347
Ο εκ των στενότερων συνεργατών του Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, ζήτησε υπομονή για τα πορίσματα της έρευνας | Sputnik/Alexei Danichev/Pool via REUTERS

Το Κρεμλίνο διαψεύδει ότι ο Πριγκόζιν σκοτώθηκε κατ’ εντολήν του

Protagon Team Protagon Team 25 Αυγούστου 2023, 17:00
Ο εκ των στενότερων συνεργατών του Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, ζήτησε υπομονή για τα πορίσματα της έρευνας
|Sputnik/Alexei Danichev/Pool via REUTERS

Το Κρεμλίνο διαψεύδει ότι ο Πριγκόζιν σκοτώθηκε κατ’ εντολήν του

Protagon Team Protagon Team 25 Αυγούστου 2023, 17:00

Το Κρεμλίνο διέψευσε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε οποιονδήποτε ρόλο στον θάνατο του Γεβγκένι Πριγκόζιν, του αρχηγού της Ομάδας Βάγκνερ, που ξεκίνησε τη μεγαλύτερη προσπάθεια αμφισβήτησης της εξουσίας του ρώσου προέδρου εδώ και δεκαετίες.

«Ολα αυτά είναι απολύτως ψευδή» δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας τις αναφορές και τις φήμες ότι ο Πριγκόζιν σκοτώθηκε κατ’ εντολήν του Κρεμλίνου.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ρωσική προεδρία δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι ο Πριγκόζιν είναι νεκρός μέχρι να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις DNA και άλλες έρευνες. Αρκετές σοροί έχουν ανασυρθεί από το σημείο της συντριβής, δήλωσαν οι Αρχές. Οπως είναι γνωστό, η ρωσική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας συμπεριέλαβε τον Πριγκόζιν στους επιβάτες του αεροσκάφους.

Οπως σημειώνουν οι Financial Times, το ιδιωτικό αεροσκάφος του Πριγκόζιν βιντεοσκοπήθηκε να πέφτει από τον ουρανό την Τετάρτη και να συντρίβεται βορειοδυτικά της Μόσχας, «γεγονός που οδήγησε Δυτικούς αξιωματούχους να υποθέσουν ότι ο πολέμαρχος σκοτώθηκε με εντολή του Πούτιν, σε αντίποινα για την ανταρσία κατά της Μόσχας τον Ιούνιο».

«Φυσικά και θα υπάρξουν πολλές εικασίες γύρω από αυτό το αεροπορικό δυστύχημα και γύρω από τον τραγικό θάνατο των επιβατών του αεροσκάφους, συμπεριλαμβανομένου του Πριγκόζιν» δήλωσε ο Πεσκόφ την Παρασκευή σε τηλεφωνική επικοινωνία του με δημοσιογράφους. Πρόσθεσε ότι περισσότερες πληροφορίες μπορεί να έρθουν στο φως ως αποτέλεσμα της έρευνας που διεξάγεται από τις ρωσικές αρχές.

Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση ότι βρέθηκε ή ταυτοποιήθηκε η σορός του Πριγκόζιν, και παραμένει άγνωστο τι προκάλεσε την πτώση του αεροπλάνου.

Ο Πεσκόφ δήλωσε επίσης ότι δεν είναι ακόμη σαφές αν ο Πούτιν θα παραστεί στην κηδεία του Πριγκόζιν –εάν όντως έχασε τη ζωή του στο δυστύχημα–, διότι ο ρώσος πρόεδρος έχει «φορτωμένο πρόγραμμα».

Tην Πέμπτη ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε τον Γεβγκένι Πριγκόζιν «ταλαντούχο επιχειρηματία», που όμως «έκανε λάθη». Ο ρώσος πρόεδρος εξέφρασε «τα ειλικρινή συλλυπητήριά του» στις οικογένειες αυτών που σκοτώθηκαν κατά τη συντριβή του τζετ την Τετάρτη.

Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητη η αναμονή για να βγει το πόρισμα της επίσημης έρευνας για τη συντριβή του ιδιωτικού αεροσκάφους, κατά την οποία σκοτώθηκαν και οι 10 άνθρωποι που επέβαιναν σε αυτό, τονίζοντας ότι η εξέταση θα πάρει κάποιο χρόνο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...