373
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ιβιτσα Ντάτσιτς, σε παλαιότερη φωτογραφία | -

Βελιγράδι: Λάθος που αναγνωρίσαμε το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας»

Protagon Team Protagon Team 3 Ιανουαρίου 2017, 16:43
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ιβιτσα Ντάτσιτς, σε παλαιότερη φωτογραφία | -

Βελιγράδι: Λάθος που αναγνωρίσαμε το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας»

Protagon Team Protagon Team 3 Ιανουαρίου 2017, 16:43

Οι Σέρβοι είναι «αδέρφια» των Ελλήνων. Και οι Σέρβοι έχουν ανοιχτές πληγές στις σχέσεις τους με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ). Ενώ την έχουν αναγνωρίσει ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», η γειτονική χώρα τούς το «ανταπέδωσε» αναγνωρίζοντας, το 2008, την ανεξαρτησία του Κοσόβου, χτυπώντας πισώπλατα τη Σερβία. Αρα οι Σέρβοι είναι τα «κορόιδα» της υπόθεσης. Και κακώς αναγνώρισαν το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Εναν τέτοιο συλλογισμό προέβαλε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ιβιτσα Ντάτσιτς, όταν δήλωσε ότι η χώρα του «έκανε λάθος όταν αναγνώρισε τη χώρα (ΠΓΔΜ) αυτή με το συνταγματικό της όνομα (Δημοκρατία της Μακεδονίας), δεδομένου ότι τα Σκόπια αναγνώρισαν αργότερα το Κόσοβο ως ανεξάρτητο».

Σε συνέντευξή του στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Beta, ο κ. Ντάτσιτς έκανε λόγο για «μεγάλο λάθος» από την πλευρά της Σερβίας και εξήγησε ότι «όλη η Ευρώπη και ο κόσμος χρησιμοποιούν το όνομα ΠΓΔΜ (FYROM), ενώ εμείς δώσαμε ένα χαστούκι στους αδελφούς μας, τους Ελληνες, και τώρα περιμένουμε να μην αναγνωρίσουν το Κόσοβο- ενώ εμείς αναγνωρίσαμε τη Μακεδονία προσβάλλοντας τους Ελληνες και αυτοί (τα Σκόπια) ψηφίζουν πάντα υπέρ του Κοσόβου. Θα πρέπει να πω ότι υπήρξαμε ανόητοι. Για να χρησιμοποιήσω έναν μη διπλωματικό όρο».

Ο ίδιος επεσήμανε ότι το Βελιγράδι θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το συνταγματικό όνομα της χώρας στις διμερείς σχέσεις με τα Σκόπια, αλλά στα υπόλοιπα επίπεδα θα χρησιμοποιεί την ονομασία που χρησιμοποιεί η ΕΕ και ο ΟΗΕ, δηλαδή «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία Μακεδονίας». Στην ίδια συνέντευξη ο σέρβος υπουργός άσκησε κριτική και στους υπόλοιπους γείτονες της Σερβίας, την Κροατία και το Μαυροβούνιο, που δεν στήριξαν τη χώρα όταν αναγνώρισαν την ανεξαρτησία του Κοσόβου και όταν ενέκριναν την ένταξη της Πριστίνα στην UNESCO. Γι’ αυτό και υπαινίχθηκε ότι η κυβέρνησή του μπορεί να μη στηρίξει τα συμφέροντα των γειτόνων στο μέλλον.

«Δεν πρόκειται για εκδίκηση. Είναι καθαρά ζήτημα αμοιβαιότητας», είπε, διπλωματικά αυτή τη φορά, ο κ. Ντάτσιτς, ο οποίος διατέλεσε πρωθυπουργός της Σερβίας από το 2012 μέχρι το 2014. Και σε ένα μήνυμα που προφανώς προορίζεται για τις Βρυξέλλες -καθώς η χώρα του βρίσκεται σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση – ο ίδιος τόνισε ότι «η Σερβία θα παίξει έναν δημιουργικό ρόλο στην περιοχή» και ότι «πρεσβεύει την πολιτική της ειρήνης, της σταθερότητας και της συμφιλίωσης, αυτό που αποτελεί άλλωστε τη βάση σταθερότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...