850
Ο Κουφοντίνας σε έξοδό του από τη φυλακή | Nikos Christofakis / SOOC

Τι σημαίνει η μεταγωγή Κουφοντίνα στις αγροτικές φυλακές – Σε δύο χρόνια μπορεί να είναι έξω

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2018, 13:54
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 03/08/2018, 16:11
Ο Κουφοντίνας σε έξοδό του από τη φυλακή
|Nikos Christofakis / SOOC

Τι σημαίνει η μεταγωγή Κουφοντίνα στις αγροτικές φυλακές – Σε δύο χρόνια μπορεί να είναι έξω

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2018, 13:54
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 03/08/2018, 16:11

Η αιφνιδιαστική μεταγωγή του αρχιεκτελεστή της 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα από τον Κορυδαλλό στις αγροτικές φυλακές της Κασσαβέτειας, στον Βόλο, ξεσήκωσε αμέσως κύμα αντιδράσεων. Ενα «βολικό» κύμα αντιδράσεων για την κυβέρνηση, η οποία βλέπει να αποδίδουν οι προσπάθειές της να μετατεθεί κάπως η ατζέντα από τις φονικές πυρκαγιές και την ολιγωρία των υπουργών.

Το σοκ της ευνοϊκής μεταχείρισης ενός φονιά 11 ανθρώπων είναι μεγάλο. Η μεταγωγή του Κουφοντίνα προκαλεί ερωτηματικά όχι μόνο για το timing, αλλά και για την ηπιότερη μεταχείριση που έχουν οι κρατούμενοι σε αυτά τα σωφρονιστικά καταστήματα και για το πώς ένας αμετανόητος κατά συρροήν δολοφόνος έχει τέτοια αντιμετώπιση. «Το ένα θέμα είναι ότι επιχειρείται ένας αποπροσανατολισμός, το άλλο θέμα είναι ότι την Αριστερά την ενδιαφέρει οι φίλοι της να περνάνε καλά» ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του βουλευτή της Ν.Δ. Μάκη Βορίδη.

Η απόφαση ανήκει στην Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών που υπάγεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης και γίνεται μετά από αίτημα του κρατουμένου, το οποίο έγινε προφανώς δεκτό.

Οι αγροτικές φυλακές είναι ανοικτά καταστήματα κράτησης και όχι κλειστά όπως είναι ο Κορυδαλλός.

Σε αυτές οι κρατούμενοι είναι εργαζόμενοι και συμμετέχουν σε ομάδες που κάνουν αγροτικές, ακόμη και κτηνοτροφικές, εργασίες.

Αυτό με τη σειρά του σημαίνει πως κάθε ημέρα κράτησης μετρά τουλάχιστον διπλή, με αποτέλεσμα να επισπεύδεται ο χρόνος αποφυλάκισης.

Η «Καθημερινή» αναφέρει ότι με τα τωρινά δεδομένα, σε περίπου δύο χρόνια από σήμερα θα είναι δυνατή η αποφυλάκιση του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Ο αρχιεκτελεστής της 17Ν έχει λάβει έως σήμερα τρεις 48ωρες άδειες από τον Κορυδαλλό, την τρίτη μάλιστα ασκώντας πίεση με απεργία πείνας την οποία διέκοψε όταν εγκρίθηκε το αίτημα.

Η Ντόρα Μπακογιάννη, χήρα του αείμνηστου Παύλου Μπακογιάννη που είχε πέσει νεκρός από το πιστόλι του Κουφοντίνα, κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση ότι είναι, από τη μία πλευρά, ανίκανη να προστατέψει τους πολίτες, και από την άλλη μεταφέρει σε φυλακές πολυτελείας τον κατά συρροή δολοφόνο της 17Ν.

Κατά του Αλέξη Τσίπρα προσωπικά επιτέθηκε η κόρη του Παύλου Μπακογιάννη, Αλεξία Μπακογιάννη.

Σε δηλώσεις της στον ΣΚΑΙ, εμφανώς οργισμένη και σχεδόν κλαίγοντας, είπε ότι «ο κ. Τσίπρας ή συναλλάσσεται ή εκβιάζεται».

Πρόσθεσε ότι «για εμάς όλους, τις οικογένειες των θυμάτων, η μεταγωγή έρχεται ως κερασάκι σε μια τούρτα. Η ευρύτερη συμπεριφορά που έχει ο Κουφοντίνας τα τρία τελευταία χρόνια είναι εντυπωσιακή. Ο μεγαλύτερος κατά συρροή δολοφόνος μεταφέρεται σε αγροτικές φυλακές. Τον μεγαλύτερο δολοφόνο που δεν έχει μετανιώσει ποτέ για τίποτα τον στέλνουμε σε αγροτικές φυλακές για να ζει σε σπιτάκια και να έχει ελευθερία».

