386
Το εμπορικό κέντρο κατασκευάστηκε μόλις το 2013 | Russian Emergencies Ministry/Handout via REUTERS

Φρίκη στη Ρωσία με δεκάδες νεκρούς από πυρκαγιά σε εμπορικό κέντρο

Protagon Team Protagon Team 26 Μαρτίου 2018, 07:39
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/03/2018, 12:45
Το εμπορικό κέντρο κατασκευάστηκε μόλις το 2013
|Russian Emergencies Ministry/Handout via REUTERS

Φρίκη στη Ρωσία με δεκάδες νεκρούς από πυρκαγιά σε εμπορικό κέντρο

Protagon Team Protagon Team 26 Μαρτίου 2018, 07:39
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/03/2018, 12:45

Σε τουλάχιστον 64 ανέρχονται οι νεκροί από τη μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Κυριακή σε εμπορικό κέντρο στο Κεμέροβο της Σιβηρίας.

Ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών παιδιών είναι εννέα, αλλά ο αριθμός των αγνοούμενων παραμένει άγνωστος και ανέρχεται σε δεκάδες.

Ανάμεσα στους τραυματίες είναι ένας 11χρονος και μια 18χρονη, οι οποίοι πήδηξαν από το παράθυρο του τρίτου ορόφου για να γλιτώσουν από τις φλόγες και νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Συνολικά 11 άνθρωποι νοσηλεύονται.

Oταν ξέσπασε η πυρκαγιά οι διασώστες πρόλαβαν να απομακρύνουν με ασφάλεια περίπου 100 ανθρώπους από το εμπορικό κέντρο Ζίμναγια Βίσνια που στεγάζει κινηματογράφους, εστιατόρια, αίθουσα μπόουλινγκ, πάρκινγκ για 250 οχήματα, καθώς και πολλά καταστήματα.

Στις εικόνες που μεταδόθηκαν από τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια διακρίνονται άνθρωποι να πηδούν από τα παράθυρα του κτιρίου, που είχε τυλιχθεί στους καπνούς και τις φλόγες, για να γλιτώσουν.

Πώς ξέσπασε η πυρκαγιά

Η πυρκαγιά, μια από τις φονικότερες που έχουν σημειωθεί στη Ρωσία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, εξαπλώθηκε στους πάνω ορόφους του εμπορικού κέντρου Zimnyaya Vishnya το μεσημέρι της Κυριακής, όπου βρίσκονται αίθουσες κινηματογράφου και ένας παιδότοπος.

Οι υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών ανακοίνωσαν αρχικά ότι έθεσαν σε έλεγχο τη φωτιά, αλλά αργότερα είπαν ότι αναζωπυρώθηκε. Εδωσαν μάχη για να φθάσουν στους πάνω ορόφους του κτιρίου καθώς η οροφή έχει καταρρεύσει.

Η Αννα Κουζνετσόβα, η ρωσίδα επίτροπος των δικαιωμάτων των παιδιών, δήλωσε ότι η πυρκαγιά οφείλεται σε αμέλεια και προειδοποίησε ότι υπάρχουν πολλά παρόμοια εμπορικά κέντρα ζητώντας να διεξαχθούν σχετικοί έλεγχοι ανά τη χώρα.

Ωστόσο, το πρακτορείο Interfax επικαλείται έναν μη κατονομαζόμενο τοπικό αξιωματούχο, ο οποίος είπε ότι η πιθανότερη αιτία της πυρκαγιάς είναι να προκλήθηκε βραχυκύκλωμα.

Μια τρίτη εκδοχή δίνει ο αναπληρωτής κυβερνήτης της περιοχής που δήλωσε ότι η πυρκαγιά ξέσπασε όταν ένα παιδί έβαλε φωτιά με αναπτήρα στο αφρώδες υλικό ενός τραμπολίνου στον παιδότοπο του εμπορικού κέντρου.

Τραγική αμέλεια

Το εμπορικό κέντρο, ένα πρώην εργοστάσιο ειδών ζαχαροπλαστικής, δεν διέθετε παράθυρα ή πόρτες.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, κάποιες σχολικές τάξεις επισκέπτονταν την περιοχή και οι μαθητές βρίσκονταν στην αίθουσα του κινηματογράφου απ΄όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά, την οποία οι συνοδοί τους είχαν κλειδώσει.

Αλλοι αυτόπτες μάρτυρες, τους οποίους επικαλούνται τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, είπαν ότι δεν ενεργοποιήθηκε το σύστημα συναγερμού και ότι πολλοί ήταν εκείνοι που εγκλωβίστηκαν επειδή οι έξοδοι κινδύνου ήταν κλειδωμένες.

Βίντεο που ελήφθη από το εσωτερικό του κτιρίου δείχνει κόσμο συγκεντρωμένο στο κλιμακοστάσιο το οποίο είναι γεμάτο καπνό να προσπαθεί να σπάσει μια έξοδο κινδύνου που είναι κλειδωμένη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...