579
Ο αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια προσευχής σε τελετή στη Νέα Αγγλία, στο Κονέκτικατ | REUTERS/Kevin Lamarque

New York Times: «Η 25η Τροπολογία λύση για την καθαίρεση του Τραμπ»

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2017, 11:11
Ο αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια προσευχής σε τελετή στη Νέα Αγγλία, στο Κονέκτικατ
|REUTERS/Kevin Lamarque

New York Times: «Η 25η Τροπολογία λύση για την καθαίρεση του Τραμπ»

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2017, 11:11

Εφτασε κιόλας η στιγμή που θα απομακρυνθεί ο Ντόναλντ Τραμπ από την προεδρία; Από το Δημοκρατικό Κόμμα έχουν ήδη αρχίσει τις προσπάθειες να προωθήσουν τη διαδικασία παραπομπής (impeachment). Θα μπορούσαν, αναφέρει το ρεπορτάζ, να ζητήσουν την αποπομπή του 45ου προέδρου με βάση όσα προβλέπει από τον 19ο αιώνα το αμερικανικό Σύνταγμα για έναν πολιτικό που έχει διαπράξει «σοβαρότατα εγκλήματα και παραμπτώματα». Και τέτοια παραπτώματα είναι ήδη πολλά, έχει αποκαλύψει μυστικά στους Ρώσους, έχει ζητήσει να θαφτεί ομοσπονδιακή έρευνα για έναν φίλο του.

Λάθος. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο των New York Times, Ρος Ντούδατ, η διαδικασία πρέπει να αρχίσει από το ίδιο το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, με βάση ένα άλλο άρθρο που προβλέπει την απομάκρυνση του αμερικανού προέδρου.

Οπως γράφει, «ο Τραμπ δεν μπορεί να συλλάβει την έννοια “σοβαρότατα εγκλήματα και παραπτώματα”, σε σύνδεση με το αξίωμά του. Βασικά δεν μπορεί να κατανοήσει ακριβώς τη φύση του αξιώματος, τη φύση των νομικών περιορισμών που υποτίθεται τον περιορίζουν, ακόμη και τη φύση των φυσιολογικών ανθρώπινων αλληλεπιδράσεων, ώστε να θεωρηθεί ένοχος ότι διαπράττει ένα έγκλημα».

Αυτός δεν είναι ένας άνθρωπος που εν γνώσει των συνεπειών συνάπτει σκοτεινές συμφωνίες, θέτοντας σε κίνδυνο τη χώρα του. «Δεν πιστεύω ότι, όντως, είναι ικανός για τις συνωμοσίες κεκλεισμένων των θυρών που οραματίζονται οι σκοτεινές ρωσικές θεωρίες. Είναι δύσκολο να προδώσεις τον όρκο ενός αξιώματος όταν δεν καταλαβαίνεις ή σέβεσαι τις υποχρεώσεις που το συνοδεύουν», εξηγεί ο Ντούδατ.

Με άλλα λόγια αυτός ο πρόεδρος δεν έχει χαρακτηριστικά προδότη, αλλά χαρακτηριστικά παιδιού. «Είναι ένα παιδί που ξερνάει απόρρητες πληροφορίες για να εντυπωσιάσει διακεκριμένους επισκέπτες. Είναι ένα παιδί που ρωτά από τον διευθυντή του FBI γιατί δεν μπορούν να παρακαμφθούν οι κανονισμοί για τον φίλο και σύμμαχό του», σημειώνει

«Ενα παιδί δεν μπορεί να είναι πρόεδρος. Αγαπώ τα παιδιά μου –δεν μπορούν να έχουν τους κωδικούς για τα πυρηνικά όπλα», γράφει χαρακτηριστικά.

Πού το πάει λοιπόν; Σύμφωνα με την 25η Τροπολογία (25th Amendment) του Συντάγματος ένας πρόεδρος μπορεί να παραιτηθεί αν ο ίδιος κρίνει ότι δεν είναι σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντά του ή μπορεί να κινηθεί διαδικασία καθαίρεσής του για τον ίδιο λόγο. Στη δεύτερη περίπτωση αυτοί που αποφασίζουν είναι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ (εν προκειμένω ο Μάικ Πενς) και τα 15 μέλη του υπουργικού Συμβουλίου.

Η ανικανότητά του να κυβερνήσει δεν έγκειται σε κάποια ασθένεια ή παράλυση, κάτι που φαντάζονταν οι νομοθέτες όταν συνέταξαν την συγκεκριμένη τροπολογία κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Κατά τον αρθρογράφο των New York Times, ο Τραμπ είναι ανίκανος εκ φύσεως να εκτελέσει τα καθήκοντά του και αυτό φαίνεται κάθε μέρα. Μάλιστα το παραδέχονται οι ίδιοι οι Ρεπουμπλικανοί, αυτοί δηλαδή που έχουν τη δυνατότητα να κινήσουν τη διαδικασία καθαίρεσής του.

«Διαβάστε αυτά που λένε κάθε μέρα, ανώνυμα, στον Τύπο –σας διαβεβαιώ ότι αυτά που λένε off the record είναι πολύ χειρότερα. Δεν τον σέβονται. Δεν είναι συντηρητικοί των New York Times που τον αντιμετωπίζουν ως παιδί, ένα πνευματικό κενό, μία απειλή στην εθνική ασφάλεια αλλά είναι οι άνθρωποι που επέλεξαν να τον στηρίξουν, που κάθε μέρα δουλεύουν για αυτόν. Και είμαστε ακόμη στον τέταρτο μήνα της κυβέρνησης», τονίζει.  

Και καταλήγει: «Με όλο το σεβασμό, ζητώ από τον (αντιπρόεδρο) Μάικ Πενς, τον (Πρόεδρο της Βουλής) Πολ Ράιαν και τον (Γερουσιαστή) Μιτς ΜακΚόνελ να αναθεωρήσουν τη στήριξή τους σε ένα πρόσωπο που δεν έπρεπε ποτέ να αναλάβει την υποψηφιότητα αυτού του κόμματος, δεν έπρεπε ποτέ να αναλάβει αυτό το αξίωμα, δεν έπρεπε ποτέ να υποστηριχθεί και να προωθηθεί από ανθρώπους που γνώριζαν την ακαταλληλότητά του από την αρχή. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για εξιλέωση. Είναι ακόμη αποδεκτό».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...