417
Η Ανγκελα Μέρκελ με τον Εμανουέλ Μακρόν στις 15 Νοεμβρίου στο περιθώριο διεθνούς συνάντησης για το Κλίμα | EPA/PHILIPP GUELLAND / POOL

Ο Μακρόν περιμένει -και θέλει- έναν νέο Μεγάλο Συνασπισμό στη Γερμανία

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2017, 11:28
Η Ανγκελα Μέρκελ με τον Εμανουέλ Μακρόν στις 15 Νοεμβρίου στο περιθώριο διεθνούς συνάντησης για το Κλίμα
|EPA/PHILIPP GUELLAND / POOL

Ο Μακρόν περιμένει -και θέλει- έναν νέο Μεγάλο Συνασπισμό στη Γερμανία

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2017, 11:28

Ενώ στο Βερολίνο ο Μεγάλος Συνασπισμός μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών αρχίζει να διαφαίνεται στον ορίζοντα –χωρίς ακόμη να είναι βέβαιο τίποτα– στην άλλη πλευρά του γαλλογερμανικού άξονα, στο Παρίσι, αρχίζουν να αναπνέουν με κάποια ανακούφιση.

Τα σχέδια του γάλλου προέδρου για μια ριζική ανανέωση των δομών της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν τις περισσότερες ελπίδες υλοποίησης από την συνέχιση της παρουσίας της Μέρκελ, αλλά του SPD, στην ηγεσία της χώρας.

Πολύ περισσότερο, όπως σημειώνουν οι Financial Times, αυξάνεται η πιθανότητα υλοποίησης των σχεδίων από το γεγονός ότι ο Μάρτιν Σουλτς θέλει να βάλει ψηλά στην ατζέντα των διαπραγματεύσεών του με το CDU «την ενίσχυση της ΕΕ» – στη γραμμή δηλαδή του Μακρόν.

Στην πρώτη εκτεταμένη αναφορά του στις συνομιλίες για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνεργασίας, ο Σουλτς αναφέρθηκε ειδικά στην ανάγκη για έναν προϋπολογισμό για την Ευρωζώνη και έναν υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης. Και τα δύο είναι ερώτημα «που ζητά απάντηση», είπε σχετικά.

Η ΕΕ και η ευρωπαϊκή πολιτική ήταν ακριβώς το σημείο στο οποίο σκόνταψαν και τελικά κατέρρευσαν οι συνομιλίες για τον σχηματισμό της κυβέρνησης «Τζαμάικα»  (CDU, FDP και Πράσινοι). Οι Φιλελεύθεροι είχαν ρητά διαφωνήσει  με τους ευρωπαϊκούς  προϋπολογισμούς ή τις (νέες) επιβαρύνσεις για τους γερμανούς φορολογούμενους.

Ολο αυτό το διάστημα το Παρίσι παρακολουθούσε με αγωνία και νευρικότητα τις εξελίξεις στο Βερολίνο και έκανε τις κινήσεις του μετά την διαπίστωση του αδιεξόδου των συνομιλιών. Η Sueddeutsche Zeitung αναφέρει ότι ο Μακρόν μίλησε τηλεφωνικά με τον Σουλτς για να λάβει τη διαβεβαίωση ότι είχε ακόμη την στήριξή του για τα γαλλικά σχέδια για την ΕΕ.

Αν και πριν από τις γερμανικές εκλογές ήταν γνωστό ότι ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης δεν θα ήταν πολύ εύκολος, η έναρξη των συνομιλιών θα παρατείνει ακόμη περισσότερο τον βίο της υπηρεσιακής κυβέρνησης Μέρκελ, η οποία εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να πάρει μεγάλες αποφάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, ένας νέας Μεγάλος Συνασπισμός, όπως γράφουν οι FT, είναι η καλύτερη ελπίδα του Μακρόν για να προωθηθούν τα σχέδια του για την Ευρώπη. Η Μέρκελ είναι εξάλλου η ιδανική συνομιλήτρια για τον Μακρόν.

Εστω και έτσι το έργο της Μέρκελ δεν θα είναι πολύ εύκολο. Με την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στη Βουλή, αλλά και το FDP που βλέπει με σκεπτικισμό πολλές από αυτές τις πρωτοβουλίες, θα υπάρχει ένας διόλου ευκαταφρόνητος πόλος αντίρρησης στην τάση για περισσότερη Ευρώπη.

Από την πλευρά του, το SPD μπορεί να εκμεταλλευτεί τις συνομιλίες για τον Μεγάλο Συνασπισμό για να αποσπάσει κάποιες κεντροαριστερής φιλοσοφίας παραχωρήσεις. Σε αυτήν την περίπτωση το όφελος θα είναι η επανασύνδεση με την εκλογική του βάση που το εγκατέλειψε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...