξη των τουριστών.

Ο Χορστ Ζεεχόφερ δεν δίστασε να εξηγήσει ότι συμφώνησε για το σταδιακό άνοιγμα των γερμανικών συνόρων με τη Γαλλία και την Αυστρία επειδή τόσο ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς όσο και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να ανοίξουν σύντομα τα σύνορα των χωρών τους με την Ιταλία.

Επειτα από τηλεφωνική επικοινωνία της γερμανίδας καγκελαρίου με τον αυστριακό ομόλογό της, τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών είναι ήδη ανοικτά για εργαζόμενους, αγρότες, και μόνιμους κατοίκους. Από την Παρασκευή 15 Μαΐου οι έλεγχοι που θα πραγματοποιούνται στα σύνορα της Γερμανίας με τη Γαλλία, την Αυστρία και την Ελβετία δεν θα είναι συστηματικοί αλλά δειγματοληπτικοί ενώ μετά την 15η Ιουνίου πρόκειται να καταργηθούν, εκτός απροόπτου, τελείως.

Από την Παρασκευή καταργούνται όλοι οι έλεγχοι και στα γερμανικά σύνορα με το Λουξεμβούργο και τη Δανία ενώ όσον αφορά τα σύνορα της Γερμανίας με την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Πολωνία και την Τσεχία «δεν αλλάζει τίποτα», επισημαίνει σχεδόν πικρόχολα η ιταλίδα δημοσιογράφος, υπενθυμίζοντας πως «οι Γερμανοί δεν έκλεισαν ποτέ αυτά τα σύνορά τους», παρότι έκλεισαν τα δικά τους οι Τσέχοι και οι Πολωνοί και δεν διατίθενται, προς το παρόν τουλάχιστον, να τα ανοίξουν άμεσα. Αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον γερμανό υπουργό Εσωτερικών να επικαλεστεί «το ευρωπαϊκό πνεύμα» ούτως ώστε να πείσει τους ηγέτες τους να αλλάξουν άμεσα γνώμη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...