742
Ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης στην παρουσία του στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» | ANT1/WebTV

«Η καθυστέρηση ήταν μια εβδομάδα»: Τι είπε ο Γεωργιάδης για τον καρκινοπαθή που αυτοκτόνησε

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2024, 11:13
Ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης στην παρουσία του στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα»
|ANT1/WebTV

«Η καθυστέρηση ήταν μια εβδομάδα»: Τι είπε ο Γεωργιάδης για τον καρκινοπαθή που αυτοκτόνησε

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2024, 11:13

Μέχρι το πρωί της Τετάρτης, ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης είχε προλάβει να τοποθετηθεί δύο (2) φορές τηλεοπτικά για την τραγική υπόθεση αυτοχειρίας ενός 72χρονου ασθενή με καρκίνο στο Ηράκλειο Κρήτης –στο Mega (Νίκος Ευαγγελάτος), στον ΑΝΤ1 (Μαρία Αναστασοπούλου και Γιώργος Παπαδάκης) και εκκρεμούσε άλλη μία παρουσία του, στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» στο Star το μεσημέρι.

Η ιστορία έχει ως εξής: ο 72χρονος καρκινοπαθής, που έδωσε τέλος στη ζωή του, φέρεται να άφησε σημείωμα στο οποίο περιέγραφε τη μεγάλη ταλαιπωρία του στο ΕΣΥ και την έλλειψη του φαρμάκου που ο ίδιος χρειαζόταν για τη χημειοθεραπεία του.

Την Τρίτη ο υπουργός Υγείας έσπευσε να διευκρινίσει ότι πράγματι υπήρξε έλλειψη του φαρμάκου, «αλλά μόνον για λίγες ημέρες» και ότι για τον συγκεκριμένο ασθενή είχαν κλειστεί δύο ραντεβού στα οποία δεν παρουσιάστηκε. Το πρωί της Τετάρτης, ο κ. Γεωργιάδης επέλεξε να ανοίξει ο ίδιος το θέμα, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», εκφράζοντας εκ νέου συλλυπητήρια: «Είναι ένα συγκλονιστικό γεγονός που μας θέτει προ των ευθυνών μας, όχι τόσο για το θέμα του φαρμάκου, που ακούστηκε, το οποίο είχε λυθεί, όσο ως προς την ψυχολογική υποστήριξη των ανθρώπων που μαθαίνουν ξαφνικά ότι έχουν καρκίνο».

Ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι «η καθυστέρηση στην προμήθεια του φαρμάκου δεν ήταν πάνω από μια εβδομάδα. Το πρώτο ραντεβού για τη θεραπεία του ήταν για τις 4 Μαρτίου, στο οποίο δεν προσήλθε. Υποθέτω ήταν ήδη σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση για αυτό δεν πήγε στο ραντεβού. Είναι πολύ βαρύ για έναν άνθρωπο να μαθαίνει ξαφνικά ότι πάσχει από καρκίνο. Θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας στον τομέα της ψυχολογικής στήριξης».

Σε ό,τι αφορά την αναμονή για εξειδικευμένες εξετάσεις όπως το Pet Scan (ποζιτρονική τομογραφία), ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι η αναμονή στην Κρήτη είναι περίπου ένα μήνα και είναι «ανάλογη με την αναμονή σε άλλες χώρες».