Για τον Πρωθυπουργό είπε ακόμη: «Ζητώ να μου φέρει πίσω τον πατέρα μου, μπορεί; Aφού δεν μπορεί, να μας αντιμετωπίζει με μεγαλύτερο σεβασμό».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ρωτήσει για ποιον λόγο έγινε «στα μουλωχτά» αυτή η μεταγωγή

Υπουργείο Δικαιοσύνης: Απόλυτα νόμιμη η μεταγωγή

Τη νομιμότητα, την τήρηση των σχετικών διαδικασιών αλλά και την πολιτική για μεταφορά κρατουμένων σε αγροτικές φυλακές επικαλείται το υπουργείο Δικαιοσύνης σε ανακοίνωσή του.

Χωρίς να κάνει ονομαστική αναφορά στον Κουφοντίνα (είναι απλώς ένας «κρατούμενος» που μετήχθη σε «άλλη φυλακή»), αλλά με ονομαστική αναφορά στον πρόεδρο της Ν.Δ., το υπουργείο εξηγεί:

«Η Φυλακή Κορυδαλλού, όπως έχει εξαγγείλει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής, μετατρέπεται βήμα βήμα σε κατάστημα κράτησης υποδίκων και προχωρά συνολικά η αναδιοργάνωσή της. Ισοβίτες δεν θα έχουν θέση σ’ αυτήν. Πολιτική του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι η μεταγωγή όσο περισσότερων κρατουμένων είναι δυνατόν σε αγροτικές φυλακές.

»Η συγκεκριμένη απόφαση μεταγωγής ελήφθη από την αρμόδια Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών και στηρίχθηκε στη συνδρομή όλων των προϋποθέσεων του νόμου. Συνεπώς καλό είναι να γνωρίζει κάθε όψιμα ενδιαφερόμενος ότι τηρήθηκε απολύτως η νομιμότητα.

»Η μεταγωγή σε άλλη φυλακή δεν συνεπάγεται χαριστική μεταχείριση, μείωση της ποινής ή ημιελεύθερη διαβίωση. Η έκτιση της ποινής συνεχίζεται κανονικά. Άλλωστε, στις Αγροτικές φυλακές υπάρχει μεγάλος αριθμός ισοβιτών, χωρίς ποτέ να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα εξ αιτίας του λόγου αυτού.

»Ενημερώνουμε, με την ευκαιρία, τον κ. Κ. Μητσοτάκη ότι οι μεταγωγές κρατουμένων δεν ανακοινώνονται, ούτε γίνονται με τυμπανοκρουσίες, εκτός αν έχει διαφορετική πληροφόρηση από την εποχή που ήταν Υπουργός.

»Τέλος, η προσπάθεια του κ. Κ. Μητσοτάκη να συνδέσει τη συγκεκριμένη μεταγωγή με την εθνική τραγωδία που ζούμε είναι μια ακόμα πράξη τυμβωρυχίας. Καλό πάντως είναι να μάθει κάποτε ότι οι λειτουργίες της πολιτείας δεν σταματούν στις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα μας».

Σφοδρή πάντως ήταν και η αντίδραση των άλλων πολιτικών κομμάτων.

Χαρακτηριστικό το μήνυμα του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη:

ΚΙΝΑΛ: Προκλητική και απαράδεκτη η μεταγωγή Κουφοντίνα

Απαράδεκτη και προκλητική χαρακτηρίζει το Κίνημα Αλλαγής –μέσω του αρμόδιου τομεάρχη Θεόδωρου Παπαθεοδώρου τη μεταγωγή του Δημήτρη Κουφοντίνα στις αγροτικές φυλακές Βόλου.

«Την ώρα που η χώρα ζει τις συνέπειες της τραγωδίας στην Ανατολική Αττική και οι πολίτες παρακολουθούν άναυδοι και απροστάτευτοι την ανικανότητα και τον κυνισμό μιας παραπαίουσας κυβερνητικής ομάδας, η επικαιρότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης δεν εκπλήσσει. Εξοργίζει κάθε πολίτη» ανέφερε σε δήλωσή του ο υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ενημέρωσης.

Όπως πρόσθεσε, «η εν κρυπτώ μεταγωγή του Δημήτρη Κουφοντίνα στις αγροτικές φυλακές Βόλου είναι μια προκλητική και απαράδεκτη απόφαση την οποία καταλογίζουμε αποκλειστικά στον κ. Τσίπρα και στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης».

«Ο κ. Κοντονής θα πρέπει να απολογηθεί για αυτή τη μεταγωγή. Επιτέλους, σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, το πρόβλημα των πολιτών και των θεσμών δεν είναι και δεν πρέπει να είναι, η ευμενής μεταχείριση ενός τρομοκράτη και κατά συρροή δολοφόνου» πρόσθεσε ο κ. Παπαθεοδώρου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...