323
|

Τσίπρας: «Κάποιοι επέλεξαν να παίξουν φτηνά αντιπολιτευτικά παιχνίδια με το Σύνταγμα»

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2019, 17:21

Τσίπρας: «Κάποιοι επέλεξαν να παίξουν φτηνά αντιπολιτευτικά παιχνίδια με το Σύνταγμα»

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2019, 17:21

Την κριτική που δέχθηκε για τη συνταγματική αναθεώρηση, την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να δεχθεί προτάσεις της ΝΔ αλλά και τη διαδικασία εξπρές που επέλεξε η κυβέρνηση επιχείρησε να αντικρούσει στην ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάνοντας, όπως αναμενόταν, λόγο για φθηνά αντιπολιτευτικά παιχνίδια.

«Κάποιοι επέλεξαν να παίξουν φτηνά αντιπολιτευτικά παιχνίδια με το Σύνταγμα» είπε ο κ. Τσίπρας, μιλώντας ακολούθως για ολοκλήρωση της πρώτης φάσης μιας κορυφαίας κοινοβουλευτικής διαδικασίας που άρχισε με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Πρωθυπουργός, αντέκρουσε τις επικρίσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη, λέγοντας ότι δόθηκε επαρκής χρόνος για συζήτηση της αναθεώρησης.

Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «η συνταγματική αναθεώρηση είναι κρίσιμη ειδικά τώρα που η χώρα μας εξέρχεται από μια ιδιότυπη κατάσταση που επιβλήθηκε μετά την χρεοκοπία του 2010».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, βρισκόμαστε σε μια εποχή που ο κοινοβουλευτισμός αλλά και η δημοκρατική αρχή «δέχονται διαρκώς πιέσεις από πολλαπλά κέντρα». Και μίλησε πάλι για τις αγορές χρήματος, τις εντολές και τις παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών, και γενικά «όργανα που αγνοούν συνήθως την λαϊκή ετυμηγορία».

Αντικρούοντας τις ενστάσεις για την πρότασή του για αλλαγή εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε παντελώς αβάσιμο τον φόβο για διολίσθηση του πολιτικού μας συστήματος σε προεδρική ή ημιπροεδρική μορφή, διότι σημείωσε το πολίτευμα χαρακτηρίζεται όχι με βάση το τρόπο εκλογής αλλά με βάση τις αρμοδιότητες του ΠτΔ και η πρόταση δεν προβλέπει καμία αλλαγή στις αρμοδιότητες. Αντίθετα, υποστήριξε ότι με την πρόταση της ΝΔ για εκλογή του ΠτΔ με 151 βουλευτές, «νοθεύεται ο μηχανισμός επίτευξης συναίνεσης που πρέπει να επιτάσσει το Σύνταγμα – στον βαθμό που στο πρόσωπο του ΠτΔ θέλουμε τον εκφραστή της ενότητας του έθνους και τον ρυθμιστή του πολιτεύματος.

«Θα καταλήξουμε λοιπόν με αυτή την εκδοχή στο να έχουμε ένα ΠτΔ διορισμένο- τοποτηρητή της εκάστοτε συγκυριακής απλής πλειοψηφίας της Βουλής που θα τυγχάνει να υπάρχει την περίοδο που θα λήγει η θητεία του Προέδρου και θα έρχεται η διαδικασία εκλογής. Αυτή η πρόταση αλλοιώνει και υποβαθμίζει το κύρος του ΠτΔ», σημείωσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...