699
Φωτογραφία από το εσχάτως ανακαταληφθέν Κουπριανσκ στην Ουκρανία | REUTERS/Clodagh Kilcoyne

«Εως και τέσσερα χρόνια για να επανέλθει ο ρωσικός στρατός στο επίπεδο προ της εισβολής»

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2022, 09:39
Φωτογραφία από το εσχάτως ανακαταληφθέν Κουπριανσκ στην Ουκρανία
|REUTERS/Clodagh Kilcoyne

«Εως και τέσσερα χρόνια για να επανέλθει ο ρωσικός στρατός στο επίπεδο προ της εισβολής»

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2022, 09:39

Καθώς οι Ρώσοι υποχρεώνονται πια σε εκκένωση της Χερσώνας, ο ουκρανός πρόεδρος, Βολόντιμιρ Ζελένσκι μιλά για «χρεοκοπία» της Μόσχας σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο με αφορμή τη μαζική χρήση ιρανικών drone στους βομβαρδισμούς του Κιέβου και άλλων μεγάλων πόλεων της Ουκρανίας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αμυνας της Εσθονίας, Χάνο Πεβκούρ, εκτίμησε ότι  θα χρειαστούν δύο έως και τέσσερα χρόνια για να επανέλθουν οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας στο επίπεδο ισχύος όπου βρίσκονταν πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.

Η εξάρτηση της Ρωσίας από ιρανικής κατασκευής drones για τις επιθέσεις κατά ουκρανικών στόχων καταδεικνύει την «χρεοκοπία» της Μόσχας σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο, τόνισε σε δηλώσεις του την Τρίτη ο Ζελένσκι, υποστηρίζοντας ότι η χρήση ιρανικών όπλων ισοδυναμεί με παραδοχή αποτυχίας,  ύστερα από δεκαετίες χρηματοδότησης της σοβιετικής και μετασοβιετικής αμυντικής βιομηχανίας.

Σύμφωνα με το Κίεβο, οι πρόσφατες ρωσικές επιθέσεις κατά (ενεργειακών κυρίως) υποδομών στην Ουκρανία εξαπολύθηκαν με ιρανικής κατασκευής drones-καμικάζι τύπου Shahed-136.

Το Ιράν διαψεύδει ότι προμηθεύει τη Ρωσία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs), κάτι όμως που η Ουάσινγκτον θεωρεί δεδομένο.

Το Κρεμλίνο εν τω μεταξύ επιμένει να αρνείται οιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τη χρήση ιρανικής κατασκευής drones σε επιθέσεις στην Ουκρανία.

«Ας έχουμε κατά νου ότι και μόνο το γεγονός ότι η Ρωσία ζήτησε βοήθεια από το Ιράν συνιστά παραδοχή του Κρεμλίνου ότι έχουν οδηγηθεί σε χρεοκοπία σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο, επεσήμανε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο ουκρανός πρόεδρος για να προσθέσει:

«Επί δεκαετίες, ξόδεψαν δισεκατομμύρια δολάρια για την αμυντική τους βιομηχανία. Και τελικά, υποκλίθηκαν στην Τεχεράνη προκειμένου να εξασφαλίσουν κοινά drones και πυραύλους».

Εχοντας επιβεβαιώσει ότι εξαιτίας των πρόσφατων ρωσικών χτυπημάτων τέθηκε εκτός λειτουργίας το 30% των ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών της Ουκρανίας, ο Ζελένσκι παρατήρησε ότι η χρήση των ιρανικών drones για τα εν λόγω χτυπήματα θα μπορούσε να δημιουργήσει ελπίδες και ψευδαισθήσεις στην ηγεσία του Κρεμλινου, αλλά εν τέλει δεν πρόκειται να βοηθήσει ουσιαστικά.

«Απλώς θα δείξει στον κόσμο για άλλη μια φορά ότι η Ρωσία οδεύει προς την ήττα και προσπαθεί να παρασύρει ακόμη έναν εκ των συνεργών της σε αυτήν τη θηριωδία»,  υπογράμμισε ο ουκρανός πρόεδρος.

Με δεδομένη τη μαζική χρήση των ιρανικών UAV στους ρωσικούς βομβαρδισμούς, ο υπουργός Αμυνας της Εσθονίας, Χάνο Πεβκούρ,  υποστήριξε από την πλευρά του ότι το ρωσικό οπλοστάσιο έχει μειωθεί σε τέτοιο βαθμό που ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-300 σαν να πρόκειται για πυροβολικό, ενώ οι ρωσικές οβίδες εκρήγνυνται προτού πλήξουν τους στόχους τους, λόγω παλαιότητας.

Εκτίμησή του ήταν ότι η Ρωσία θα χρειαστεί ενδεχομένως δύο έως και τέσσερα χρόνια για να επαναφέρει τις ένοπλες δυνάμεις της στο επίπεδο ισχύος όπου βρίσκονταν πριν την εισβολή στην Ουκρανία και την τροπή που πήρε τελικά για τις ρωσικές δυνάμεις.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, όπου είχε συνάντηση με τον αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Οστιν στο Πεντάγωνο, ο εσθονός υπουργός προεξόφλησε ότι ο πόλεμος θα έχει διάρκεια και κάλεσε τη Δύση να παραμείνει στο πλευρό των Ουκρανών ώσπου να επιτύχουν τη νίκη για «τον ελεύθερο κόσμο».

«Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι θα πάρει δύο ως τέσσερα χρόνια στη Ρωσία για να αποκαταστήσει ορισμένες δυνατότητες ή ακόμη δυνατότητες που είχε στην κατοχή της», δήλωσε ο Πεβκούρ, σημειώνοντας ότι οι  δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, έπληξαν ιδίως την παραγωγή αεροσκαφών και τη συντήρηση ελικοπτέρων, στερώντας από τη Μόσχα στοιχεία-κλειδιά για τη εξέλιξη του πολέμου της εναντίον της Ουκρανίας.

«Οταν βρίσκουμε νέους τρόπους να πλήξουμε τη Ρωσία με κυρώσεις, ασφαλώς πρέπει να το κάνουμε», τόνισε, σε μία  ακόμη παρότρυνσή του προς τη Δύση να συνεχίσει τη στρατιωτική συνδρομή προς το Κίεβο

Από την πλευρά του, ο Λόιντ Οστιν -σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που εξεδόθη-  εξήρε την Εσθονία «για την υποστήριξή της στην Ουκρανία με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον», δηλώνοντας σύμφωνος με τον εσθονό υπουργό για την ανάγκη «να συνεχιστεί η μεγάλη υποστήριξη (στο Κίεβο) και στο μέλλον».

Μιλώντας σε  δημοσιογράφους, ο Πεβκούρ υπογράμμισε ότι η Μόσχα διατηρεί τη δυνατότητα να εξαπολύσει επιθέσεις, ακόμη και εναντίον κρατών μελών του NATO, όπως η Εσθονία. Υποβάθμισε, ωστόσο, την πιθανότητα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.

Η Ρωσία ήδη «προκαλεί φόβο στην Ουκρανία» εξαπολύοντας επιθέσεις με συμβατικά όπλα, εξήγησε ο κ. Πέβκουρ, εκτιμώντας πως δεν θα προέκυπτε καμία «προστιθέμενη αξία» για τη Μόσχα σε περίπτωση πληγμάτων με πυρηνικά όπλα. Απεναντίας, είπεμ, «θα έχαναν τους σιωπηρούς υποστηρικτές τους όπως η Κίνα και άλλοι σε τέτοια περίπτωση».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...