Τα απογευματινά χειρουργεία και η κριτική για την πόζα με τον ασθενή 

Την Τρίτη εγκαινιάστηκε ο θεσμός των απογευματινών χειρουργείων, με τον κ. Γεωργιάδη να παρίσταται στα νοσοκομεία «Παπαγεωργίου» και ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, όπου έγιναν οι πρώτες επεμβάσεις. Ο υπουργός δημοσίευσε στα κοινωνικά δίκτυα φωτογραφίες και βίντεο με τον πρώτο ασθενή -ο οποίος περίμενε από το 2019- στο νοσηλευτικό κρεβάτι κατά τη μεταφορά του στη χειρουργική αίθουσα. Υπήρξε, βέβαια, έντονη κριτική και αρκετά σχόλια περί καταστρατήγησης του ιατρικού απορρήτου και επικοινωνιακών παιχνιδιών πάνω από το δράμα των ασθενών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατηγόρησε τον κ. Γεωργιάδη για αμετροέπεια, σημειώνοντας ότι «οι ασθενείς στα νοσοκομεία δεν είναι ντεκόρ φωτογραφίας, αλλά άνθρωποι που υποφέρουν και έχουν ανάγκη περίθαλψης σε ένα υπό κατάρρευση ΕΣΥ, όπου κάθε μήνα εκατοντάδες εργαζόμενοι αποχωρούν ενώ οι λίστες αναμονής δεν έχουν τέλος».

Στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ο κ. Γεωργιάδης είπε σχετικά: «Οταν έφτασα στο Νοσοκομείο ενημερώθηκα ότι ο ίδιος ο ασθενής μας παρακάλεσε να πάμε επάνω για να μας δει και μετά ο ίδιος ζήτησε να κάνει δήλωση. Ρώτησα αν είναι σίγουρος και μου είπαν “μάλιστα”. Λέτε να πήγαινα εγώ με τις κάμερες πάνω από έναν ασθενή; Θεωρώ πως είναι πάρα πολύ σωστό ότι το έκανα, αφού ήταν με τη συναίνεση του ασθενούς και είναι μια φωτογραφία και ένα βίντεο που θα μείνει στην ιστορία».

Κατά συνδικαλιστών για τις αντιδράσεις 

Σχετικά με τις αντιδράσεις υγειονομικών για τα απογευματινά χειρουργεία, ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε: «Αντιδρούν οι συνδικαλιστές, ενώ οι συνάδελφοί τους κάνουν τα χειρουργεία. Ο αγώνας των συνδικαλιστών σταμάτησε (την Τρίτη) στις 15:00, όταν σταμάτησε το ωράριο τους στις 15:00, εγώ πήγα στις 16:00 και δεν υπήρχε κανείς γιατί είναι συνδικαλιστές με ωράριο».

Τα σωματεία των υγειονομικών –ακόμη και αυτά που διοικούνται από «γαλάζιες» κυβέρνηση παρατάξεις– πράγματι έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους, με βασικό επιχείρημα την έλλειψη προσωπικού.

Αντιδρά όμως και ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) ο οποίος έχει περιγράψει και γραπτώς την κατάσταση των νοσοκομείων στη βόρεια Ελλάδα, σε επιστολή που απέστειλε προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

«Οι αποχωρήσεις γιατρών λόγω συνταξιοδοτήσεων, υπερεργασίας και χαμηλών αμοιβών είναι καθημερινές. Θέσεις γιατρών ΕΣΥ που προκηρύσσονται δεν πληρούνται και βγαίνουν άγονες καθώς οι νέοι γιατροί υπό τις παρούσες συνθήκες εργασίας στο ΕΣΥ αναζητούν εργασία στο εξωτερικό. Ειδικότερα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, επισημαίνεται η υποστελέχωση των αναισθησιολογικών τμημάτων των νοσοκομείων όπου οι γιατροί εργάζονται σε συνθήκες burnout , προκειμένου να καλύψουν τις βασικές ανάγκες λειτουργίας των νοσοκομείων (επείγοντα χειρουργεία κλπ)», ανέφερε μεταξύ άλλων η επιστολή του προεδρείου του ΙΣΘ.

Σύμφωνα με το Σύλλογο, οι συνθήκες λειτουργίας και εφημερίας των νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη – δεν υπάρχουν ειδικά νοσοκομεία (πχ παιδιατρικό) και κάθε εφημερεύον δέχεται όλα τα περιστατικά – «καθιστούν άκρως προβληματική την απογευματινή λειτουργία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...