190
Διενέργεια rapid test από τις κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ (φωτογραφία αρχείου) | Intime

Θεοδωρίδου: Τρεις έως έξι φορές περισσότερες λοιμώξεις με τη μετάλλαξη Ομικρον

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2021, 18:39
Διενέργεια rapid test από τις κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ (φωτογραφία αρχείου)
|Intime

Θεοδωρίδου: Τρεις έως έξι φορές περισσότερες λοιμώξεις με τη μετάλλαξη Ομικρον

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2021, 18:39

Εξαιρετικά επιθετική αποδεικνύεται η μετάλλαξη Ομικρον καθώς οι ειδικοί της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών προειδοποιούν ότι μπορεί να προκαλέσει από τρεις έως και έξι φορές περισσότερες λοιμώξεις, σε σχέση με τη μετάλλαξη Δέλτα και φυσικά κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία τη Δευτέρα, ότι η μετάλλαξη Ομικρον παρεμβαίνει και παρακάμπτει τους μηχανισμούς της ανοσίας του οργανισμού.

Μάλιστα, το τρομακτικό είναι ότι σε όσους έχουν νοσήσει και έχουν αντισώματα, παρακάμπτει το ανοσοποιητικό σύστημα και προκαλεί επαναλοίμωξη.

Οπως είπε η κυρία Θεοδωρίδου, ο αριθμός στις επαναλοιμώξεις είναι τετραπλάσιος, σε σύγκριση με τα προηγούμενα στελέχη του κορονοϊού που επικράτησαν από την αρχή της πανδημίας.

Τον μεγαλύτερο κίνδυνο, βέβαια, τον διατρέχουν όσοι είναι ανεμβολίαστοι, καθώς είναι περισσότερο πιθανό να μολυνθούν.

Αναφορικά με τα εμβόλια, η ίδια παραδέχθηκε ότι «είναι εξαιρετικά απίθανο οι μεταλλάξεις να ακυρώσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, αλλά απαιτούνται μελέτες για να αποδειχθεί αυτό».

Πάντως, σύμφωνα με τις πρώτες μελέτες, η διασπορά της μετάλλαξης Ομικρον είναι ταχεία. Μέσα σε λίγες ημέρες από 3.500 κρούσματα που καταγράφηκαν στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νοτίου Αφρικής, έφτασαν τα 8.500.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...